Saltar apartados

Fons documental Cecilio Alonso i Encarna Marín

Cecilio Alonso i Encarna Marín van donar en 2019 a l'Arxiu de la Demcoracia documentació diversa produïda o reunida per tots dos, des de la seua etapa d'estudiants en la Universitat de València a la fi dels anys 60 del segle XX fins a dates recents.

Cecilio Alonso, ha sigut catedràtic d'ensenyament mitjà i professor de Literatura Espanyola en la Universitat de València. Doctor en Literatura Espanyola per la Universitat Complutense de Madrid per la seua tesi Vida y obra de Manuel Ciges Aparicio. Especialista en literatura espanyola dels segles XIX i XX, en 2003 va obtenir el premi de Bibliografia de la Biblioteca Nacional per Índices de Los Lunes del Imparcial, publicat en 2006. També és autor d'assajos i múltiples articles d'història i crítica literària, així com de premsa i literatura al començament del segle XX. Encarna Marín ha sigut bibliotecària en la Universitat de València.

El fons documental està format per:

  • Llibres de Manuel Ciges Aparicio (1873-1936) editats per Cecilio Alonso, màxim especialista i difusor del personatge i la seua obra. Veure llista en el catàleg.
  • Escrits i publicacions de Cecilio Alonso: inclou els llibres i articles publicats en editorials i revistes de literatura, així com textos d'algunes conferències, destacant els escrits sobre Miguel Hernández, Manuel Ciges Aparicio i literatura periodística en el trànsit entre el segle XIX i XX. Veure llista en el catàleg.
  • Col·lecció de documents del tardo franquisme i la transició, reunits per Encarna Marín i Cecilio Alonso, referits principalment a València. Aquesta extensa col·lecció de més de 400 pamflets, butlletins i altres documents, s'inicia durant la seua etapa d'estudiants universitaris cap a mitjan anys 60, continua amb els canvis polítics i socials dels anys de la Transició democràtica i finalitza a mitjan anys 80, coincidint amb el referèndum de l'entrada d'Espanya en l'OTAN. Reuneix documentació representativa de tot l'espectre polític de l'època, des de l'extrema esquerra a la extrema derecha; així com la documents procedents dels moviments estudiantils i del professorat. Tota la col·lecció ha sigut digitalitzada i pot descarregar-se en el catàleg web de l'Arxiu.
  • Documentació preparatòria del llibre "Responsables. Hombres, hilo y riesgo del Vaticano II" de Miguel Martínez Mena (Múrcia, 1917-Alacant, 2008). Adquirit per Cecilio Alonso i Encarna Marín en una llibreria de vell de València.

Llibre de l'autor Cecilio Alonso

 Reivindicació de la figura del dictador Francisco Franco amb motiu de la retirada de la seua estàtua eqüestre a València en 1983

 

 
Tesi doctoral de Cecilio Alonso

 

 

 


Llibre de Manuel Ciges Aparicio de la colección editada por Cecilio Alonso

 


Pamflet d'octubre de 1977 sobre l'assassinat de Miquel Grau

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464