Saltar apartados

Selecció de fons i col·leccions

Fons d'associacions i entitats

Associació d'Aviadors de la República (ADAR)

Associació constituïda en 1976 formada per antics membres de les Forces Aèries de la República Espanyola (FARE).

Digitalització completa.

Accés a la pàgina web i catàleg documental

 

 

Moviment d'Objecció de Consciència-PV (MOC-PV)

Digitalització parcial.

Accés a l'Arxiu Històric del MOC-PV

 

Revista Canigó-Fons Xavier Dalfó i Hors

Setmanari català d'informació general publicat entre 1975-1983, dirigit per Xavier Dalfó i Hors i Isabel-Clara Simó.

Digitalització completa.

Accés a la pàgina web i catàleg documental

 

Fons personals

Ángel Pascual Devesa

Personatge destacat de la burgesia progressista i republicana alacantina que va desenvolupar una intensa activitat cultural i política durant la Dictadura de Primo de Rivera i la II República. Represaliat pel Franquisme.

Digitalització completa.

Accés a la pàgina web i catàleg documental

Cecilio Alonso i Encarna Marín

En 2019 Cecilio Alonso i Encarna Marín van donar a l'Arxiu documentació diversa produïda o reunida pel matrimoni, des de la seua etapa d'estudiants en la Universitat de València a la fi dels anys 60 del segle XX fins a dates recents.

Cecilio Alonso, ha sigut catedràtic d'ensenyament mitjà i professor de Literatura Espanyola en la Universitat de València. Encarna Marín ha sigut bibliotecària a la Universitat de València.

Del fons documental destaquen els escrits de temàtica literària i l'edició de les obres de Manuel Ciges Aparicio produïdes per Cecilio Alonso i l'extensa col·lecció de pamflets i publicacions del tardo franquisme i la transició democràtica, reunida per Cecilio Alonso i Encarna Marín, íntegrament digitalitzada.

Enllaç a la pàgina web

 

 

Dibuixos de José Gutiérrez Carbonell (Alacant, 1924-2002)

Escultor de dilatada trajectòria professional, la col·lecció d'esbossos de la qual de la seua obra escultòrica formen part dels fons documentals de l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant.

A més de la seua aportació a la vida cultural d'Alacant, destaca pel seu compromís social i militància activa contra la dictadura i per l'adveniment de la democràcia, com es mostra en la col·lecció de dibuixos de temàtica política integrada en l'Arxiu de la Democràcia. 

Digitalització completa.

Accés a la col·lecció

 

Enrique Cerdán Tato (Alacant, 1930-2013)

Escriptor, crític literari, periodista i cronista de la ciutat d'Alacant. Compromès activista en moviments polítics i socials, abans i després del franquisme.

Accés a la pàgina web i al catàleg documental

 

Manuel Molina Rodríguez

Escriptor alacantí que es va iniciar en la poesia en els anys 30, en l'ambient poètic de Miguel Hernández i els amics d'Oriola. A partir dels anys 40, va desenvolupar una intensa activitat literària dedicada a la poesia, la crítica i l'edició literària. Va mantenir una extensa relació epistolar amb destacades personalitats de la cultura, especialment amb altres poetes espanyols i va contribuir molt activament a la conservació i difusió de l'obra de Miguel Hernández.

Digitalització parcial

Accés a la pàgina web i al catàleg documental

 

Jose Vicente Bevià Pastor

Catedràtic de Grec. Conseller de Cultura en la primera fase del Consell Preautonòmic del País Valencià (1978-79). Senador i Diputat del PSOE a Corts Generals entre 1977 i 2000. En les legislatures V i VI (1993-2000) va ser vicepresident del Congrés dels Diputats i president dels Grups d'Amistat dels Parlaments d'Espanya-Portugal i Espanya-Grècia. Va ser professor Col·laborador Honorífic de la Universitat d'Alacant fins a l'any 2017 i President del Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia.

El seu arxiu personal està format per documents manuscrits i impresos producte de la seua activitat política en el PSP-PV i en el PSOE, destacant els relacionats amb la preautonomia valenciana. També inclou una extensa col·lecció de fotografies.

Digitalització parcial.

Accés al catàleg documental

 

Col·leccions

50 anys del CEU: Història i memòria

En 2018 va tenir lloc el 50 aniversari de l'inici del Centre d'Estudis Universitaris (CEU), antecedent de la Universitat d'Alacant creada en 1979.

Amb tal motiu l'Arxiu de la Democràcia va reunir fotografies i documents d'aquesta època; va organitzar una exposició, va editar una publicació i va realitzar un audiovisual amb entrevistes a diversos protagonistes.

Accés a la pàgina web

 

Cartells de l'Associació Independent de Teatre d'Alacant (AITA)

Aquesta associació es va crear al març de 1975 i va estar activa fins al 2000 i va contribuir decisivament a la vida cultural de la ciutat d'Alacant i a crear un actiu grup d'afeccionats al teatre que va arribar a comptar amb més de 2000 socis. Luís de Castro i Edel Gambín van ser alguns dels seus presidents.

Aquesta col·lecció cartells de les obres de teatre representades a Alacant durant aquest període ha sigut digitalitzada i està accessible a través del catàleg web.

Digitalització completa.

Accés a la col·lecció

 

Manifestacions en la província d'Alacant

Col·lecció de fotografies digitalitzades de manifestacions que van tenir lloc principalment durant el període de la Transició Política (1975-1982).

Digitalització completa.

Accés a la col·lecció

 

Fotografies de l'exili republicà al Nord d'Àfrica

Col·leccions de fotografies d'exiliats republicans alacantins, procedents de:

  • Lorenzo Carbonell Santacruz: Alcalde republicà de la ciutat d'Alacant entre 1931-1934 i 1936. Va estar exiliat a Orà (Algèria) entre 1939-1959.
  • Álvaro Ponce de León: Tipògraf, cinematògraf i fotògraf. Afiliat a la CNT. Va combatre en l'exèrcit republicà i es va exiliar a Algèria en 1939, on va passar per diversos camps de concentració i treballs forçats.
  • Juan Ripoll Yvars: Membre de la societat obrera La Unió i President del Front Popular de Benidorm. En finalitzar la guerra civil va poder escapar amb barca des de Torrevella a Algèria juntament amb altres companys, entre els quals es trobava l'alcalde de Benidorm José Pagés. Després de passar per diversos camps de refugiats a Algèria (Beni-saf i Relizane), es va instal·lar en la població de l'Algèria francesa de Lourmel i posteriorment a la ciutat marroquina de Kenitra, en la qual va estar treballant en una almadrava fins a la seua volta a Espanya en 1962.

Digitalització completa.

Accés a la col·lecció

Dona i gènere

Fullets i revistes, cartells, fotografies i altres documents del moviment feminista espanyol. Entre els fons i col·leccions existents, destaca l'Arxiu de l'associació Feminario d'Alacant.

Digitalització parcial.

Accés a la col·lecció

 

 

 

 

 

 

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464