Saltar apartados

Ángel Pascual Devesa (Finestrat 1888-Alacant 1950)

Pascual Devesa estudiant
Retrat Angel Pascual Devesa
Balneari_Alacant
Hospital Cruz Roja Alacant
Balneari Orito
Cala Finestrat
Calle Toledo Alacant
manuscrito
Ayer
Democracia

ÁNGEL PASCUAL DEVESA (Finestrat, 1888 - Alacant, 1950) és una de les figures destacades de la burgesia progressista i republicana alacantina que va desenvolupar una intensa activitat cultural i política durant la Dictadura de Primo de Rivera i la II República.

De personalitat dinàmica i polifacètica, va desenvolupar múltiples activitats en l'àmbit professional, polític, literari i cultural.

Ángel Pascual es va llicenciar en Medicina a València i es va especialitzar en pediatria. Va exercir en la Beneficència Municipal, en RENFE i en el Reformatori d'Adults d'Alacant. Va col·laborar amb el famós centre per a l'atenció de xiquets desnutridos conegut com "La Gota de Llet" i va ser Degà del Col·legi de Metges entre 1932 i 1935, col·laborant en les sessions científiques de la Societat Mèdic-Quirúrgica.

Activista republicà i maçó, va ser fundador a Alacant d'Acció Republicana; en 1930 va ser nomenat vicepresident de la Junta Provincial de Alianza Republicana. Es va incorporar després al partit d'Izquierda Republicana, del que va ser president de la Junta Municipal d'Alacant. Va pertànyer a Lògia “Constant Alona", amb el nom simbòlic d'Asclepiades.

Quant a les seues activitats culturals, cal destacar la seua activa participació en l'Ateneu d'Alacant, lloc de trobada de destacats personatges de la vida cultural, social i política en els anys 30. A partir de 1936 va formar part de l'Aliança d'Intel·lectuals Antifeixistes, que va desenvolupar el programa “Altaveu del Front”, per a mobilitzar a la rereguarda en la defensa de la República.

Ángel Pascual estava molt lligat al món dels Fogueres, arribant a presidir la seua Gestora en 1936.

En la seua faceta literària, va escriure obres de teatre, poesia i ens va llegar unes memòries que va escriure en els últims anys de la seua vida on plasma els seus records i vivències. Va ser membre de l'Associació de Periodistes i assidu col·laborador de diversos periòdics alacantins: Letras Levantinas, El Luchador, El tío CUC, Lucentum i Diario de Alicante.

Va ser a més un gran aficionat a la fotografia, arribant a produir una extensa col·lecció de fotografies estereoscòpiques sobre cristall.

Ángel Pascual va ser detingut en finalitzar la guerra civil i empresonat en el Reformatori d'Adults, en el qual va atendre a molts reclusos, entre ells a Miguel Hernández. Va ser Depurat en l'Ajuntament alacantí i separat del seu lloc de metge municipal. El Tribunal especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo li va condemnar a 12 anys de reclusió menor. En eixir de la presó va ser bandejat a València.

Va ser detingut de nou en 1947 sota l'acusació d'intentar recompondre Esquerra Republicana a Alacant, i condemnat de nou pel delicte de rebel·lió a la pena d'un any i sis mesos de reclusió, sent empresonat a Alcalá d'Henares d'on li van traslladar a la Presó d'Ocaña i, després d'una breu estada en la Presó de Yeserías, el 26 de juny de 1948 va ser autoritzada la seua posada en llibertat condicional per malaltia greu, morint als 62 anys en la seua finca “Vila Vicenta” d'Alacant.

(Extret de la biografia escrita per Francisco Moreno Sáez per a “ La memoria recuperada”)

Al desembre de 2019, el Servei de Publicacions de la Universitat d'Alacant ha publicat un llibre amb una selecció dels seus escrits sota el títol "Reflexiones y recuerdos", editat per Mercedes Pascual, Francisco Moreno i Josep Bernabeu.

Fons documental

La documentació ha sigut cedida a l'Arxiu per la néta d'Ángel Pascual, Mercedes Pascual Artiaga, per a la seua organització, digitalització i difusió a través d'Internet, conservant la família la custòdia dels documents originals.

El fons documental ha sigut íntegrament digitalitzat i està obert a la consulta pública a través del catàleg documental de l'Arxiu de la Democràcia i del Portal Audiovisual de la UA, per a la consulta de les fotografies. Gràcies al treball de recuperació d'aquest arxiu dut a terme per Mercedes Pascual, podem oferir també la transcripció realitzada per ella de bona part dels escrits polítics i literaris del seu avi.

Les copies digitals s'han agrupat en les següents sèries documentals:

  • Documents personals i familiars: Agrupa la documentació reunida per Ángel Pascual Devesa i la seua família, relacionada principalment amb els judicis i condemnes pels tribunals franquistes.
  • Correspondència: Cartes remeses o rebudes per Ángel Pascual Devesa, així com altra correspondència de l'àmbit familiar.
  • Obra literària: Inclou articles, versos, notes manuscrites, assajos i obres de teatre escrits per Ángel Pascual Devesa, principalment a partir del final de la guerra civil, durant les seues estades en les presons franquistes i el seu desterrament a València. Predominen els escrits mecanografiats, part d'ells sobre temàtica alacantina.
  • Escrits polítics: Documents escrits per Ángel Pascual Devesa o reunits per ell, corresponents principalment al període 1939-1948, entre els quals cal ressaltar la documentació relativa a l'activitat del republicanisme espanyol en l'exili i a l'interior d'Espanya.
  • Fotografies: Inclou dues col·leccions
    • Fotografies familiars: procedents de diverses èpoques i contingudes en dos àlbums de cartolina conservats per la família Pascual Devesa. L'autor o autors de les fotografies no estan identificats.
    • Fotografies estereoscòpiques: Ángel Pascual Devesa va ser un gran aficionat a la fotografia. Entre els anys 1922-1930 va produir una extensa col·lecció, havent-se recuperat, digitalitzat i catalogat un total de 695 plaques estereoscòpiques de vidre realitzades per ell.

 

 

 

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464