Saltar apartados

Descripció del fons

Descripció del fons documental %u201CArxiu de la Democràcia%u201D
1. Identificació

1.1. Codi de referència

ÉS AIGUA AD

1.2. Títol

Fons Arxiu de la Democràcia

1.3. Data(s)

1936-2000

1.4. Nivell de descripció

Grup de fons

1.5. Volum i suport

150 metres lineals, 1300 cartells, 700 adhesius, 35.000 fotografies i 295 audiovisuals.

2. Context

2.1. Nom(s)

Des de l'any 2004 la Universitat d'Alacant està reunint i organitzant un arxiu documental relacionat amb la transició democràtica a Alacant.

2.2. Història institucional/biogràfica

El projecte d'Arxiu de la Democràcia és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d'Alacant que es va iniciar l'any 2004 i segueix vigent amb la incorporació de noves donacions de documentació.

2.3. Història arxivística

L'origen i composició del fons documental i col·leccions prové de donacions d'arxius personals i associacions alacantines. L'organització, custòdia i difusió del fons correspon a l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant.

2.4. Forma d'ingrés

Donació.

3. Contingut i estructura

3.1. Abast i contingut

Els fons documentals, formats a partir de les donacions de particulars i associacions, reuneixen un conjunt documental molt divers: manuscrits, documents originals i còpies, documents inèdits i publicacions impreses, retallades de premsa, fullets, cartells, fotografies, dossiers temàtics, etc. relacionats principalment amb l'activitat econòmica, cultural, social i política d'Alacant o realitzada per alacantins durant la transició política i la consolidació de la democràcia a Alacant. També es destaca la incorporació de documentació de gran valor del període de la Guerra Civil (1936-1939) procedent de la família d'Eliseo Gómez Serrano.

3.3. Nous ingressos

Estan previstos ingressos addicionals. És un projecte obert.

3.4. Sistema d'organització

Els fons documentals s'ha agrupat en dues grans seccions:

- Fons per procedència: la documentació original d'arxiu produïda o reunida per les persones i associacions en l'exercici de les seues activitats s'ha agrupat en subfondos, cadascun dels quals està identificat pel nom del productor.

D'acord amb les característiques i naturalesa de la documentació, en cada subfondo s'han definit sèries documentals sempre que ha sigut possible. En el cas de les associacions, les sèries documentals fan referència a les funcions i activitats exercides per les mateixes, mentre que el cas dels subfondos documentals provinientes de particulars, a causa de la gran diversitat quant a continguts i volum, s'han establit criteris d'agrupació de documents adaptats a cada cas.

- Col·leccions : La documentació impresa, audiovisual i gràfica s'ha organitzat en col·leccions segons tipologia documental: col·lecció de cartells, fotografies, publicacions periòdiques, llibres i fullets i audiovisuals, o per contingut temàtic (dossiers temàtics). Els cartells i fotografies s'han agrupat segons productors; les publicacions periòdiques, llibres i fullets s'han descrit individualment i s'han situat en la seua secció corresponent, mentre que la documentació que forma els dossiers temàtics s'han agrupat per grans temes: partits polítics, dona i gènere, anarquisme, nacionalisme, ecologia i medi ambient, cultura, educació, moviments veïnals i sindicats.

4. Condicions d'accés i utilització

4.1. Condicions d'accés

Accés lliure.

4.2. Condicions de reproducció

Reproducció autoritzada amb finalitats d'estudi i recerca.

4.3. Llengua(s)/escriptura

Principalment castellà i valencià.

4.4. Característiques físiques i requisits tècnics

 

4.5. Instruments de descripció

La descripció de la documentació s'incorpora al catàleg documental de l'Arxiu General i esta disponible en la pàgina web.

5. Control de la descripció

5.1. Nota de l'arxiver

Descripció realitzada pel personal de l'Arxiu General.

5.2. Regles o normes

  • Norma ISAD(G)

  • Manual de descripció multinivell. Junta de Castella i Lleó, 2000.

5.3. Data de la descripció

Octubre 2016

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464