Saltar apartados

Arxiu de la Democràcia

Accés directe a

Col·leccions digitals

Selecció d'imatges i documents digitalitzats dels fons de l'Arxiu de la Democràcia: fotografies de manifestacions en la província d'Alacant, arxiu personal de José Bevià Pastor, col·lecció de fotografies de l'exili, cartells de l'Associació Independent de Teatre d'Alacant (AITA), etc.

Accés a la col·leccions digitals

Publicacions

(Textos de Francisco Moreno)

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

04/04/2017
Exposició Constitucions Espanyoles 1812-1978 a Monforte del Cid

El divendres 7 d'abril s'inaugurarà l'Exposició: Constitucions Espanyoles 1812-1978 en el Museu Íbero de Monforte del Cid

CulturaExposicions
27/03/2017
Presentació de l'Arxiu en la Facultat de Filosofia i Lletres

Dijous que ve 6 d'abril, en el marc de les II Jornades del Grau d'Història sobre noves eixides professionals i línies de recerca en Història, tindrem ocasió de presentar l'Arxiu de la Democràcia als alumnes i professors de la Facultat de Filosofia i Lletres interessats a conèixer-nos més d'a prop. Agraïm a l'equip decanal de la Facultat que haja comptat amb nosaltres.

17/03/2017
José Bevià Soler. Un soldat de la República

Ja està disponible en la nostra pàgina web l'arxiu personal del soldat republicà nascut a Sant Vicent del Raspeig: José Bevià Soler, compost per fotografies, objectes i documentació personal militar. Un recorregut per la seua vida dónes de 1935, any el que és va incorporar a files sent destinat a València al Regiment Otumba, passant també pels seus ascens a Sergent i Tinent, els seues ferides de guerra, el seu empresonament, el seu cartillla militar de l'exèrcit franquista, fins a la seua adhesió a l'Associació Veterans de l'Exèrcit de la República en 1987.

15/03/2017
Nova col·lecció fotogràfica

Juan Llaneras Leal ha donat a l'Arxiu una selecció de la seua col·lecció de fotografies dels anys 1970-1975, que també van a formar part del projecte "Expliquem com va passar". Es tracta d'un interessant testimoniatge gràfic de la vida d'estudiants universitaris d'Alacant d'aquest període, inquiets i bastant "hippies".

06/03/2017
Exposició Dones en la Transició al Campello

Des d'avui fins al dia 6 d'abril l'exposició Dones en la Transició estarà a l'Hemeroteca Centre Social "El Barranquet" del Campello

CulturaExposicions
20/02/2017
Documental "Espies en l'arena. Objectiu Espanya"

De nou tenim l'oportunitat de veure a Alacant el documental de Marta Ferro i Pablo Williams sobre espionatge de republicans espanyols refugiats a Àfrica durant la II Guerra Mundial. La cita és el dimecres 22 de febrer, a les 19:30 h., en la Seu Ciutat d'Alacant (C/Ramón y Cajal).

A més, també es pot gaudir en la Sala Juana Francés de l'exposició de fotografies de Carmen Ródenas: "Chemins de fer, chemins de sabre: espanyols del Transahariano", inspirada en els diaris d'Àfrica d'un aviador republicà, Antonio Gassó Fuentes, el manuscrit digitalitzat del qual està disponible en el fons documental donat per ADAR a l'Arxiu de la Democràcia.

16/02/2017
Visita a l'Arxiu del Director de la Fundació Miguel Hernández d'Oriola

El Director de la Fundació Miguel Hernández, Aitor Larrabide, ha visitat l'Arxiu per a consultar l'extensa documentació sobre el poeta existent en el fons documental de Manuel Molina, el qual ja està disponible la consulta del públic després de diversos mesos de treball. Es tracta d'un fons molt ric per a l'estudi de la vida literària posterior a la guerra civil.

CulturaLiteratura
07/02/2017
Exposició en Callosa d' En Sarrià

Dimecres que ve 15 de febrer s'inaugura l'exposició "Dones de la Transició" en Callosa d' En Sarrià

CulturaExposicions
19/01/2017
Entrada de nova documentació

Acaba d'entrar a l'Arxiu una nova donació procedent del professor Juan Llaneras Leal. Abasta principalment la primera meitat dels anys 70. Entre els documents més interessants destaquem una col·lecció de pamflets clandestins de diversos partits polítics i del moviment estudiantil dels últims anys del franquisme (1969-1975). També inclou alguns fascicles de revistes que ens van a permetre completar col·leccions ja existents.

18/01/2017
Col·laboració amb l'Arxiu Municipal d'Alcoi

L'Arxiu de la Democràcia va a col·laborar amb una publicació homenatge al poeta alcoià Joan Valls Jordà per a la qual ha cedit un total de 89 cartes escrites per ell durant el període 1948-1979, que es conserven en l'epistolari del fons documental de Manuel Molina Rodríguez, poeta d'origen oriolà, amic i estudiós de la vida i obra de Miguel Hernández.

L'epistolari de Manuel Molina és molt extens i permet reconstruir la vida cultural i literària del difícil període de la postguerra i el franquisme.

CulturaLiteratura
29/11/2016
Exposició 10 anys de l'Arxiu de la Democràcia

Dilluns que ve 5 de desembre a les 20 hores en la Casa de Cultura del Pilar de la Horadada  s'inaugura l'exposició "10 anys de l'Arxiu de la Democràcia". En representació de la UA assistirà Ximo Quílez, Sotsdirector del Servei de Cultura.

Cultura
01/12/2016
La premsa nacional fa ressò de l'acte de l'Arxiu de la democràcia del passat 24 de novembre

Dijous passat 24 de novembre va tenir lloc l'acte anual de l'Arxiu de la Democràcia. El Rector va fer lliurament d'un metacrilat a tots els nous donants d'arxius del present any

Cultura
22/11/2016
Acte Anual Arxiu de la Democràcia

El proper dijous 24 de novembre a les 19 hores la Seu Ciutat d' Alacant Edifici Sant Ferran obrirà les seues portes a la celebració de l'acte anual de l'AD.

En aquesta ocasió són set els donants que rebran l'agraïment institucional per la seua contribució a aquest projecte de la Universitat d'Alacant: Julio M. Fernández dirigent del PCE marxista-leninista, fill d'Emilio Gisbert president de l'associació etnològica Mosaic d'Elda, Josep Guia secretari general del PSAN, filles de Manuel Molina poeta i escriptor oriolà, Rafael Martínez director d'exposicions del Museu Arqueològic i d'Història d'Elx, Carmina Pacheco candidata d'EUPV per Alacant en 2011 i el col·leccionista José Luís Quiles.

¡Us esperem!

Cultura
10/11/2016
Presentació del documental "Espías en la arena. Objetivo España"

El divendres 18 de novembre, a les 18 h. en el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) tindrà lloc la presentación del documental: "Espías en la arena. Objectivo España" de la productora Quindrop, previ a la seua estrena en TVE. En aquest acte participaran els seus directors Marta Hierro i Pablo Azorín Williams i realitzarà una introducció històrica el nostre col·laborador Juan Martínez Leal.

CulturaCinemaInformació sobre jornades, cursos, conferències...Conferències
28/10/2016
Web de l'Arxiu de la Demoracia en procés d'actualizació

A causa dels problemes tècnics que hem patit en les últimes setmanes la web l'Arxiu de la Democràcia està en procés de migració a un nou servidor.

En breu tots els continguts estaran disponibles de nou.

Presentació audiovisual de l'Arxiu

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9757

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/ArDemocraciaUA

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464