Saltar apartados

Inventari de donacions a l'Arxiu de la Democràcia

Agraïments

L'Arxiu de la Democràcia és el resultat de la generosa col·laboració per part de persones o entitats que han donat o cedit documentació per a enriquir els seus fons documentals. El nostre agraïment a totes aquelles persones que ho han fet possible.

Si dessitja contribuir al fons documental de l'Arxiu de la Democràcia pot realitzar aportacions a l'arxiu mitjançant el següent formulari de donació o cridar al telèfon: 965909757.

Llistat de donants per ordre alfabètic

Abad, Miguel (Donado por su hija Elba Abad Samper)

Història

Va nàixer a Alcoi en 1941. Periodista, fotògraf de premsa i filmador de Televisió Espanyola. Va ser President del grup d'Espeleologia del Centre Excursionista d'Alcoi, reconegut a nivell internacional i fundador del Grup Ecològic Alcoi. Col·laborador en periòdics i revistes nacionals, va treballar per al diari Primera Pàgina d'Alacant des de la seua fundació fins al seu tancament (1968-1972). Els seus textos es van publicar en Les Províncies i va ser cap de les seccions de Successos del periòdic de Còrdova Nuevo Diario. Va ser Director de l'Operació 500 Sota Terra que va batre el Rècord Nacional de Permanència Sota Terra en complet aïllament. Va dirigir i va protagonitzar l'expedició Al Andalus 87 Cazorla-Doñana. Bon coneixedor del continent africà, l'expedició Lefa Solitària li va portar a recórrer a peu i en solitari la serralada de l'Atles. També l'arxipèlag canari ha sigut escenari de moltes de les seues expedicions. Autor de diversos documentals en cinema i vídeo.

Descripció donació

Material fotogràfic, 2 gravadors d'àudio, 2 cintes de casset i 1 carpeta amb documentació original del projecte d'expedició de La ruta de los Guadalquivires de 1987.

Data donació

enero 2014

Aguilella i Salvador, Vicent

Història

 

Descripció donació

Per mediació de J. Bevià, fa lliurament de la següent documentació: retallades de premsa de política en general dels anys 90 (93-96 aprox.); nombres solts de l'Interviu i Información; exemplars de El Periódico de Alicante dels anys setanta; un nombre de l'Imparcial de 1930; nombres solts d'ABC, El País (la majoria articles o separates aïllats), La Verdad (1976), Diario16 (anys 80), Interviu, Información (anys 70), còpies de documents interns sobre Esquerra Democràtica, documentació interna impresa del PSOE (Principis i estatuts, Entrevista amb Felipe González, Resolucions del XIII Congrés del PSOE, Suresnes 1974), un exemplar de Cine de Aquí (Catàleg-Historia del cinema alacantí), 1990, un cartell de la Festa de moros i cristians d'Elda (1976).
Al juny de 2015 amplia la seua donació amb documentació sobre sobre activitats sindicals en l'empresa INESPAL/ALCOA d'Alacant, publicacions i articles de premsa sobre sindicalisme i nombres solts de revistes del període de la transició política.

Data donació

marzo 2011; junio 2015

Albero Balaguer, José (donado por su hijo Rubén Albero)

Història

Actualment viu a Alcoi. Va militar en 1977 en la Joventut Comunista del País Valencià (CVPV).

Descripció donació

Cartell, adhesius, futllets sobre ecología, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Unificación Comunista de España (UCD), Sáhara Lliure i el seu carnet de soci de la Joventut Comunista del País Valencià (JCPV).

Data donació

septiembre 2013

Albero Molina, Rubén

Història

 

Descripció donació

Selecció d' adhesius de temàtica política, de la Font Roja d'Alcoi, fullets sobre el jaciment La Sarga d'Alcoi, exposicions diverses i documentació electoral.

Data donació

febrero 2014

Albinyana i Olmos, Josep Lluís

Història

Va ser el primer president del Consell de Forces Polítiques del País Valencià (Consell de Forces Polítiques del País Valencià), òrgan preautonòmic embrió de la futura Generalitat Valenciana, entre 1978 i 1979. Membre del PSOE. Ha sigut jutge de vigilància penitenciària, magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona i en l'actualitat es troba en el Jutjat d'instrucció número 7 de València. Va ingressar en el PSPV en 1975, sent nomenat membre de la Comissió Executiva Federal resultant del seu XXVI Congrés. Va ser el cap de llista del PSPV per València al Congrés dels Diputats en 1977. En 1978 va ser triat president del Consell de País Valencià pel Plenari de Parlamentaris del País Valencià, institució creada el 17 de març de 1978 per un reial decret-llei en el qual s'aprovava el règim preautonòmic del País Valencià. Des de la presidència del Consell Preautonòmic va impulsar una política de compromís polític entre els diferents partits amb representació parlamentària. A l'abril de 1979 va renunciar a la presidència d'aquest Consell davant la falta de suport de Joan Pastor, secretari general del PSPV-PSOE. Va tornar a ocupar aquest càrrec breument, però al desembre de 1979 ho va abandonar quan els socialistes, dirigits aquesta vegada per Joan Lerma, es van retirar del Consell en protesta per la paralització del procés autonòmic. Li succeiria en el càrrec Enrique Monsonís. Albinyana va dimitir el 22 de desembre d'aqueix any, lliurant també el seu carnet del PSPV i l'acta de diputat del PSOE, el número u per València.

Descripció donació

Material magnetofònic sobre reunions del Consell Preautonòmic del País Valencià (1979).

Data donació

septiembre 2013

ALCARAZ CÁNOVAS, Ignacio

Història

Investigador i escriptor sobre la Guerra Civil en el Protectorat del Marroc, en el qual va ser testimoni de la repressió franquista que va afectar molt directament a la seua família laica i republicana, ja que el seu pare, Fernando Alcaraz, va ser fet pres en un camp de concentració i afusellat en 1936. Ha exercit diversos càrrecs de funcionari Interventor, primer en l'Administració del Protectorat del Marroc i posteriorment en TVE. Al llarg de la seua vida ha reunit documentació sobre el Marroc, la Guerra Civil Espanyola, els exiliats republicans i la deportació en camps d'extermini nazis, documentació que ha utilitzat en les seues publicacions de llibres i articles.

Descripció donació

La documentació donada per Ignacio Alcaraz conté fotografies, llibres, nombres de revistes, documents originals i retallades de premsa, relacionada amb la guerra civil, la repressió franquista, l'exili, la deportació i els camps de concentració durant la II Guerra Mundial. Destaquen alguns documents originals relatius a la repressió franquista en el camp de concentració de Tetuán, de la qual va ser víctima el seu pare, Fernando Alcaraz Godoy, afusellat a l'agost de 1936. Reuneix part de la documentació recopilada per a la redacció dels seus llibres, els quals han passat a formar part de la col·lecció de llibres de l'AD.

Data donació

2016-2018


ALCARAZ RAMOS, Manuel

Història

Va nàixer a Alacant en 1958. Jurista i polític espanyol.

Llicenciat en Dret, és professor de Dret Constitucional en la Universitat d'Alacant. Ha sigut membre de l'adreça d'Esquerra Unida del País Valencià i del Consell federal d'Esquerra Unida. Ha sigut Regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Vocal del Consell d'Administració de Radiotelevisió Valenciana i Diputat per la província d'Alacant en les eleccions generals de 1996. En 1997 es va passar al corrent Nou Esquerra, que acabaria convergint en el Partit Socialista del País Valencià.

L'any 2012 va fer pública la seua militància en Iniciativa del Poble Valencià (IdPV), dins de la Coalició Compromís.

Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana (2015-2019)


Descripció donació

Documentació sobre temes de política sociocultural, econòmica, mediambiental, electoral, militar, de justícia i infraestructures relacionades, principalment, amb la seua activitat parlamentària entre 1996 i 2000 (86 caixes d'arxius i carpetes). Ha donat també una col·lecció de cartells sobre Jornades de la Dona i mètodes anticonceptius, del PSUC i del PC del País Valencià, del 9 d'octubre, de Cuba, de les Fogueres de Sant Joan, sobre les eleccions en les quals ell va ser triat Diputat a Corts per Alacant i un calendari de l'any 1979 del PCE. Ha lliurat, així mateix, una col·lecció enquadernada de la Fraternitat Mupresa de cartells espanyols del segle XX. Col·lecció d'adhesius dels anys setanta i vuitanta sobre diferents temes i a més les proves d'impremta del seu llibre: Alacant Especulació. Documentació del PCE i de la Joventut Comunista del País Valencià (fullets, targetes acreditatives, adhesius); fullets d'activitats culturals organitzades per l'Ajuntament d'Alacant i la Caixa d'Estalvis Provincial d'Alacant; fotografias; correspondència de la Delegació provincial del Ministeri de Cultura; títols d'estudis de Manuel Alcaraz; retallades de premsa. Ha completat la seua donació amb més fotografies (1976-1998), amb els seus carnets, amb documentació del PCPV, CCOO, EU, UJCE i correspondència personal. A més de diverses publicacions periòdiques: La nostra Bandera, El Correu, El Viejo Topo, Nous Horitzons, Arguments i l'Estendard de la Comissió Gestora de les Fogueres de Sant Joan.

Documentació de la seua activitat com Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana (2015-2019)

Data donació

Enero 2004/Noviembre 2005/Mayo 2006/Septiembre 2006/mayo 2007/ julio 2007/ Enero 2012 /2019

ALMARCHA MESTRE, Luis

Història

Nascut a La Murada d'Oriola l'any 1948. Llicenciat en Filosofia por la Universitat de Friburg (Suïssa), és profesor de francés de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Alacant. Fou portaveu municipal socialista a Oriola, secretario general provincial de FETE-UGT, gerent de l'Institut de Cultura Juan Gil Albert i director territorial de Cultura i Educación. Actual portaveu adjunt del PSPV-PSOE a l'Ajuntament d'Alacant.

Descripció donació

Documentació interna del PSOE (ponències, eleccions), correspondència, documentació sindical (eleccions sindicals, acords sobre la reforma del sistema educatiu, ponències presentades a congressos confederals i documentació sobre la UGT) i publicacions de tema econòmic (volum: 5 caixes d'arxiu).
Condecoració de la Divisió Blava en relació al Barri Mil Viviendas d'Alacant (abans Ciutat Francisco Franco), així com també carnets de gent que residia allí per haver sigut militant del partit o familiar.
Carta del Consolat esquerrà de Ginebra elaborat a partir del 1º de maig en Ginebra (maig 1977).
Programa municipal i papereta de vot del PSOE d'Oriola de les primeres eleccions locals de 1979.
Cèdula de notificació de la Constitució de l'Ajuntament d'Oriola amb el Regidor electe D. Luis Almarcha Mestre (1980).
Programa de l'Editorial Popular S.A. (1979).
Caricatura de Franco feta per Ortuño.
Sobre i paperetes de vot del Referèndum Constitucional de 1978 sobre l'aprovació o no del projecte de Constitució.
Fullet PSOE: Sí a la Constitució (1978).
Míting del PSOE en La Matança, pedania d'Oriola (Alacant) amb la intervenció de Luis Almarcha (1978).
Nº5 de la publicació FETE INFORMA de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament FETE-UGT a Alacant (1987).
Cartell de míting en Ginebra organitzat pel Partit del Treball (1977).
Document en el qual D. Arturo Lizón Giner, representant de la Candidatura del PSOE, atorga poder a D. Luis Almarcha per a representar els actes i operacions electorals (1982).
Programa d'activitats del PSOE entorn de les escoles d'adults, a l'ètnia gitana i a la problemàtica en les aules.
Dos certificats de 1920 i 1923 respectivament sobre l'execució de la Llei de reclutament i reemplaçament de l'Exèrcit.
Fotografia de les primeres eleccions democràtiques en l'ensenyament públic. Candidatura Provincial de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT.
4 llibres: Llibre del Militant del PSOE de 1983; El Cristianisme no és Humanisme de 1966; Eurocomunismo, socialisme en llibertat de 1978 i Desenvolupament del Partit Comunista de 1976.
Selecció de llibres dels anys seixanta i setanta sobre el món obrer, sociologia, urbanisme, economia, sindicalisme, comunisme, manifest del PSOE i PCE, PSP.
En setembre de 2015 amplia la seua donació amb els següents documents:
Documentació de la UGT (1976-1986): documents interns del sindicat UGT d'Alacant i dossier sobre l'Estatut dels traballadors.
Documentació del PSOE (1982-1987): programes electorals i dossier sobre el XXX Congrés del PSOE (1984).
Documentació de la UGT (1976-1986): documents interns del sindicat UGT d'Alacant i dossier sobre l'Estatut dels traballadors.
Documentació del PSOE (1982-1987): programes electorals i dossier sobre el XXX Congrés del PSOE (1984).

Data donació

Octubre de 2004/febrero 2012/marzo 2012/marzo 2014/septiembre 2015

ALONSO, Cecilio i MARÍN, Encarna

Història

Donació conjunta realitzada per Encarna Marín, bibliotecària de la Universitat de València i pel Doctor Alonso, catedràtic de literatura i especialista, entre altres temes, de la figura de Manuel Ciges Aparicio, escriptor i polític republicà, afusellat al començament de la guerra civil.  La documentació donada inclou també una selecta col·lecció de pamflets i altres documents del tardofraquisme i la transició a València, així com un una sèrie d’escrits de Manuel Martínez Mena i articles de premsa sobre la polèmica valencià o català.

Descripció donació

-18 publicacions de l'autor sobre la premsa i lletres a Espanya en el període comprès entre finals del segle XIX i principis del XX, centrades principalment en l'escriptor, periodista i polític republicà Manuel Ciges Aparicio, afusellat en 1936, sobre el qual Cecilio Alonso va realitzar la seua tesi doctoral en 1985. La donació inclou també una carpeta amb els panells d'una exposició sobre Manuel Ciges.

- Selecció d'articles de premsa de 1975 entorn de la polèmica valencià o català en els diaris "Informació" d'Alacant i "Les Províncies" de València.

- Col·lecció de pamflets, fullets i fascicles de publicacions seriades, impreses o ciclostiladas, principalment de temàtica política del període del tardofraquisme i la transició política.

- Carpeta d'escrits de Miguel Martínez Mena (Múrcia, 1917-Alacant, 2008) sobre el Concili Vaticà II, que conté esborranys y material preparatori del seu llibre Responsables.

Data donació

Juny 2019.

ALONSO DÁVILA, ISABEL

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de llibres dels anys seixanta i setanta de temàtica diversa com ara educació i llibertat, drets humans, economia, feminisme, marxisme, mètodes anticonceptius, dona i control de la natalitat, industrialització, moviment obrer, sexe, repressió social, premsa clandestina i de l'exili (1939-1976), capitalisme, història d'Espanya del S. XX. Alguns números de la publicació Temps d'Història (1976) i diversos exemplars enquadernats de la revista Oriflama.

Data donació

septiembre 2009

Octubre de 2004/febrero 2012/marzo 2012/marzo 2014/septiembre 2015

ALONSO DAVILA, Elías

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de diversos periòdics de finals dels 70: 'Mundo Obrero', 'En Lucha', 'Al Vent', 'Cal Dir', 'Viento del Pueblo', 'Dossier sobre la Historia del PCE'. Documentació interna del PCE, una col·lecció de fotografies i diapositives dels 70 i 80 sobre les primeres manifestacions i festes després de la legalització del PCE, el teatro del CEU, els soterraments més destacats al cementeri d'Alacant, la Platajunta, el recital de Raimon, el soterrament de Miquel Grau, la campaña del PCPV en contra de l'OTAN, fotografies de murals, pintades i grafitis en les parets del passeig Ramiro, fets per alumnes de diversos instituts alacantins. También ha donat bons d'ajuda del PCE en la campaña electoral de 1977, amb il·lustracions d'Arcadi Blasco.
Junt amb Mª José Quiriello ha donat cintes en cassette amb entrevistes realitzades per ells mateixos a sindicalistes de CCOO (Manuel Parra, sindicalista d'ensenyança, Maite Fernández, sindicalista de transports i José Ruíz sindicalista del metall) en l'època de la transició a Alacant.
També ha donat una col·lecció de fotografies dels anys setanta sobre les primeres eleccions democràtiques, mitets del PCE, manifestacions, etc.
Un tocadiscs i una selecció de textos i comentaris de Ricardo de la Cerva que porta per títol: Francisco Franco. Veu i Pensament, una recopilació de fotografies, documentació gràfica i sonora creant una biografia històrica i audiovisual d'un personatge que va cobrir amb la seua vida quasi 83 anys del segle XX. Col·lecció de cartells de temàtica variada: CCOO, 1r Maig, PCE, campanyes electorals, homenatge a Miguel Hernández, cultural (teatre, jornades i congressos, concerts musicals). Fotografies (1977); documentació manuscrita i interna del PCE, movimento obrer i ciutadà, finances i publicacions periòdiques: El Víbora, Cairo, Bésame Mucho, El Víbora, Star, El País Semanal, Los Cómics de Gimlet, Bang.
Alguns adhesius de l'any 1982 de la CNT i de la Direcció General de Joventut i Promoció Sociocultural.
Guia de la ciutat d'Alacant de 1987, un manual del Mariner de 1976 i documentació sobre l'OTAN.
Una col·lecció de fotografies dels anys quaranta de la Secció Femenina i el Centre d'Acollida de Salamanca Auxilio Social. També ha donat més discos de vinil dels anys seixanta i setanta.
Llibres de pedagogia i educació dels anys setanta; números de la publicació Nueva Lente (1971-1976), Perspectiva Escolar (1974-1977) i un nombre de Cuadernos de Pedagogia (1982).
Més publicacions periòdiques dels anys seixanta i setanta. Entre els títols cal destacar Túria, Nueva Lente, Historia 16 i Tiempos de Historia. També ha donat una col·lecció de llibres dels anys seixanta i setanta de temàtica variada: economia, comunisme, socialisme, educació sexual i marxisme.

Data donació

Marzo-octubre de 2005/marzo 2006/mayo 2006/septiembre 2006/diciembre 2006/ octubre 2007/ abril 2008/ septiembre 2008/ noviembre 2008/ marzo 2009/ Diciembre 2009/ Enero 2010

ALONSO SANSANO, ANA MARÍA

Història

 

Descripció donació

Publicacions periòdiques: Publicacions editades per la Conselleria d'Educació en Regne Unit i Irlanda sobre Espanya (2002); Tribuna Universitaria (1992); El Parnaso; Rip. Revista de ideas y palabras (1996); Doxa. Revista de la Asociación iIicitana de Estudiantes Universitarios (1996); Treballadors de l´Ensenyament (2007); Noticies sindicals (2007); Alliioli (2007); Muy interesante (1987-1989). Llibres sobre economia, la Unió Europea, la globalització i urbanització a Elx. Fullets, butlletins informatius i octavilles sobre alguns municipis de la província, activitats culturals, la Unió Europea, l'ensenyança. Els seus carnets d'estudiant, abonaments bus d'Irlanda i les biblioteques de Newcastle i d'Assumption; correspondència personal; Tarjeta censal Eleccions març 2008 i juny 1999. Documentació interna del Col·legi Públic El Plà d'Elx (Reglament règim interior 1983 i convocatòries a reunions del Consell Escolar (1985-1987). Documentació interna d'AFI (Representants d'Alumnes Facultat de Filosofia i Lletres (actes reunions, notes manuscrites, campanya electoral, correspondència, etc.).
Quatre llibres. Un d'ells és el Manual d'orientació professional per a jóvens (1987). Dos són manuals dels primers ordinadors que van eixir al mercat (1984-1986) i l'altre és sobre els poemes guardonats en certàmens literaris (2001).

Data donació

marzo/abril 2008/ julio 2008

AMÉRIGO ASÍN, Luis Carlos

Història

Nascut a Alacant l'any 1941. Advocat. Va militar en UCD i en va ser vicepresident provincial. Va participar amb UCD en les eleccions municipals de 1979, va ser tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Alacant. En desaparèixer UCD, fou president provincial i després regional del Partit Demòcrata Liberal (PDL), del qual fou cap de llista per Alacant en les eleccions autonòmiques de 1983. També va participar en la creació del Partit Reformista Democràtic (PRD), del qual va ser president al País Valencià i cap de llista per Alacant en les eleccions generals de 1986, després de les quals es va retirar de la vida política.

Descripció donació

Documentació sobre el Partit Demòcrata Liberal (PDL), la Unió de Centre Democràtic (UCD), el Partit Reformista Democràtic (PRD), el Centre Democràtic i Social (CDS) (volum: 1 arxivador).

Data donació

Noviembre de 2004

AMORÓS, Mario

Història

Nascut a Novelda (Espanya) l'11 d'agost de 1973, Mario Amorós és llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid i llicenciat i Doctor en Història, especialitat d'Amèrica, per la Universitat de Barcelona, amb la investigació Antonio Llidó, un sacerdot revolucionari, dirigida pel Dr. Miquel Izard. Ha treballat en els diaris Información d'Alacant i El Mundo i ha col·laborat i col·labora amb nombrosos mitjans de comunicació: El Siglo i Punto Final (Xile), Diagonal, Tiempo, Cambio 16, Diario 16, Levante, Información, La Voz de Galicia, Noticias Obreras, Historia 16, La Aventura de la Historia, Utopías/Nuestra Bandera o La Llave. També ha publicat en revistes científiques com a Pasajes. Revista de Pensamiento Contemporaneo de la Universitat de València. Va ser fundador i redactor cap del periòdic quinzenal Voz de la Izquierda, editat en 1999 i 2000 per la direcció federal d'Esquerra Unida, i des de 1996 és membre del consell de redacció de Mundo Obrero, periòdic mensual del PCE. És especialista en història de Xile i ha publicat diversos llibres.

Descripció donació

Ha donat un exemplar de la seua última obra Novelda: la Transición en la memoria (publicat per l'Ajuntament de Novelda al maig del 2009), la qual analitza, a partir dels testimonis de Quinze persones entrevistades per l'autor, la dècada dels anys 70 en esta localitat alacantina.

Data donació

julio 2009

ARAMBURU, CONSUELO

Història

 

Descripció donació

Cinta magnetofònica que conté discursos de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera

Data donació

2012

ARXIU MUNICIPAL ALCOI

Història

 

Descripció donació

Exemplar de la publicació: Temps d'ombres: la repressió a Alcoi des de la Guerra Civil als anys 70.

Data donació

Gener 2018

ARXIU MUNICIPAL DENIA

Història

 

Descripció donació

Documentació relacionada amb les primeres eleccions democràtiques a Dénia: fotografies de la primera corporació municipal, llista regidors, fullets electorals (CNT, PSP, PSAN); Documentació sobre la CNT (adhesius, fullets, fotografies); Activitats culturals i ecologistes i 2 números de la Revista Montgó Comarcal.

Data donació

diciembre 2006

ASSOCIACIÓ AMICS DE LA URSS (Beatriz Inés Recio)

Història

 

Descripció donació

Fotografies i documentació interna de l'associació: estatuts, congressos, plans de col·laboracions, debats, activitats (volum: 1 carpeta)

Data donació

Diciembre de 2004

ASSOCIACIÓ CULTURAL MIGUEL HERNÁNDEZ D'ALACANT

Història

 

Descripció donació

3 exemplars de la publicació La recuperación de la memoria histórica en la provincia de Alicante, editat per l´Associació Cultural Miguel Hernández d´Alacant en el 2011:

-        Els amics exiliats de Miguel Hernández

-        Una veu d'Espanya a Mèxic: Miguel Hernández

-        Tres anys de guerra, trenta d'exili (Records i experiències). Autor: Augusto Pescador Sarget.


Data donació

septiembre 2011

Asociación de Aviadores de la República (ADAR)

Història

L'Associació d'Aviadors de la República (ADAR) es constituïx en 1976 per antics membres de les Forces Aèries de la República Espanyola (FARE). Entre les activitats que ha dut a terme ADAR cal destacar la recuperació de documents procedents de les persones que van pertànyer a les FARE o dels seus familiars, així com la investigació, impuls i difusió de la memòria històrica de l'aviació republicana a través de publicacions, butlletins informatius, exposicions, etc.

Descripció donació

Des de la seua creació, les diverses delegacions d'ADAR han reunit documentació generada pel seu propi funcionament, com l'aportada pels seus socis, familiars i altres persones interessades que han aportat originals o còpies dels documents conservats: fotografies, llibres de vol, nomenaments, retalls de premsa, testimonis i memòries, etc. En 2015 s´aprova en Asamblea general extraordinària la donació dels seus fons documentals a l´Arxiu de la Democràcia de la Universitat d´Alacant. L'ingrés efectiu de la documentació té lloc a finals d'eixe any amb l'entrada de l'arxiu i biblioteca procedent de la seu de Madrid junt amb una còpia digital de les revistes d'ADAR i dels documents digitalitzats procedents tant de la Directiva Nacional com de la Catalano-Norte-Balear.

Data donació

diciembre 2015

ASOCIACIÓN DE TEATRO INDEPENDIENTE DE ALICANTE.

Història

L'associació es va crear al març de 1975, fruit dels esforços d'un grup de ciutadans alacantins aficionats al teatre. En els moments de màxima activitat, aquesta associació va tenir més de 2.000 socis, tots d'Alacant i les seues comarques. Luis de Castro i Edel Gambín (1994-2000) en van ser alguns dels presidents. Actualment aquesta associació es troba inactiva.

Descripció donació

Documents: cartells d'obres teatrals de l'associació i d'altres associacions teatrals d'Alacant i Madrid, representades a Alacant, algunes foren censurades pel contingut eròtic o polític, a més de vídeos, llibres d'actes i de socis, revistes, circulars, programacions d'activitats i espectacles durant els anys de l'activitat d'AITA (més de 200 cartells i 32 arxivadors de documents).

Data donació

Marzo 2004

ASOCIACIÓN DE VECINOS LA TAFALERA DE ELDA (DONADO POR JOSEFA ZAMORA GARCÍA)

Història

Aquesta associació va ser la primera de la província d'Alacant i una de les primeres de tota Espanya (1973). Després altres barris van seguir el seu exemple i es va crear la Coordinadora d'Associacions de Veïns. 

Descripció donació

Arxiu de l'Associació de Veïns La Tafalera d'Elda i Moviment Associatiu (anys seixanta-vuitanta)

Data donació

maig 2018

ASOCIACIÓN FEMINARIO DE ALICANTE (1979-1989)

Història

El Feminario sorgeix de la voluntat de dones compromeses en la lluita per la igualtat de drets i la situació de la dona. L'any 1982 es constitueix com a associació, fins a l'any 1989, en què va començar a funcionar a Alacant l'Institut Valencià de la Dona, al qual va donar els seus fons documentals.

Descripció donació

Actes, memòries d’activitats, cartells, correspondència, premsa, legislació, congressos i jornades, campanyes de sensibilització ciutadana i publicacions. (50 caixes d'arxius i carpetes).

Data donació

Agosto 2004 - Noviembre 2005

ASOCIACIÓN SORÁMBULAS (Donante: Margarita Borja).

Història

Margarita Borja naix a Alacant en 1942. És poeta, autora teatral i directora del Teatro de las Sorámbulas fundat en 1992 per feministes de diverses generacions i artistes de la música, la plàstica i el teatre.
Arriba al teatre des de la poesia i manté eixe vaivé en els seus muntatges i dramatúrgies.
Promou en 1996 i coordina fins hui les TROBADES DE DONES D'IBEROMÉRICA EN LES ARTS ESCÈNIQUES en el FIT de Cadis
Ha sigut programadora d'activitats culturals en l'AULA DE CULTURA DE LA CAM a Alacant des del 1985 fins al 2000.

Descripció donació

Retalls de premsa amb polèmics articles; documents sobre el V Centenari (1990); correspondència amb el Rector Martín Mateo; programació d'activitats programades en la CAM relacionades amb temes de gènere, feminisme i amb els criteris polítics d'introduir paritat homes/dones en els programes de l'entitat; cassets gravats de les conferències del Congrés Internacional Feminista en el V Centenari; Programes i cartells del Teatre de Les Sorámbulas.

Data donació

enero 2007

Associació Amics de la Cultura de Novelda (Pau Herrero i Jover)

Història

 

Descripció donació

Tota la documentació interna de les activitats de l'associació a principi dels 70, concursos, exposicions, xarrades i col·loquis temàtics, recitals de música i poesía, cicles teatrals, conferèncias, homenatges, actes commemoratius, cine-fòrums, debats, concursos, subhastes, degustacions de productes locals, etc.

Data donació

Septiembre de 2005

AJUNTAMENT DEL PINÓS

Història

 

Descripció donació

Exemplar de la publicació: Les meues memòries sobre la meua actuació en la Guerra Civil d'Espanya de 1936

Data donació

Gener 2018

AZUAR RUÍZ, RAFAEL

Història

 

Descripció donació

12 fotografies del grup de teatre del Centre d'Estudis Universitaris (CEU)

Data donació

Gener 2018

BALIBREA GONZÁLEZ, Antonio

Història

Nascut a Albacete l'any 1951. Sociòleg i periodista. Redactor del diari 'La Verdad' a Alacant (1973-75/1979-81). Va participar en l'Assemblea Democràtica d'Alacant (1974). Va ser elegit responsable de Difusió i Iniciació de la Comissió General de l'HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica), 1975-79. Va exercir com a professor de Sociologia a l'Escola Universitària de Treball Social fins al 1986. Des del 1983 és afiliado a UGT i al PSOE, del qual fou membre del Comité Provincial de Campanya en totes les eleccions entre 1983 i 1993.

Descripció donació

Documentació recopilada per l'HOAC sobre el PSOE, PC, ORT, UGT, CCOO, MCE (11 llibres). Dossier sobre l'Opus Dei als anys 80. Quadern 'Canciones para un pueblo en lucha', 1978. Diferent documentació sobre activitats de l'HOAC mecanografiada i manuscrita (aprox. 12 carpetes).

Data donació

Junio 2004 - Noviembre 2005

BARCIELA LÓPEZ, Carlos

Història

Nascut a Calahorra (La Rioja) l'any 1950. Doctor en Ciències Econòmiques. Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de la Història. Va ser vicerector de Planificació i Assumptes Econòmics de la Universitat d'Alacant. És copresident del Comité Itàlia-Espanya d'Història Econòmica. Actualment és catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques a la Universitat d'Alacant.

Descripció donació

Col·lecció completa de la revista econòmica dels 70 'Doblón. (volum: 0'60 m. lineals de prestatgeria).
CARLOS BARCIELA ha completat la seua donació amb més números del Setmanari d'Economia i Informació General: Dobló (1975).
Col·lecció de discos de vinil de la cançó protesta dels anys de la transició democràtica.

Data donació

Octubre de 2004/ febrero 2009 /enero 2013

BARRIO BARRIO, Juan Antonio

Història

Professor Titular de Història Medieval de la Universitat d´Alacant

Descripció donació

El número que va ser censurat i substituït per un altre de la Revista El Jueves en relació als prínceps d'Astúries (24.07.07). Escrit d'Ernest Lluch i Martin sobre el socialisme i la llibertat.

Data donació

febrero 2009

BARRIO GARRIDO, Mº FRANCISCA

Història

 

Descripció donació

La cartilla dels deures del Guàrdia Urbà de Servici en la Via Pública d'Alacant (1939).

Data donació

febrero 2010

BARTOLOMÉ NÚÑEZ, Marisa

Història

Nascuda a Vilarello de la Iglesia (Lugo) l'any 1956. Va cursar els estudis de nivell superior de batxiller. És militant del PSOE des del 1978. Va ser diputada a les Corts Generals en la 6a legislatura (1996-2000).

Descripció donació

Fotografies institucionals, dossier titulat '100 años por el socialismo', amb retalls de premsa, manuscrits, cartes, fotografies antigues, etc. Tot relacionat amb el socialisme des que es va crear fins a l'any 2000 a Elx; obra copiada a mà en escriptura tipus helvètica datada el 1985 sobre l’aspecte del país en la segona meitat del s. XIX. Va ser confeccionada pel Cercle d'Amics de la Història, segons maquetes originals i va ser un tiratge exclusivament reservat als subscriptors.Ha completat la seua col·lecció amb documentació sobre moviment veïnal.

Data donació

Mayo 2004 - Noviembre 2005

Beneyto Maestre, Antonio (Toni Mestre)

Història
Antoni Beneyto Maestre, més conegut com Toni Mestre (València, 22 de setembre de 1942 - València, 28 de juliol de 2006) va ser un periodista i escriptor valencià compromès amb els valors democràtics i valencianistes i defensor de la cultura i llengua catalana al País Valencià.

Va ser guionista i presentador del programa De dalt a baix, primer programa en valencià en la ràdio pública (Ràdio Peninsular, RNE), que es va iniciar sota el franquisme i que es va mantenir amb diverses interrupcions fins als anys 80. En els seus programes va difondre la Nova Cançó durant la transició, emetent cançons d'Els Pavesos, Luis el Sifoner, Carraixet, Paco Muñoz o Luis Miquel, a més de Raimon, Ovidi Montllor, Marina Rossell, Luis Llach, Paz Orilla, Maria del Mar Bonet o Joan Manuel Serrat. Paral·lelament a la seua tasca periodística, Maestro escrivia poemes i cançons.

El programa va reaparèixer posteriorment amb un altre nom: Ara i ací. Tenia cobertura sobretot el territori valencià i va crear escola. Després, Toni Mestre va ser "condemnat" a llegir els butlletins horaris en castellà, fins que va decidir jubilar-se, als 58 anys. Últimament col·laborava amb mitjans com L'Avanç i Levante-EMV.

L'any 2001, la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi Nacional de Radiodifusió per la seua trajectòria professional al servei de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià. El juny de 2006 va rebre un premi pel seu suport a la música en valencià en la festa dels Premis Ovidi Montllor que es va fer a València.

El 5 de novembre de 2005 va protagonitzar, amb la seua parella, les primeres noces entre persones del mateix sexe en l'Ajuntament de Bocairent.

Va morir el 28 de juliol de 2006 a causa d'un càncer.

Les seues cendres es troben en el cementeri d'Altea.

Descripció donació

24 caixes d'arxiu, amb diversa documentació, agrupada en:

Documents personals (correspondència familiar i personal, documents propis i de familiars directes)

Obra literària, la major part mecanografiada, però també documents originals manuscrits, de diversos gèneres, sobretot poesia, en la qual va destacar. Hi ha originals, amb correccions, de poemes seus integrats en llibres que va publicar, com Fletxes de vent i Quadern d'enyor i de dessig, però també altres inèdits.

Dins de l'activitat de creació destaquen els seus articles periodístics, publicats en diversos mitjans en els quals va treballar o amb els quals va col·laborar, i algunes caricatures que van ser publicades en revistes de l'època.

Periodista destacat del món audiovisual valencià, ens ha llegat col·laboracions en programes (guions, esquemes) com Matí de Festa i De dalt a baix i en revistes relacionades amb el món faller, com Pensat i fet. Dins de la seua activitat professional, destaca la correspondència que va mantenir amb els seus oïdors, quasi sempre en programes relacionats amb la recuperació de la llengua valenciana, que va ser un dels seus grans objectius.

Gran amant de la cultura popular valenciana, ens ha deixat multitud de revistes i fullets de Falles (a destacar cartells d'anys tan primerencs com 1922). També, va recopilar informació sobre música, teatre i cinema.

En aquesta donació s'inclouen diverses obres, mecanografiades, d'autors propers a Toni Mestre.

Es pot destacar, així mateix, la correspondència professional que va mantenir durant les seues diverses etapes en mitjans audiovisuals.

Gran col·leccionista, ens ha deixat multitud de fotografies de temàtica diversa (família, tradicions) i postals (aproximadament, 9 caixes d'arxiu).

A part d'açò, la donació inclou prop de 80 títols de llibres de temàtica variada (poesia, cuina, guies…).


Data donació

Maig 2017

Bernabé Canales, Roque (arxiu del seu àvi Roque Canales Ballester

Història

Roque Canales Ballester, natural de Callosa de Segura. Agricultor / Rastrillador.  Va ser un dels impulsors del PSOE de Callosa, va ser detingut en ocasió de la vaga republicana de 1930, presidia llavors la Societat de Rastrilladores i Espadadores. En les eleccions municipals del 31 de maig de 1931 va ser triat regidor. Va ingressar en la presó d'Oriola el 10-V-1939, a la disposició d'Auditor de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació. Va ser enviat al Reformatori d'Alacant el 16-XII-1939 i va comparèixer davant un Consell de guerra el 18-IV-1940. En 1942 estava detingut, sotmès a procediment militar. Se li va aplicar la Llei de Responsabilitats Polítiques (LRP).

 

Descripció donació

Cartes (algunes manuscrites i altres mecanografiades) escrites des de la presó i dirigides al seu cosí que cap a d'intermediari entre ell i el seu advocat.

Data donació

octubre 2020

Història

Roque Canales Ballester, natural de Callosa de Segura. Agricultor / Rastrillador.  Va ser un dels impulsors del PSOE de Callosa, va ser detingut en ocasió de la vaga republicana de 1930, presidia llavors la Societat de Rastrilladores i Espadadores. En les eleccions municipals del 31 de maig de 1931 va ser triat regidor. Va ingressar en la presó d'Oriola el 10-V-1939, a la disposició d'Auditor de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació. Va ser enviat al Reformatori d'Alacant el 16-XII-1939 i va comparèixer davant un Consell de guerra el 18-IV-1940. En 1942 estava detingut, sotmès a procediment militar. Se li va aplicar la Llei de Responsabilitats Polítiques (LRP).

 

Descripció donació

Cartes (algunes manuscrites i altres mecanografiades) escrites des de la presó i dirigides al seu cosí que cap a d'intermediari entre ell i el seu advocat.

Data donació

octubre 2020


Bernal Casal, Blas

Història

Membre de les Joventuts Socialistes des de finals de 1975 fins fa poc. Candidat a l'alcaldia d´Alacant pel PSOE en 2003. Ex portaveu del PSOE en l´Ajuntament d´Alacant.

Descripció donació

Una multicopista manual amb la que realitzaven els pamflets i butlletins de las Juventudes Socialistas en els anys 1975/76, així com exemplars de l´editorial Pluma sobre trostky, exemplars de la quarta internacional i llibres.

Data donació

noviembre 2013

BERTOMEU MARTÍNEZ, Angustias

Història

Llicenciada en Història i Geografia, ha fet classe més de 20 anys. Empresària i investigadora, fundadora d'Artefinal Studio, una empresa de comunicació digital, produccions multimèdia i assessorament en TIC. Creadora d'E-leusis.net, un portal feminista de comunicació i serveis. A través d'ambdues empreses impulsa projectes d'art electrònic, alfabetització digital, cooperació internacional i programes d'investigació i desenvolupament a l'Amèrica Llatina. Investigacions sobre dones com Carlota Bustelo, María Zambrano, les mares de la Constitució, científiques ('Mujeres a Ciencia Cierta'), a més d'investigacions sobre violència en Internet i en els videojocs.

Descripció donació

Dos discos compactes amb fotografies d'Asunción Cruañes i la trajectòria política d'aquesta ('Las Madres de la Constitución: 1978').

Data donació

Septiembre de 2005

BEVIÀ PASTOR, Josep

Història

(Sant Vicent del Raspeig 1933 - Alacant 2017). Catedràtic de Grec. Conseller de Cultura en la primera fase del Consell Preautonòmic del País Valencià (1978-79). Senador i Diputat del PSOE a Corts Generals entre 1977 i 2000. En les legislatures V i VI (1993-2000) va ser vicepresident del Congrés dels Diputats i president dels Grups d'Amistat dels Parlaments d'Espanya-Portugal i Espanya-Grècia. Va ser professor Col·laborador Honorífic de la Universitat d'Alacant fins a l'any 2017 i President del Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia.

Descripció donació

Documentació, impresa i manuscrita, relativa a la seua activitat com a membre del Consell Preautonòmic del País Valencià i com a parlamentari (temes de política social, econòmica, d'infraestructures i mediambientals, intervencions sobre política educativa, normalització lingüística i relacions internacionals), fotografies institucionals i polítiques (aprox. 30 caixes d'arxius i carpetes).

Data donació

Enero 2004

Bevià Soler, José

Història

Va nàixer a Sant Vicent del Raspeig en 1914. Soldat republicà que va participar activament en la guerra civil espanyola en diversos fronts. Va militar en la CNT. Amb l'arribada de la democràcia, es va associar als Veterans de l'Exèrcit de la República. Va morir l'any 2003.

Descripció donació

Per mediació de Màrius Bevià, el seu arxiu es compon de 13 fotografies, 58 documents personals i militars i 4 objectes (cartera, agenda, conte i fotos d'un joier de fusta)

Data donació

maig 2006

BEVIÀ, Màrius

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques: El País; Servir al pueblo; El Viejo Topo; Dos y dos; Saida; Valencia Semanal. Documentació interna del Moviment Comunista d'Espanya (MCE): butlletins interns, edicions del Comité Central, circulars, quaderns, butlletins de congressos, fullets, programes municipals, notes. Documentació Interna del Moviment Comunista d'Euskadi. Documentació sobre l'autonomia del País Valencià i Acció Cultural, cultura catalana, bolxevisme i insurrecció. Col·lecció adhesiu i llibres.

Data donació

mayo 2006

BLASCO PASTOR, Arcadi

Història

(Mutxamel, Alacant 1928 - Majadahonda, Madrid 2013) Va estudiar Belles arts a Madrid i València. Des de la dècada dels 50 va triar la ceràmica com a manera d'expressió de les seues inquietuds artístiques i d'expressió. Després d'haver estat en contacte amb grans artistes, va trobar a Espanya, en els ceramistas i alfareros tradicionals, la seua vertadera inspiració. Va treballar en la creació d'escoles de ceràmica a Alacant i Madrid.

Descripció donació

Retalls de premsa dels 70, relacionats amb l'escultor Arcadi Blasco, quan va ser acusat d'ultratge als símbols i banderes de la nació espanyola i, conseqüentment, processat; i sobre concentracions d'artistes al Museu del Prado, amb motiu de protesta, a més del desallotjament que patiren, imatges de la 'Gaceta Ilustrada' del juliol de 1975. Documentació sobre una exposició d'art sobre el Barri de Portugalete l'any 1976. (1 carpeta). Documentació sobre la Guerra Civil Espanyola (retalls de premsa, publicacions periòdiques com ara Arriba, Avance, La Gaceta del Norte, etc.); mapes de la situació de les tropes militars dels distints bans; Testament de José Antonio Primo de Rivera; documentació de la desfilada militar dels vencedors de la guerra.

Data donació

Diciembre de 2004/Noviembre 2006

BODÍ, FRANCISCO (Intermediario Jorge García García)

Història

Productor musical valencià i dirigent del PCE (M-L)

Descripció donació

Documentació reunida per ell de la seua etapa com a productor musical i com a dirigent del PCE (M-L)

Data donació

abril 2021

Bolinches Ribera, Emilia

Història

Va estudiar Periodisme i Filologia Anglesa i Francesa. Ha treballat com a periodista en premsa escrita (València Setmanal, Diari de València, Tele-Express, El Independendiente, Le Monde Diplomatique), en ràdio (Ràdio Popular, Radiocadena Española, Ràdio 9) i en televisió (TVE a València i Canal 9). A l'estiu viatjava i estudiava el rus o l'alemany per a llegir a Dostoievski i a Thomas Mann en la seua pròpia llengua. S'ha especialitzat en l'observació electoral internacional, amb dedicació preferent a Llatinoamèrica. En l'actualitat prepara un llibre de contes, un altre de poesia i un tercer sobre la transformació del poblet de pescadors i marins de Benidorm en l'empori turístic d'avui.

Descripció donació

Col.lecció de premsa i publicacions periòdiques dels anys setanta i editada a València fonamentalment.

Data donació

septiembre 2013

BRABO CASTELLS, PILAR (donante: su hija RITA)

Història

Militant antifranquista. Va estudiar Ciències Físiques i Naturals en la Universitat de Madrid, va participar activament en la Federació Universitària Democràtica Espanyola on va ingressar en 1964. Un any més tard es va afiliar al Partit Comunista d'Espanya (PCE). Després dels successos de maig de 1968, va ser triada membre del Comité Central del PCE des d'on va organitzar un bon nombre d'accions de protesta en els entorns universitaris. Les seues activitats clandestines li van portar a presó en 14 ocasions, fins que en 1974 va complir la seua última condemna.
Durant la Transició va destacar la seua activitat a la Comunitat Valenciana, sent triada per dues ocasions diputada del PCE al Congrés per la circumscripció electoral d'Alacant (1977 i 1979). Així mateix va ser triada membre del Comité Executiu del PCE. La crisi del Partit Comunista d'Espanya, motivada per l'enfrontament entre el sector renovador -en què ella militava- que pretenia un acostament al PSOE i aprofundir en la línia de l'eurocomunisme tant política com organitzativament, i la postura oficial de la direcció encapçalada per Santiago Carrillo, va provocar la seua eixida de la direcció del Partit Comunista del País Valencià (PCPV) i la seua expulsió del Comité Central del PCE a finals de 1981.
Es va integrar en el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) en 1986, encara que no va tornar a ser candidata en les successives eleccions. En 1987 va ser anomenada governadora Civil de Castelló i després, en 1989, directora general de Protecció Civil (Ministeri de l'Interior) on va organitzar el nou departament dotant-lo de competències.

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques sobre economia política i comunisme; Col·lecció de llibres dels anys seixanta i setanta fonamentalment de diversa temàtica com ara marxisme, economia política, sociologia, comunisme, socialisme, empresa, constitucionalisme, nacionalisme, trotskisme, història d'Espanya i del País Valencià, història de gènere, inflació i mercat de treball, dret, la Revolució Russa, el PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica); Documentació interna del PCE.

Data donació

septiembre 2009

BROTONS HERNÁNDEZ, Antonio (Toni)

Història

Creador i gerent del Pub El Forat, primer local d'ambient creat a Alacant, considerat tot un referent d'igualtat de sexes en el barri antic d'Alacant durant 38 anys (1974-2013). Primer en ple Barri i després en la plaça de la Santíssima Faç.

Descripció donació

Col·lecció de fotografies, retallades de premsa i fullets

Data donació

juliol 2021

CAMPOS CUADAU, Pere Miquel

Història

 

Descripció donació

Col·lecció completa digitalizada de la revista: Valencia Semanal (Números de l´1 al 120): 1977-1980).

Data donació

Julio 2007

Candela Díaz, Juan Luís

Història

 

Descripció donació

52 toms enquadernats de la revista Mundo dels anys quaranta.

Data donació

octubre 2012

CANDELA VICEDO, Mario

Història

 

Descripció donació

Selecció de fotografies i tres cartells d'homenatge al poeta Miguel Hernández.

Data donació

Marzo 2005

CANDELA SEVILA, VIRGILIO FRANCISCO

Història

Doctor en Filosofia i Lletres (Geografia i Història) per la Universitat d'Alacant. Autor de nombrosos llibres i diferents publicacions sobre el franquisme i la transició a la democràcia. Va ser assessor polític del Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament d'Alacant entre 2007 i 2011 encarregant-se de la Secretaria d'Integració i Convivència i membre de la Comissió de Festes en la Regidoria de l'Ajuntament d'Alacant.

Descripció donació

Col·lecció de fotografies de Tomás Valcárcel Deza, considerat com una figura clau en el teatre i l'escenografia alacantina. Tant les seues obres com les Fogueres van millorar en nivell artístic molt substancialment sota la seua batuta, sent regidor de festes a l'Ajuntament d'Alacant; documentació sobre fogueres entre els anys 1940-1990 (publicacions periòdiques, llibrets, fullets, cartells, revistes oficials); llibres de temàtica lingüística; dossier de premsa sobre diverses campanyes electorals a Alacant i cartell del PCE (M-L)

Data donació

juliol 2020

CANDELA, FRANCISCO

Història

 

Descripció donació

Subfons format per documentació sindical i política, adhesius, publicacions periòdiques (L'All i oli; La cucanya; Argumentos; Viento del pueblo; Al vent; Notícies Sindicals; L'Opinió; Avante; Gaceta sindical), documentació interna del PCE, CCOO, UPV, PSOE, Esquerra Unida. Anys setanta i huitanta.

Data donació

abril 2008

Cano Díaz, Emiliano

Història

 

Descripció donació

Una còpia del documental Fondo para un Caballero, guanyador de dos guardons: Premi al millor documental 2011 V Festival Digital Internacional el Sector i Premi Jove de Comunicació 2010 Fundació General de la UCM. El documental tracta de l'obra del Greco, El Caballero de la mano en el pecho, sotmesa en 1996 a una profunda restauració en què se suprimix el fons fosc del quadro, canviant la seua aparença de forma radical.

Data donació

enero 2012

CARBALLA SARRIÓ, Amparo

Història

 

Descripció donació

8 toms de la publicació: La historia se confiesa de Ricardo de la Cierva (1976).
Els toms 1 i 2 del llibre Història il·lustrada de la guerra civil espanyola de Ricardo de la Cierva (1972).

Data donació

Julio 2007

Castaños Lajarín, José (donado por su nieto Bruno Castaños)

Història

Nascut a Dolores (Alacant) i mort a Tolosa (França). Ofici de Xòfer. Membre de la UGT i de l'Agrupació Socialista d'Alacant. Durant La Guerra Civil va ser Agent de Seguretat, Diputat provincial per Alacant en 1937, Secretari del Governador Civil d'Alacant i Comissari Polític en la Base Naval de Cartagena (Múrcia). Finalitzada la guerra va eixir el 30 de març des de Torrevieja a Beni Saf (Algèria) junt amb 27 companys en una barcassa de pesca. En 1947 es va traslladar a França, establint-se primerament en Carmaux (Tarn) i després a Toulousse. Va mantindre la seua militància en el PSOE en el exili arribant a participar en congressos celebrats en 1951 i 1952.

Descripció donació

Documents personals, principalment carnets i correspondència, relacionats amb la militància del socialista alacantí José Castaños Lajarín durant el període de la II República Espanyola, Guerra Civil i exili a Algèria i posteriorment a França. Còpies digitals dels documents conservats per la família i cedits per a la seua difusió a l'Arxiu de la Democràcia pel seu nét Bruno Castaños. A destacar pel seu valor informatiu les cartes remeses per Rodolfo Llopis al final de la Guerra Civil en relació amb l'evacuació a Algèria de republicans des del Port d'Alacant i les condicions de vida dels refugiats republicans.
Conté:
- Documents personals, principalment carnets i cartilles, corresponents als períodes compresos entre 1927 i 1971.
- Correspondència rebuda entre 1935 i 1950, entre la qual cal destacar la relativa als últims mesos de la Guerra Civil escrita per polítics socialistes alacantins, com Rodolfo Llopis.

Data donació

2011

CASTILLEJ0S I FURIÓ, Andreu

Història

 Fotògraf i artista il·licità. Ja mort

Descripció donació

Col·lecció de fotografies (1977-1983) sobre moviments per l'ensenyança, 1 de maig, tancaments i moviments de treballadors despedits, moviments ecologistes, tancament ajuntament d'Alacant, visita a Elx de xiquets sahrauís, reivindicacions feministes, contra l'OTAN, xiquets contra gasolineres, participació ciutadana i mobilitzacions diverses i sobra del calçat a Elx.

Data donació

Enero 2006

CASTILLO ABALOS, José Antonio

Història

Militant del P.C.P.V. del 1976 fins al 1979 a Alacant; abans, va militar en el Psuc (Barcelona, 1973- 1976) i de 1971 a 1973 en el P.C.E. a Granada. Va participar en la creació de Comissions Obreres de Sanitat en l'hospital d'Alacant (llavors es deia Residència 20 de Novembre, potser premonitòriament anticipàndo la mort de Franco). Professionalment és psquiatra i psicoanalista. També va formar part del Secretariat estatal de Comissions Obreres de Sanitat, que es reunia a Madrid, de 1976 a 1979 .

Descripció donació

Actes del secretariat local de C.C.O.O. d'Alacant en els anys de la transició ( carrer -Dagniol). - vents del poble.Diversos documents del P.C.P.V.
- diversos números de distintes publicacions periòdiques: Liberación, Mundo Obrero, Grama, Gaceta Social, Viento del pueblo, Nuestra bandera, Cuadernos para el diálogo, El Viejo Topo, Argumentos. Documentació sobre sanitat en els anys setanta a Catalunya. Documentació sobre l'AA.VV. Collblanc-la Torrasa.
Notes manuscrites de reunions de CCOO de Sanitat i Reunions del PCE; informe d'una ponència general del PCPV (gener 1977) i retall de premsa del Diari La Verdad (1978) d'Antonio Martín Lillo sobre el PCPV.

Data donació

Enero 2006/diciembre 2006/febrero 2012

CCOO Callosa del Segura

Història

 

Descripció donació

Un vídeo sobre una manifestació a Callosa del Segura en 1976 (en procés de transformació a format DVD)

Data donació

 

CEFIRE (IntermediarI: Agustin Fuertes Larrea

Història 

És una xarxa depenent de la Subdirecció General de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Actualment s´han traslladat a les dependències en la Ciutat de la Llum d’Alacant. Tenen una biblioteca orientada a la formació i la innovació del professorat. Volen encetar un fructífer canal de comunicació amb l’Arxiu per l’intercanvi d’informacions, compartir materials i diseñar conjuntament accions formatives per al professorat alacantí.

 

Descripció donació

Col·lecció de la publicació escolar Cuadernos de Pedagogia (1975-1980)

 

Data donació

 novembre 2020


CELDRÁN MALLOL, Adolfo

Història

Nascut a Alacant l'any 1943, és professor universitari i escriptor. L'any 1967 va fundar a Madrid, juntament amb altres cantautors, el grup 'Canción del Pueblo'. Féu recitals en medis universitaris i obrers. El 1969 va gravar el seu primer disc, amb temes com 'Little Boxes', 'Bella Ciao' o 'General' (no radiable per a la censura). 1970: 'Silencio' (millor disc espanyol per a la crítica especializada). 'Bourbon's Street' (1971), '4.444 veces, por ejemplo' (1975); 'Todas las caras de su ausencia' (llibre, 1976), 'Al Borde del Principio', homenatge a Miguel Hernández, 'León Felipe y sus intérpretes', 'Denegado' (1977). Va dirigir el Taller d'Imatge de 1987 al 1997, ha produït documentals de cinema i vídeo i sèries de televisió. 1987: àlbum quàdruple conjunt: \"Homenaje a las víctimas del franquismo\", 1995: doble CD conjunt \"De un tiempo y de un país\". L'any 2000 s'edita el seu text teatral 'Como un leve dolor en las sienes', l'any 2001 CD 'Jarmizaer, Jarmizaer', llibre de poemes 'Entrevidas', CD conjunt 'Para la libertad' (2004). A més ha estat finalista i guanyador de diversos premis literarios.

Descripció donació

Cartells culturals i polítics dels 70 i 80, discos i fotografies de Celdrán i altres cantautors, retalls premsa, documentació sobre actuacions denegades, revistes, pòsters, documentació sobre un homenatge a León Felipe, invitacions, entrades i més.Un audiovisual en format 16mm sobre la transició democràtica a Alacant.
Adolfo Celdrán ha completat el seu subfons amb la donació de la seua discografia en format CD: L'edició especial remasteritzada del disc Silencio (2004); el IV Congrés Internacional de la Llengua Poesia Necessària amb la seua música celebrat a Valladolid on canta poesia Adolfo Celdrán junt amb altres cantautors (2003); el disc Jarmizaer, Jarmizaer (2001) i la col·lecció quasi completa de La Palabra Tuya, on diversos cantautors espanyols de l'època de la transició democràtica espanyola canten a distints poetes (2006).

Data donació

Mayo de 2005/ Enero 2006/ Diciembre 2006/ Febrero 2009

Celdrán Mallol, José Ramón

Història

 

Descripció donació

- Dos cassets que contenen gravacions que ell va realitzar en la Plaça de Bous d'Alacant el 27 d'abril de 1980. La primera conté: Presentació per Pere Miquel, La Moma, Cadafal, Homenatge als Maulets, Campanya Carles Salvador, al Tall, Manifest, Banda de Música de la Marina Alta i temes de Lluís Llach i la segona temes de Lluís Llach, Banda de Música de la Marina Alta i temes de Raimon.

- Dues cintes magnetofòniques dels anys setanta-tres fullets d'Aplecs de la Cançó Popular al País Valencià (1971-1973)

-  5 publicacions culturals del Grup Lasser i 3 de NIt Vermella en els quals s'arrepleguen relats, poemes, il·lustracions i comentaris amb el segell de la censura (1972-1977)

-  Transcripció de programes de Ràdio Alacant dels anys setanta amb un llistat de tots els intervinents (artistes, poetes i altres personalitats alacantines)

Data donació

Enero 2012 / juliol 2020

Cercle d'Estudis Sequet però Sanet

Història

 Associació cultural i mediambiental constituïda en 1997 que cerca recuperar la història de Sant Vicent del Raspeig mitjançant recerques serioses i la realització de nombrosos actes que cerquen estendre aquest coneixement i posar en valor el patrimoni de tots els sanvicenteros

Descripció donació

Col·lecció completa del col·leccionable "Quaderns de la Memòria de Sant Vicent del Raspeig" així com exemplars solts d'altres col·leccions. També el llibre dels bombardejos sobre l'aeròdrom de Rabasa, en els terrenys on en l'actualitat es localitza la Universitat. És la primera vegada que s'editen 30 fotografies inèdites sobre les cinc incursions aèries de l'aviació italiana en els anys 1938 i 1939.

Data donació

Abril 2017


CERDÁN TATO, Enrique

Història

 (Alacant 1930- ibídem 2013) va ser en escriptor, crític literari, professor i periodista espanyol, cronista de la seua ciutat natal: Alacant

Descripció donació

Llibre 'La lucha por la Democracia en Alicante', amb dades i testimonis inèdits; documentació del PCE (convocatòria d'una manifestació de 1976 a Alacant contra els Pactes de la Moncloa, entrevista al Secretari General del MCPV, constitució de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals, comunicat d'aquesta sobre l'amnistia de 1976, acte de processament per difondre propaganda clandestina el 1973, documentació relacionada amb la legalitzación del PCE l'any 1977, documents que deneguen l'obtenció del passaport a Enrique Cerdán Tato (1974), llista dels membres del Comité del PCPV l'any 1976, un discurs de Carrillo a París (1975), proposta de creació de la Plataforma d'Organismes Democràtics i programa polític, autorització del governador civil per a conferències (1976), comunicat constitutiu de coordinació democràtica a tots els pobles d'Espanya (1976), documentació interna del PCE legalitzat, candidatures electorals del PCE (1977), extractes de l'informe presentat per Carrillo al plenari del Comité Central de Roma sobre el problema nacional i regional, resolució de la 1a Conferència del PCE en el País Valencià (1976), programa del MDM del País Valencià (1976) i presentació pública com a organització de masses per l'alliberament de la dona. L'informe d'una proposta de la Comissió Gestora per a la Unitat dels Periodistes (octubre 1977) i un índex de premsa dels moviments socials a l'Estat Espanyol (1960-1985) que és el resultat d'una labor de diversos anys en el Centre d´Estudis i Documentació de València, que arreplega tota aquella documentació editada per partits polítics, agrupacions nacionalistes, organitzacions sindicals, etc., orientada a la modificació o transformació de les estructures político-socials existents.

Després de la seua mort, la família ha donat tot el seu arxiu.

Data donació

Julio-Septiembre de 2005/ Noviembre 2006/ juliol 2018

CLIMENT I GINER, Daniel

Història

 

Descripció donació

Una col·lecció de publicacions periòdiques de la Transició Espanyola, entre les que cal destacar alguns títols de periodisme d'investigació català i basc. A més ha donat una selecció de llibres dels anys setanta sobre autonomia, comunisme, reformisme i ruptura.
Publicacions ciclostilades sobre moviments antifranquistes en Alacant (estudiants, sindicalisme, partits polítics clandestins, crítica política).
Cartells de crítica política dels instituts d'ensenyament mitjà d'Alacant i del STE-PV.

Data donació

julio 2009/septiembre 2015

COLECTIVO PRO-CAMPUS (José Antonio Muñoz Grau)

Història

Aquest col·lectiu va nàixer a Oriola a mitjan dels 90, amb l'objectiu de propiciar un acord entre la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament d'Oriola, per a recuperar la històrica Universitat de Sant Domènec. Finalment, la Universitat hi va obrir les seues portes al públic. Actualment, els membres d'quest col·lectiu, com ara J. Antonio Muñoz Grau, qui n'era el portaveu, formen part de la Comision Pro-río, en favor de l'atenció i protecció del Segura.

Descripció donació

Correspondència entre la Universitat d'Alacant i el Colectivo Pro-Campus, retalls de premsa, documentació diversa manuscrita, fullets (volum: 2 arxivadors).

Data donació

Octubre de 2004

Comissió Cívica d'Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica

Història

Es va constituir com a tal en 2001 i ha tractat bàsicament –encara que també ha desenvolupat algunes activitats paral·leles– de donar a conèixer i recordar els moments finals de la guerra civil en aqueixos dies de març i abril de 1939 en què Alacant es va convertir en l'esperança de salvació de molts republicans amenaçats per la repressió franquista.

Els antecedents de la Comissió Cívica cal posar-los en relació amb l'Homenatge dels Pobles d'Espanya a Miguel Hernández, celebrat en plena transició a la democràcia, en 1976, i l'Homenatge Internacional als Tres Poetes del Sacrifici –Miguel Hernández, García Lorca i Antonio Machado– que es va portar a efecte en 1985. Després de diversos anys de reunions en la Llibreria Compas, el 17 de febrer de 1990 es va redactar l'Acta Fundacional de l'Associació d'Estudis Miguel Hernández, que va realitzar una sèrie d'activitats entre 1985 i 1990, com la concentració tots els anys, a la fi de cada mes de març, davant la tomba de Miguel Hernández en el cementeri alacantí, en la qual es depositaven flors i es recitaven poemes; la recuperació de l'expedient judicial i carcerari del poeta, que va donar lloc a l'edició del llibre Procés i Expedient contra Miguel Hernández. Un Assaig Jurídic sobre el Dret Repressor Franquista, del fiscal Miguel Gutiérrez Carbonell; l'Homenatge a les Brigades Internacionals celebrat en 1986; la inauguració d'un monument a Miguel Hernández, obra d'Agar Blasco, en el lloc on va estar la infermeria de la presó, avui Jutjats d'Alacant, on va morir; les Jornades Internacionals per un referèndum net per al Sàhara, celebrades en 1998, amb l'edició i presentació d'una biografia sobre el fundador del Front POLISARIO i de la República Saharauí Democràtica «Luali»: Ara o mai la llibertat, escrita per diversos autors, etc.


Descripció donació

3 exemplars de la publicació La recuperació de la memòria històrica en la província d'Alacant editat per l'Associació Cultural Miguel Hernández d'Alacant en el 2011.

Teula de la CNT, mostra del treball d´aquest col·lectiu durant la II República espanyola a Alacant.

Motle original del bust instal·lat en el Moll de Llevant del Port d'Alacant dedicat a la memòria d'Archibald Dickson, capità del vaixell Stanbrook, que a la fi de març de 1939 va aconseguir burlar el cèrcol marítim imposat pels submarins nazis i la marina revoltada contra el legítim govern de la II República espanyola.

17 DVD d'activitats realitzades per l'Associació d'Estudis Miguel Hernández (Comissió Cívica) (2001-2007)


Data donació

diciembre 2011/ febrer 2021

Comité Comarcal de l´Alacantí del PCPV-PCE (Antonio Martin Lillo)

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques: Mundo Obrero (1978); La Calle (1978-1982)

Data donació

julio 2006/ enero 2007

COMPANY, Daniel

Història

 

Descripció donació

2 audiovisuals en format súper 8 sobre les eleccions democràtiques de 1977 (transformats a DVD).

Data donació

Febrero 2006

CORTELL, José Juan

Història

 Alcalde electe pel PSOE del municipi de Cocentaina des de 1979 fins a 1987

Descripció donació

Selecció de fotografies de la campanya electoral del PSOE en 1979 a Cocentaina; un audiovisual d'una manifestació a Cocentaina a finals dels anys setanta; documentació interna de les AAVV Textilflok i Comtat com les queixes presentades al President i Consellers del Consell del País Valencià sobre les obres i il·luminació de la CN 340 al seu pas per Cocentaina i les cartes dirigides al Govern Civil d'Alacant; adhesius; documentació sobre la campanya electoral de 1979; documentació interna de l'Ajuntament de Cocentaina en 1978- 1979 (plens, sol·licituds i queixes del veïnat sobre temes municipals, autoritzacions governatives per a representar determinades obres teatrals, instruccions per a la tramitació d'ajudes per a treballadors en desocupació, correspondència, memòria d'activitats culturals en 1978 i el seu finançament i programació cultural de 1979). Documentació interna de l'Agrupació Socialista Contestana. Butlletí informatiu del Consell Assessor del col·legi Sant Joan Bosco (1980).

Data donació

julio 2006

CORTÈS SEMPERE, Mª CARMEN

Història

Nascuda a Banyeres de Mariola (Alacant) en 1954. Com a assistent social, la seua pràctica professional ha estat centrada en la posada en marxa dels Servicis Socials de l'Ajuntament d'Alacant. En el camp literari compta amb diversos premis i ha col·laborat, de forma voluntària, en l'Associació Telèfon d'Esperanza, com a Assistent Social i responsable de formació.

Descripció donació

El Llibre: Historia del Trabajo Social en el Ayuntamiento de Alicante, 1977-1990 .

Data donació

diciembre 2006

CREMADES ARLANDIS, VICENT

Història

 

Descripció donació

Documentació relacionada amb temes lingüístics i culturals de la Marina Alta i publicacions periòdiques dels anys setanta i vuitanta

Data donació

juliol 2021

CRITÈRIA. Producció Editorial

Història

 

Descripció donació

Llibre: Història del País Valencià: transició, democràcia i autonomia. Volum VI. (2006)

Data donació

mayo 2007

CRUAÑES MOLINA, Asunción

Història

(Xàbia 1925 - Alacant 2012). Va ser Diputada del PSOE en el Congrés entre 1977 i 1993 (cinc legislatures). Va ser Vicepresidenta en la Comissió del Defensor de Poble i en la Comissió de Radi i Televisió del Parlament.

Descripció donació

Documentació sobre la seua activitat parlamentària (intervencions, preguntes per escrit), documents interns del PSOE, correspondència, diversa documentació manuscrita.

Data donació

Marzo 2004

Dalfó i Hors, Xavier

Història

Xavier Dalfó i Hors (Figueres, 1933), és un periodista que començà a treballar de molt jove en el negoci familiar de venda de roba i, també de molt jove, començà a participar en la premsa local i comarcal. El 1954 fundà la revista Canigó i la va dirigir des del 1954 fins el 1971. Aquest any Canigó havia passat de ser una revista mensual a ser un setmanari d’informació general. A partir del trasllat de la revista a Barcelona l’any 1973,Canigó esdevé una revista d’àmbit nacional, sense renunciar als arrels. A partir d’aquell moment, la seua dona Isabel-Clara Simó passa a dirigir la publicació. L'any 2010 Xavier Dalfó fou guardonat amb la Mosca del Col•legi de Periodistes de Girona

Descripció donació

Col·lecció completa de la revista antifranquista Canigó, així com còpies digitals de tot el seu arxiu personal i fotografies.

Data donació

enero 2013

DE JUAN NAVARRO, Manuel

Història

Secretari Suma Gestión Tributaria

Descripció donació

Documentació sindical (CCOO, UGT) i política (MCPV, AFAPP, EUPV,MCC): pamflets, publicacions, circulars, manifestos, fulls informatius, fullets (1974-1987).
70 cartells del MCPV, reivindicatius sobre l'OTAN, racisme, tortura presos polítics, insubmissió, 1 de maig, feministes. Publicacions periòdiques (Mientras Tanto, Viento Sur i Transición. Economia, Trabajo, Societat). Documentació d'EUPV, EMK, MC i MCPV (adhesius, fullets, octavilles, publicacions).

Data donació

mayo 2007/ enero 2010

Decanato de la Facultad de Filosofía y Letras

Història

 

Descripció donació

Treballs presentats sobre les Transició espanyola en la I Olimpíada “Fem Història” (març 2011) d'alumnes de 2n de batxillerat dels següents centres educatius de la província d'Alacant:
Col·legi de Foment Aitana, Col·legi Diocesà Santo Domingo, Col·legi Inmaculada Jesuïtes, IES Beatriu Empanada, IES Callosa en Sàrria, IES El Palmerar, IES Gran Via, IES La Nucia, IES La Torreta, IES Las Espeñetas, IES Tirant Lo Blanc.

Data donació

diciembre 2011

DÍAZ AZORIN, José

Història

Nascut a Alacant el 1939. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Va ser catedràtic d'institut durant 37 anys. És pintor, gravador i escultor. President del Col·lectiu d'Artistes Plàstics d'Alacant durant la transició democràtica.

Descripció donació

Cartells, diversa documentació, entre la qual hi ha la relacionada amb l'Associació d'Artistes Plàstics d'Alacant i del País Valencià; carta de l'escultor Arcadi Blasco, cartell del 9 d'Octubre de 1977, en l'enganxada del qual va ser ferit mortalment Miquel Grau; cartells de la I Trobada de Treballadors de l'Ensenyament a Alacant, cartell sobre la Festa de l'Estatut a l'estadi Rico Pérez el 1977. Ha completat la seua donació amb documentació relativa a l'homenatge al poeta Miguel Hernández, 1976, col·lecció de fotografies d'algunes de les seues obres, retalls de premsa, diapositives. Mapa topogràfic del front de Terol amb la situació de les forces republicanes en plena guerra civil (9 juliol 1938).
Més documentació sobre l'Homenatge a Miguel Hernández (1976) (retalls de premsa, fotografies, diapositives, etc.).

Data donació

Junio de 2004/ Noviembre 2005/ Diciembre 2005/ Junio 2006/ Noviembre 2006

Dopazo Jover, Manuel

Història

Noves donacions de documentació (març 2011)

Descripció donació

30 cartells de temàtica electoral i polìtica del periode de la Transició política (1975-1982)

Data donació

Marzo 2011

EMPRESA ARA LLIBRES

Història

Empresa de Badalona (Barcelona) dedicada a l´edició de llibres.

Descripció donació

Obra completa La Gran Historia de la Comunidad Valenciana que ha realitzat l´empresa Ara Llibre per al diario Levante EMV i en la qual l´ Arxiu de la Democràcia ha colaborat. Està format per 10 toms amb els següents títols:
1.De nómadas a ciudadanos
2.La impronta de Roma
3.Ocho siglos de historia medieval
4.De la Germanía a la batalla de Almansa
5.Un reino sin fueros
6.El ascenso de la burguesía
7.La construcción del orden conservador
8.Entre las urnas y los fusiles
9.La democracia reconquistada
10.Una larga dictadura

Data donació

septiembre 2008

Escudero Hernández, Pancho

Història

 

Descripció donació

Llibres de diferent temàtica (1974- 1985): sobre el feixisme, moviment sindical com la Memòria del IV Congrés Provincial de la Unió General de Treballadors d'Alacant celebrat en 1983, socialisme, lluita obrera, comunisme, El problema de Palestina, Documents de l'Octau Congrés del Partit Comunista d'Espanya celebrat a París en 1972; La Conferència pronunciada per Luis Gómez Llorente en el Club Segle XXI a Madrid en 1979; i els documents del Congrés Constituent de la Federació Progressista celebrat en 1985.
Fullets sobre la U.G.T; la banca privada (1973-1974); Estatuts Federals i resolucions de la Conferència Federal del P.S.O.E (1983).
El número 76 (1974) de la revista del PCE Nuestra Bandera.

Data donació

octubre 2011

ESPINILLA BERÁSTEGUÍ, Mª Dolores

Història

 

Descripció donació

Dos números de la publicació Leviatán. Revista de Hechos e Ideas (1987-1989). Un llibre que conté els resultats de les eleccions autonòmiques de 1983 editat per la Generalitat Valenciana. Un Bono de Caixa d'un militant de l'Agrupació Local d'Alacant del PSOE (1978). 6 caixes de mistos de la UGT amb imatges de personatges històrics destacats en el món polític i/o sindical. 2 Pin i adhesiu del PSOE.

Data donació

Abril 2010

FERNÁNDEZ ARRILLAGA, Inma

Història

En 1975 va entrar en el PTE en la zona Centre (Cédula de la Academia Boscán) i va passar eixe mateix any al Comité de Carabanchel-Latina on va ser responsable de finances, d'organització i de la política per a les dones, fonamentalment la creació d'associacions d'ames de casa (CPAACC). En 1976 passa a militar en el Comité Regional de Madrid, destinada a política feminista. Des de 1976 fins a 1979 va estar en la Junta Directiva central de l'Associació Democràtica de la Dona i va ser membre de la Junta Central de la Federación de OrganizacionesFeministes (FOF) a nivell nacional.

Descripció donació

Documents relatius al PARTIDO DEL TRABAJO DE ESPAÑA (PTE): Butlletí informatiu de la Primera Conferència Regional de Madrid; criteris generals de la política feminista; propostes de candidats al Comité Regional de Madrid després de la unificació; carnet de delegada a la II Conferència Regional extraordinària de Madrid i apunts manuscrits; documents de discussió interna sobre L'origen de la discriminació de la Dona i El cristianisme escrits per Inma F. Arrillaga com a secretària de la Dona del Comité local d'Escotilló-Llatina; proposta de hinmo per al PTE de Javier Amor (1977); articles de Merche Soriano en El Correu de poble sobre el divorci; invitacions a la presentació del PTE en la dona d'Escotilló-Llatina; fullet publicitari per a militar en el PTE; còpies d'un llibre sobre Dona i Treball; documentació interna (octubre de 1977).
Documents Manuscrits: sobre Reunió estatal feminista (14-01-78): repartiment de tasques i responsables de l'Associació Democràtica del Dona (ADM) segons reunió de la Cèl·lula Regional feminista de 14 de gener de 1978; matisacions de Sagrament Martí; balanç de l'activitat del Partit en el front feminista; notes sobre l'activitat de les camarades en les associacions d'Ames de Casa; esborrany sobre criteris feministes per a les associacions d'Ames de Casa; esborrany sobre com organitzar a les dones; notes sobre dret matern i patern; cançons de les preses republicanes en la presó de Vendes; problemàtica en barris.
II JORNADES ESTATALS DE LA DONA (GRANADA, DESEMBRE 1979): ponència presentada en nom de la Jove Guàrdia Roja a les jornades; ponència presentada per l'ADM; ponència del Front d'Alliberament de la Dona (FLM); informe sobre l'Avortament de DAIA; esborranys previs a les Jornades i en les mateixes (manuscrits)
Retall de premsa d'El País de 23 de juny de 1979 i butlletí informatiu de l'Associació de dones de Malasaña: Manuela.
Més documentació relativa a les primeres Jornades de la Condició Femenina de 1978 (invitacions, ponents,continguts, informes, retalls de premsa); Documentació relativa al PTE (Programa electoral, correspondència, retalls de premsa, manuscrits de reunions, octavilles sobre manifestacions, fullets, adhesius); Cartell del Front Democràtic d'Esquerres; Documentació relativa a les Ames de Casa (manuscrits informes sobre la divisió del treball en funció del sexe); Alguns números de la publicació periòdiques la Gaceta Feminista i La Unión del Pueblo.

Data donació

noviembre 2008/ septiembre 2009

FERNÁNDEZ DOS REIS, Rosa (donante: Ana Mercedes Fernández)

Història

 

Descripció donació

Documentació sobre infància i aprenentatge i temes pedagògics (llibres, publicacions periòdiques, butlletins, quaderns, jornades i activitats) (1970-1980).

Data donació

abril 2007

Fernández López, Julio M. (Intermediario Sergi Sanchiz)

Història

Va ser dirigent del PCE (marxista -leninista)

Descripció donació

2 Volums enquadernats de Vanguardia Obrera. Òrgan del Comitè Central del PCE (M-L) des delº n 1 (gener 1965) fins alºn 113 (setembre 1975)

Data donació

2016 / 2019

FERRÀNDIZ BELLVERT, Enrique (intermediària la seua néta Eugènia Ferràndiz Morcillo)

Història

 

Descripció donació

Expedient del Consell de Guerra sumaríssim per "Auxili a la rebel·lió" d'Enrique Ferràndiz Bellvert

Data donació

març 2021

FERRANDO MOLINES, Felipe

Història

 

Descripció donació

Papereta de vot de la candidatura del Front Popular d'Esquerres a Alacant de 1936 i una factura domèstica per la compra d'ametles amb data 7 de desembre de 1938 a Tàrbena.

Data donació

diciembre 2007

FERRER AYELA, Roberto (familia)

Història

 

Descripció donació

Llibres sobre temas sindicals, polítics, culturals, sobre el moviment obrer. Dossier sobre la repressió cultural de 1975, els acords de la Moncloa, documentació sobre congressos de CC.OO, UGT, PCE. Tres números de la revista En Punta i un de Revista de Ciencias Sociales Sistema 11. Libros y documentación relacionada con las actividades culturales que programaba el Aula de Cultura de la Caja de Ahorros de Alicante y Murcia en los años de la transición a la democracia i 6 números de la Revista Història Internacional.

Data donació

Noviembre 2005/ Enero 2006

FORCADELL SAPORT, JOSEP

Història

Nascut a Castelló de la Plana. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València i llicenciat en Filologia Valenciana per la Universitat d'Alacant. Des de 1979 fins a 1986 ha treballat en Acció Cultural del País Valencià a Castelló, València i Alacant. Des de 1986 fins a maig de 2020 ha treballat en la UA com a director tècnic del Servei de Normalització Lingüística (després Servei de Promoció del Valencià) i des de l'any 2014 fins a maig de 2020 director del Servei de Publicacions

 

Descripció donació

Exemplars de la revista falangista: Fotos. Setmanario gráfico de información y reportajes  (1938-1940 i un exemplar de 1956 amb pàgines dedicades a les festes de la Magdalena de Castelló)

Exemplars de la revista: Radio Nacional. Revista semanal de radiodifusión que inclou informació del món de l'espectacle.

Exemplars dels periòdics Mediterráneo i Levante creats pel govern franquista relacionats amb la guerra civil espanyola

Exemplars del periòdic ABC (anys 30 i 40) dedicats a Franco i a Hitler

Exemplars de Gaceta Ilustrada, Semana i Blanco y Negro (1962) dedicat a les noces dels reis Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia

Col·lecció de fullets i fulls volants de diversos partits polítics (anys 70)

 

Data donació

febrer 2021


FRAU LLINARES, Mª JOSÉ

Història

 

Descripció donació

La publicació: Cien años por el Socialismo de l'Editorial Pablo Iglesias. Una publicació de PSOE dels anys huitanta que arreplega informació sobre el XXXI Congrés Federal del PSOE, la Resolució de dur a terme un procés de debat i discussió per a redefinir els objectius bàsics i l'estratègia socialista en l'horitzó d'un nou segle: el programa 2000. Una agenda del PSOE de l'any 1985 que conté il·lustracions de pensadors socialistes espanyols contemporànies.

Data donació

mayo 2008

FUENTES ALARCÓN, Basilio

Història

Advocat de reconegut prestigi i ha sigut degà del Col·legi d'Advocats d'Elx des de 1970 fins a 2005; ostenta la Creu d'Honor de Sant Raimundo de Peñafort i la Medalla al Mèrit en el Servei de l'Advocacia; ha sigut Membre del Consell General de l'Advocacia; té premis i distincions atorgats per diversos organismes i institucions jurídiques com, entre uns altres, el reconeixement de l'Associació de Juristes Segle XXI; en dues ocasions li ha sigut concedit per l'Associació d'Informadors Il·licitans el premi Dátil d'Or, va ser designat membre del Patronat del Misteri d'Elx i ha sigut reconegut per l'Ajuntament d'Elx amb la medalla de plata del bimil.lenari. En la seua faceta docent cal destacar que ha sigut  ha sigut professor de Dret Romano en la UNED durant 30 anys i professor honorari de Dret Polític en la Universitat d'Alacant

Descripció donació

Col·lecció de revistes de la transició espanyola: Cambio 16; Jueves para la democracia; Cuadernos para el Diálogo, Índice.

Data donació

decembre 2017

Fundación Cirne

Història

 

Descripció donació

Publicacions sobre la història de Xàvea.

Data donació

diciembre 2011

FUSTER PÉREZ, Joaquín (donante: familia)

Història

Fou diputat constituent i autonòmic. Autor de molts de llibres i articles. Després la Guerra Civil patí presó por ser socialista.

Descripció donació

Llibre amb els seus articles sobre la democràcia, una revista sobre Gabriel Miró de l'any 1952, que fou prohibida (se n'ordena la destrucció total).

Data donació

Julio de 2005

GALACHE PAYA, Mª PAZ

Història

Professora Titular de Química Física en la Universitat d'Alacant

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques de l'etapa de la transició, com ara Argumentos, Posible i Mundo Obrero i documentació interna del PCE.

Data donació

septiembre 2006

GALANT RUÍZ, Joaquin

Història

 

Descripció donació

Exemplar del llibre La solució a un repte. UCD (1979)

Data donació

juliol 2017

García Gandía, José Ramón

Història

Natural d'Aspe. Arqueòleg i doctorand en el Departament d'Humanitats Contemporànies sobre la repressió franquista. Actualment treballa en el Museu de Finestrat. Membre de la Comissió Cívica per a la recuperació de la memòria històrica.

Descripció donació

Més d'un centenar de fitxes de control policial del Lloc de la Guàrdia Civil d'Aspe (1939-1977).

Data donació

marzo 2014

GARCIA LILLO, RAFAEL

Història

L'any 1974, cursant primer de Dret en el C.E.U. d'Alacant, va ingressar en La Junta Democràtica. Al poc de temps va passar a militar en el Partit Comunista d'Espanya, encara en la clandestinitat. Va ser triat Regidor  de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig pel PCE en les primeres eleccions municipals democràtiques celebrades després de la guerra civil.

Descripció donació

Documentació interna (comités, conferèncias) i publicacions del PCE: Hacia el Socialismo (1974); Por la cultura en los municipios; Nuestra bandera (1978); Mundo Obrero (1977-1978); Viento del Pueblo (1977); Cal Dir (1977). Altres publicacions periòdiques: Por Favor (1976-1978); Gaceta Social (1976); El Viejo Topo (1977); Cuadernos para el Diálogo (1974); Triunfo (1976-1978); La Calle (1978-1982).

Data donació

Diciembre 2006

GENERAL RIEGO (Donante: la familia)

Història

Rafael de Riego (1785 - 1823) general espanyol i polític liberal. Va ser una de les més importants figures del pronunciament que va donar lloc al Trienni Liberal, i en el seu honor se li va dedicar l'Himne de Riego, més tard adoptat per la II República.

Descripció donació

1-Diploma grandària a3 del Cos de l'Exèrcit d'Andalusia el Estat Major el Comandant General del qual era el Mariscal D. Rafael del Riego (1815 aprox.).
2-Carta dirigida al General. Logronyo. (3 gener 1821).
3-Carta de l'Ajuntament de Lleida dirigida al General i carta esborrany que va escriure el General contestant a l'anterior. (6 setembre 1821).
4-Carta felicitació Ajuntament de Tineo. (30 juny 1820).
5-Carta dirigida al General de la Milícia de Voluntaris d'Infanteria. (29 març 1822).
6-Arenga del General al Poble de Saragossa. (5 març 1820).
7-El Sepulcre de Riego. Himne. (febrer 1820).
8-Document reivindicatiu de l'ideal i nom del General escrit per un nebot del mateix en relació a una exposició que de pròpia mà va escriure el General la vespra de la seua execució: el 6 de novembre de 1823. (31 octubre 1935).
9-Certificat de defunció del pare del General: El senyor Eugenio Antonio del Riego Núñez (1816).
10-La Retirada i Castic de Tolón per les Armes Espanyoles i aliades del senyor Eugenio Antonio del Riego Núñez (1794).
11-Romancer de Riego (1820).
12-Nomenament de Soci Nat (Edat Patriòtica Constitucional) a favor del General (6 setembre 1820).
13-Imatges diverses del pare, la seua dona i bust del General.
14-Llibre de Senén González Ramírez titulat: El General Riego, su ascendencia paterna y materna y actuales parientes (2004).

Data donació

septiembre 2009

GINER ESCODA, Juan Francisco

Història

Nascut a Alacant l'any 1951, és economista i uno dels fundadors del moviment ciutadà i veïnal d'Alacant. Durant 25 anys, va ser secretari de l'Associació de Veïns del Pla-Carolines.

Descripció donació

El seu fons es compon d'una selecció de cartells relacionats amb el moviment veïnal a Alacant i la política municipal en els anys setanta i vuitanta. (aprox. 40 cartells); la col·lecció completa de la publicació Acció Cultural del País Valencià (1979-2011) i Liberación (anys vuitanta); fullets i adhesius de temàtica lingüística; documentació interna d'associacions veïnals d'Alacant (anys 70); documentació política i sindical i col·lecció de fullets d'Acció Cultural del País Valencià.

Retallades de premsa i butlletins interns sobre l'activitat de diverses associacions veïnals d'Alicantes

Data donació

Noviembre de 2004/ juliol de 2020 / març de 2021 /juny de 2021

Gisbert González, Emilio (donado por su hijo Antonio Gisbert)

Història

Va ser el President de l' Associació Mosaico d' Elda

Descripció donació

Documental de 4 minuts de durada sobre la celebració franquista del 18 de juliol de 1942 a Elda. A partir del seu format original de pel·lícula de 35 mm., s'ha dut a terme la seua digitalització, la qual cosa va a permetre una fàcil visualització i difusió d'un document audiovisual únic per a la història del franquisme a Alacant.

Data donació

2016

Gisbert Sánchez, María (Club d' Amics de la Cultura de Villena)

Història

 

Descripció donació

L'arxiu complet de l'Associació Club d'Amics de la Cultura de Villena (1968-1978) constituït per el llibre de Registre de socis, llibre d´actes, estatuts de la societat, relació d´activitats, comprovants de caixa, correspondència, solicituts d´ngressos, rebuts de despeses varies, fitxes de solicituts d´alta al club i tickets de cobrament de mensualitats

Data donació

mayo 2013

Gómez Albentosa, Ferran

Història

Nascut a Alacant en 1984. Resident a Guardamar del Segura. Llicenciat en Història per la Universitat d'Alacant. En l'actualitat treballa en la seua tesi sobre els moviments socials de l'ensenyança en el tardofranquisme i la transició. Membre de l'Assemblea Local d'Esquerra Unida de Guardamar del Segura.

Descripció donació

Diversos números de la publicació local al carrer de l'Assemblea Local de IU de Guardamar.
L´edició digital dels 103 números de la publicació Guardamar Digital.

Data donació

mayo 2012/ enero 2013

GÓMEZ RODRÍGUEZ, José Pascual

Història

 

Descripció donació

Documentació del Partit Socialista Popular (PSP) i documentació de la Junta Democràtica d'Espanya i de la Junta Democràtica de València

 

Data donació

juliol 2021

GÓMEZ SERRANO, Eliseo (hijos y nietos)

Història

Catedràtic i Director de l'Escola Normal de Magisteri. President de l'Ateneu d'Alacant. Regidor de Cultura del primer Ajuntament d'Alacant de la 2a República (14 abril 1931). Diputat a Cortes en la Legislatura de 1936.Militant d'Esquerra Republicana. Durant la Guerra va ser anomenat Militant Civil en la base militar de Múrcia. Va ser empresonat en El Reformatori d'Alacant el 2 d'abril de 1939 i afusellat el 5 de maig d'eixe mateix any.

Descripció donació

Diversos diaris manuscrits durant la Guerra Civil Espanyola i 189 quartilles mecanografiades de transcripció de tal diari elaborat per la seua filla Emma.
La seua dona, Emma Martínez Valls, Catedràtica de Pedagogia i que va treballar en l'Escola Normal de Magisteri d'Alacant, ha donat un diari manuscrit que comença el 2 d'abril de 1939, dia en què va ser empresonat el seu marit i acaba el dia 24 d'abril d'eixe mateix any.
- Documentació d'Eliseo: una fotografia de la seua boda amb Blanca, dos carnets (el de diputat i el de regidor), fullet que conté la programació d'una activitat organitzada per l'Ateneo d'Alacant en 1931 en homenatge a Gabriel Miró, un fons de paper moneda posat en circulació per l'enemic (1938), dos retalls de premsa: un article escrit per Eliseo Gómez titulat La Crida de les Fogueres i publicat en El Luchador (22 de juny de 1936) i un altre que és d'un homenatge a Alacant a l'escriptor republicà D. Salvador Sellés en el que es pot apreciar una imatge del Govern representat pel ministre d'Instrucció Pública D. Francisco Barnés. Document del Banc d'Espanya d'Alacant amb data 9 de setembre de 1937 que conté una relació de joies depositades allí per Eliseo.

Data donació

diciembre 2005/ julio 2007

GOMIS ALEMANY, Joan Manuel

Història

Nascut a Alacant en 1957. Professor de secundària en el I.E.S. Antonio José Canavilles d'Alacant.

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques: València Setmanal (1977-1979), El Temps (1984), Gorg (1971), Canigó (1983), Butlletí d'acció Cultural del País Valencià (1981-1982), Extra El País (1988), Extra El Temps (1984-1994), Cambio 16 (1985); Col·lecció de llibres sobre lingüística i la transició democràtica a Alacant (1962-1988); Col·lecció adhesiu de l'època de la transició democràtica; Col·lecció de cartells (temes sindicals, lingüístics, antimilitarisme i culturals).

Data donació

febrero 2007/mayo 2007

GOMIS, NIEVES

Història

 

Descripció donació

Dos audiovisuals que contenen, per un costat la narració de Carlos Gomis (pare de la donant) sobre les seues vivències de la Guerra Civil Espanyola i, d'un altre, ell i un grup d'amics es barallen per la fortalesa de Santa Bárbara i rememoren els mesos en què van estar tancats allí amb comentaris xenòfobs sobre l'Esplanada.

Data donació

julio 2009

González, Antonio

Història

 

Descripció donació

Audiovisual de la xarrada impartida per Nazario González Monteagudo (1911-2001) sobre la Segona República Espanyola a l'IES \"La Asunción\" d'Elx el 31 de maig de 1994.

Data donació

Febrero 2015

GRUP DE COEDUCACIÓ DEL MOVIMENT DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA (MRP) ESCOLA D´ESTIU TERRES DELS SUDS, ELX (intermediaria Maria del Carmen Gil)

Història

Grup que es va constituir en el curs 1986/87 compost per professorat de diferents nivells educatius. Durant 15 anys van fer activitats de formació pròpia , van organitzar i van coordinar seminaris, cursos i debats amb la finalitat d'integrar la coeducació en el currículum escolar. A més van aportar la seua visió en el moment d'establir el Disseny Curricular valencià a l'hora d'implantar la LOGSE.

Descripció donació

Documentació i llibres sobre coeducació utilitzats i adquirits en Jornades i Congressos als quals van assistir membres d'aquest grup. Materials útils per a la formació del professorat dels diferents nivells educatius per a fer efectiva una coeducació real a les aules. Entre la documentació es troba dos fascicles de la Col·lecció “Estudis i propostes” de´l Institut Valencià de la Dóna sobre jornades sobre el sexisme a´l Ensenyament i la dona, tradició i canvi (1988); Guia dels drets de la dona (1990); llibres de coeducació (anys 80-90); Fullet de la Comissió de Dons 8 de març i altres coordinadores feministes: Contra la violència masclista; II Jormadas per una educació no sexista (Ejea de los Caballeros, 1988); Fullets i documents de treball de l'Institut de la Dona (1990); cartell sobre coeducació i un número de la revista Quaderns de Pedagogia dedicat al sexisme a l'aula (nº171, 1989).

Data donació

març 2021

GRUPO CIEN (Centro de investigaciones y estudios de Novelda) (José Ramón Ortega Pérez/ David Beltrá)

Història

 

Descripció donació

Diversos números de 'Claridad, portavoz obrero independiente' de 1978, 'Avant' de Novelda de 1980, 'Centro, boletín de UCD de Novelda' de 1979 i 'El Cabildo, boletín informativo del Ayuntamiento de Novelda' de 1979.

Data donació

Noviembre 2005

GUIA I MARIN, Josep

Història

Professor Titular de Matemàtiques de la Universitat de València.

Descripció donació

Un tom enquadernat de la publicació periòdica Lluita, deu anys de premsa independentista (1969-1978). Portaveu del Partit Socialista d´Alliberament Nacional del Països Catalans (PSAN).

Data donació

Diciembre 2008

GUILLEN ORTS, Silvia

Història

Nascuda a Alacant el 1943. Militant del Partit Socialista Obrer Espanyol des del 1976. És documentalista a l'oficina parlamentària del PSPV-PSOE des del 1981.

Descripció donació

Cartells electorals del PSOE de totes les campanyes (eleccions municipals, autonòmiques o generals; aprox. 100 cartells).

Data donació

Junio 2004

GUTIÉRREZ CARBONELL, José (donante: Família)

Història

Escultor alacantí i foguerer. Va ser professor a l'Escola d'Arts i Oficis d'Oriola. En les seues obres, s'hi pot observar l'avantguarda històrica unida a les formes de realisme socialista.

Descripció donació

Cartells elaborats per ell sobre diverses qüestions polítiques (OTAN, en contra de la política de dretes, el referèndum sobre la permanència en l'Aliança Atlàntica, la campanya electoral del PSOE, el miracle de Bagdad, sobre Pinochet i altres), dibuixos. També ha entrat a l'Arxiu bons de col·laboració econòmica per a l'elecció de Municipis democràtics del PCE amb il·lustracions de José Gutiérrez. A més d'esbossos i adhesius elaborats per l'artista. 1 carpeta titulada Decàleg per a la Democràcia amb dibuixos elaborada per José Ortega, on la forma, el color i el text es combinen expressivament per a ressaltar el tema de la transició democràtica en el nostre país. Un programa de mà del PCE sobre les eleccions municipals de 1982.

Data donació

Junio 2004/ Febrero 2005/ Noviembre 2005/ Enero 2006/ Mayo 2006

GUTIÉRREZ CARBONELL, Miguel

Història (Alacant, 1933-2008)

Nascut a Alacant el 1933. Llicenciat en Dret. Professor associat de Dret Processal en la UNED i en la Universitat d'Alacant. Tinent fiscal de l'Audiència Provincial d'Alacant. Autor del llibre 'El proceso de Miguel Hernández'.

Descripció donació

Documentació referida a temes electorals, sobre partits polítics, en especial sobre el PCE; justícia, autonomia i sindicalisme, esborrany personal d'un projecte de llei sobre la regulació de la vaga, diversos dossiers elaborats per ell mateix sobre justícia i urbanisme, diversos textos manuscrits i informes (20 arxivadors i 4 carpetes).
Publicacions periòdiques: Boletín. Comisión de justicia y libertades públicas. Gabinete Parlamentario Comunista; El Temps; Ahora. Unidad Comunista; Mundo Obrero. Documentació del PCE- PSUC (retalls de premsa, documentació electoral, conferències, fullets, congressos). Documentació relacionada amb l'administració pública. Documentació municipal i ajuntaments. Documentació sobre les eleccions municipals en la província d'Alacant.

Data donació

Junio 2004/ abril 2008

Gutiérrez Lloret, Rosana

Història

Profesora titular d´Història Contemporànea en la Universitat d´Alacant

Descripció donació

Ha donat alguns números de la revista Iniciativa Socialista i alguns llibres de temàtica variada relacionada amb l'Estatut d'Autonomia del País Valencià i la col·lecció completa de llibres del I i II Congrés Internacional d'escriptors per a la defensa de la cultura celebrats a París i València, Madrid, Barcelona respectivament l'any 1937.

Data donació

noviembre 2012

Hernúñez, Pollux

Història

Doctor en Filologia Clàssica per la Sorbona, funcionari europeu durant 25 anys i ha publicat obres relacionades amb Unamuno.

Descripció donació

Col·lecció completa del diari SP, periçodico d'orientació falangista antiopusdeísta que es va publicar a Madrid entre els anys 1967 i 1969.

Data donació

desembre 2019


HERRERO i JOVER, Pau

Història

 

Descripció donació

Fullets i cartells sobre jornades d'egiptologia, el marqués de la Ensenada a Novelda i sobre cursos d'egipci jeroglífic, un llibre sobre els fons de la Casa Museu Modernista de Novelda, col·lecció del butlletí de Novelda 'Información Municipal' (1999-2005).

Data donació

Julio de 2005

HIPÓLITO, Vicente

Història

 

Descripció donació

L'exlocutor de la Ràdio Ser d'Alacant ha Donat una selecció de Discos i LP dels anys seixanta i setanta fonamentalment que inclou temes de cançons protesta de cantautors que no van arribar a eixir al mercat.

Data donació

octubre 2009

INÉS MARTÍN, Beatriz

Història

Nascuda a Salamanca. Llicenciada en Filologia Francesa. Va exercir durant molt de temps de professora de francès a l'Institut Femení d'Alacant (actualment 'Miguel Hernández'). Va ser directora de l'institut Figueras Pacheco i de l'Escola d'Idiomes d'Alacant.

Descripció donació

Nombroses revistes exhaurides dels anys setanta ('Triunfo', 'Cuadernos para el diálogo', etc.). Diverses publicacions semblants (suplement del periòdic 'El País' sobre història d'Espanya des de la guerra civil fins a la mort del general Franco, etc.) Volum: una prestatgeria, de 60 cm.

Licencia marital de l' any 1972. Document notarial amb el que el marit otorgava a la dona el permís per comprar, vendre (bens mobles o inmobles), obtindre part d´una herència, etc.

Data donació

Julio de 2004 /gener 2020

Jiménez López, Pilar

Història

 

Descripció donació

Fullets i pamflets de diferents partits polítics dels primers anys de la Transició particularment relacionats amb Múrcia: Partit Carlí, UCD, partits comunistes, Coalició Democràtica, PSOE, Lliga Comunista., Partit Socialista Popular.
La col·lecció completa de la revista Sistema. Revista de Ciències Socials (1973-1988).

Data donació

diciembre 2011/febrero 2012

LASSALETTA CANO, José Luís

Història

Natural d'Alacant. Llicenciat en Geografia i Història. Primer alcalde democràtic d'Alacant durant tres mandats consecutius (1979-1991). Pel novembre de 2002, la Universitat d'Alacant li va atorgar el premi Maisonnave per la seua activitat continuada en defensa dels valors cívics i la promoció de l’educació i la cultura a la ciutat d'Alacant.

Descripció donació

Amplíssima documentació relativa al seu període d'alcalde, escrits, publicats i inèdits, sobre urbanisme, la Plataforma Salvem el Benacantil i les festes locals (Fogueres de Sant Joan, Santa Faç), col·lecció de fitxes manuscrites sobre els carrers d'Alacant i la seua història, publicacions impreses, fotografies (volum: dues prestatgeries, 120 cm).

Data donació

Agosto de 2004

LAVELLA ORTIZ, Esperanza

Història

Nascuda a València, però viu a Alacant. Va ser militant del PSOE i ha estat molt vinculada amb moviments i organitzacions feministes.

Descripció donació

Exemplars de la revista Vindicación Feminista.

Data donació

Gener 2018


LINARES ALBERT, Santiago

Història

Nascut a Alacant l'any 1961, és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat d'Alacant. Treballa a l'Arxiu Municipal d'Alacant com a oficial d'Arxius i Biblioteques.

Descripció donació

Cartells polítics dels anys de la Transició. El periòdic d'UCD, corresponent als mesos de maig i juny de 1977 i el suplement de les eleccions 'El Socialista'. Documentació interna del Moviment Comunista del País Valencià, Jove Germania (manifestacions del 1r de Maig, la mort de Miquel Grau), de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL), UCD, Partit del Treball d'Espanya (PTE), Democràcia Cristiana (DC), Alianza Popular (AP), Moviment Comunista del País Valencià (MCPV), Federació Laboralista (FL), Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Front Democràtic d'Esquerres (FDI), Reforma Social Espanyola (RSE), PSOE, PCE. Fullets sobre el valencià i mecanismes per a votar en les primeres eleccions democràtiques (1 arxivador).

Data donació

Febrero de 2005

LIZÓN GINER, Arturo

Història

Nascut a Sella. Llicenciat en Dret per la Universitat de València. L'any 1978 va ser elegit senador per la circumscripció d'Alacant. En el seu pas pel Senat va exercir els càrrecs de vicepresident primer i president de la Comissió Constitucional, entre d'altres. El 1993, el Ple de les Corts Valencianes el va nomenar primer Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, càrrec que va ocupar fins al 1998.

Descripció donació

Resolucions de la Sindicatura de Greuges no publicades en el DOGV i correspondència de particulars al Síndic, en què li expressen l'agraïment per l'actitud de la institució en els seus conflictes amb les administracions públiques (10 arxivadors i un quadern).

Data donació

Marzo 2004

LLANERAS LEAL, JUAN

Història

Va estudiar Història a Alacant, València i Madrid. Ha sigut catedràtic d'Història en l'Institut d'Altea i Professor associat d'Història Medieval en la Universitat d'Alacant.

Descripció donació

Diversos fascicles de les revistes Ajoblanco, Afalfa i Doblón dels anys 70; pamflets i altres documents clandestins relatius al moviment estudiantil del període 1969-1975; pamflets de Falange de la primera meitat dels anys 70; documents de la Junta Democràtica d'Espanya (1975); pamflets de partits d'esquerra de Madrid de mitjan els anys 70 i butlletins solts d'UGT, PCE Internacional, Lliga Comunista i PSOE de 1975; fullets de llibreries i cineclubs de meitat dels anys 70; dos documents ciclostilados: “La crisi de la dictadura franquista” (LCR, 31 p., ca. 1973) i manifest de feminisme radical: “Manifest SCUM” de Valerie Solanes, traduït de l'anglès al francès per Christiane Rochefort.

Data donació

Gener 2017

LLOBREGAT CONESA, Enrique (Rafael Azuar Ruiz)

Història

 

Descripció donació

Documentació sobre les primeres elecciones democràtiques (1977), la mort Franco, la proclamació de Joan Carles I, l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, la preautonomoa i l'autonomia valenciana, la senyera (1977-1979), eleccions de 1982, el colp d'estat del 23-F, la Constitució, correspondència, retalls de premsa, articles.

Data donació

Julio de 2005

LLOPIS BARRAGÁN, Óscar

Història

Nascut a Alacant en 1.955. Treballador del sector de la construcció des de 1.972 afiliat en la UGT des de 1.978. Fins a 1.991 ha ocupat diversos càrrecs executius en la Federació de Construcció de UGT.De1992 fins a 1.994 forma part de la comissió executiva provincial d'Alacant de UGT. Pertany a la Comissió Executiva Comarcal de l'Alacantí des de la seua creació en 1.994 , sent en l'actualitat el seu secretari general des de febrer de 2.004.

Descripció donació

Documentació del Partit del Treball

Data donació

noviembre 2005

LLOPIS CANO, Salvador

Història

Natural de Callosa d´En Sarrià. Va ser President i Coordinador de les Comissions antinuclear i antiOTAN de l'AA.VV. Casc Antic, igual que de la Federació d´AA.VV de Barcelona.

Descripció donació

Documentació relacionada amb la seua detenció pels seus ideal l'any 1982 per membres de la Brigada d'Informació ; Documentació sobre el dret a l'avortament (1981); Col·lecció d´adhesius de temàtica variada.

Data donació

febrero 2007

LLORCA ALCARAZ, Francisco Ignacio

Història

Nascut en Villafranqueza en 1950. Professor Titular de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat d'Alacant. Alumne de la 1a promoció del CEU d'Alacant i Professor de la Universitat des de la seua creació. Degà de la Facultat de Ciències (1994-2002), Comissari del 25 aniversari de la Universitat d'Alacant. En l'actualitat exercix les seues tasques docents i investigadores en el Dpto d'Agroquímica i Bioquímica de la Universitat d'Alacant.

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques dels anys setanta i huitanta principalment.

Data donació

Marzo 2006

LLORET LAMAS, Rosa Pilar (Donante: Rosana Gutiérrez Lloret)

Història

 

Descripció donació

Documentació relativa a les primeres eleccions democràtiques de 1977 a Alacant: Cens electoral de 1975 i 1977; normes complementàries per als interventors i apoderats del PCE, manuscrits sobre els recompte dels vots.

Data donació

mayo 2006

Lloret, José (Donado por las hermanas Gutiérrez Lloret, nietas de José Lloret)

Història

 

Descripció donació

19 Llibrets de Fogueres (originals)
1930. Foguera de la Plasa de la Reina Victòria
1930. Avingua de Méndez Núñez i carrers adyasents
1933. Foguera carrer sant visent
1933. Foguera de la plasa del 14 d'abril
1933. Relasió i esplicasió de la foguera de la plasa de l'achuntament (actualment Plasa de la República) [Inclou esbós de Gastón Castelló].
1934. Els Goril·les
1934. Relació i explicació de la foguera de la Plaça de l'Ajuntament (Actualment plaça de la República)
1934. Carolines Baixes
1934. Relasió i explicació de la Foguera del Mercat.
1934. Foguera de la Plaça del 14 d'abril i contorneja “El puñao de roses”: Homenatge a a Carles Arniches.
1935. Plaça Chapí.
1935. Roses i perles: revista gràfica literari de la nostra “Festa de chuñ” [Inclou fotografia i poesia de José Lloret “Filidor”].
1935. Els goril·les
1936. Els goril·les
1936. Cara i creu: Foguera de la Plaça del 14 d'abril i contorneja.
1936. Fogueres de S. Chuan
1936. Foguera de la Plaça de Chapí.
1944. Llibret del carrer Sant Vicent.
1950. La foguera del bé i del mal: districte de Benito Pérez Galdós.
Còpies digitals:
4 Llibrets:
1928. Fogueres de Sant Chuan
1936. Roses i perles: revista gràfica de la nostra “Festa de chuñ”
1936. Foguera d'Orán.
1948. Carolines altes
33 estampes de fogueres dels anys 30.
1 esbós original de foguera

Data donació

octubre 2012

LÓPEZ LON, Marisa

Història

Nascuda l'any 1954. Va participar en diversos moviments socials, com ara l'HOAC, les associacions de veïns de Verge de Remei i els Àngels-Sant Agustí-Tòmbola, USO, CC.OO, Dones per Nicaragua i diverses plataformes anti-OTAN, per la pau a Centreamèrica, contra la guerra als Balcans, etc. Actualment, és membre de la Plataforma contra la Pobresa, l'Exclusió Social i la Desigualtat a Alacant i l'associació Entrepobles. Es PAS de la Universitat d'Alacant des de 1979.

Descripció donació

Selecció de revistes dels 70 i 80: 'El Viejo Topo', 'Triunfo', 'La Calle', 'Cuadernos para el Diálogo', 'Qué' i 'Cambio 16'. Selecció de periòdics comunistes dels 80 i 90: 'Servir al Pueblo' i 'Hacer'. Documentació interna del Moviment Comunista (MC), sobre la campanya anti-OTAN (1985-1986). documentación sobre el moviment feminista (Jornades, assemblees, apunts sobre concepcions feministes del Col·lectiu Federal de Dones, debats i propostes del moviment feminista i revistes com 'Mujeres libertarias', 'Vindicación feminista' i 'Dones en lluita'.A més a més 44 cintes de cassette (en procés de transformació a format CD) que contenen entrevistes a persones que han viscut la Guerra Civil Espanyola a Alacant, així com també les seues respectives transcripcions. Com a fruit d'este treball es va publicar l'obra: De viva voz: La posguerra en el Casco Antiuo, publicada en 1992. Autores de les dites obres són també ISABEL ALONSO DÁVILA i CRISTINA SÁNCHEZ LÓPEZ.
Números de la publicació Página Abierta (2002-2007).

Data donació

Enero de 2005/Abril de 2006/Diciembre 2009

LÓPEZ, Adrián (donante: su esposa Teresa De Nova)

Història

Escriptor i periodista alacantí. Col·laborador durant anys en La Verdad. Adrián López, autor de vocables memorables com el de «alcaldoble» referint-se a Díaz Alperi, va realitzar entrevistes dominicals sense deixalla, va participar de La Sexta Columna en què diversos periodistes alternaven diversos temes, i la seua última participació escrita va ser La Carta, la seua aportació al joc literari que va crear Mariano Sánchez Soler davall el detectiu Terratrémol. També ha sigut guanyador de nombrosos premis literaris.

Descripció donació

Deu audiovisuals que contenen documentals realitzats per la Diputació d'Alacant sobre la ciutat i la seua província amb els títols següents: Alacant Futur 1993; Costa Blanca El Mediterrània Interior 1992; Azorín Rutes Culturals; Miradors de Xàbia entre el cel i el mar; Maçoneria Espanyola 1990; Lucentum 1998; Raïm de taula 1994. Almiserà Castells d'Alacant 2001; Lempere 2001; Gòtic Renaixement i Barroc Alacant monumental 2001. Una carpeta que conté articles d'opinió i columnes escrits per Adrián López, així com també alguns premis, títols i distincions que se li van atorgar.

Data donació

Abril 2010

LORENZO ORTEGA, José Luis

Història

Nascut en Quart de Poblet, el 27 de desembre de 1984, residix en Sant Vicent del Raspeig des de la seua infància. Àrbitre de futbol en exercici des de l'any 2000. Tècnic superior en activitats físiques i esportives. És soci de l'Associació Cercle d´Estudis Sequet però Sanet de Sant Vicent del Raspeig. És coautor del llibre El Fútbol en Sant Vicent del Raspeig: sus primeros 50 años de historia (1922-1972). En l'actualitat està cursant Sociologia en la Universitat d'Alacant i és Regidor de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig.

Descripció donació

Un exemplar del llibre del que és coautor: El Fútbol en San Vicente del Raspeig: sus primeros 50 años de historia (1922-1972). Editat pel Cercle d´Estudis Sequet però Sanet en 2009.

Data donació

maig 2010

LOUIS RAMPA, Enrique (donante: familia)

Història

Va nàixer en 1922. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat Complutense. Va ser Director de Tecnologia del grup Endesa (Empresa Nacional d'Alumini). Des de l'any 1964 va ser militant en Esquerra Democràtica fins a 1976, que ingressa en el PSOE. Va ser President de l'Executiva Comarcal de l´Alacantí, la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme i la Comissió Permanent no legislativa de Seguretat Nuclear de les Corts Valencianes.

Descripció donació

Fitxes de tots els diputats a les Corts Valencianes en la I Legislatura (1983); documentació sobre l'objecció de consciència (1976); fotografies de caràcter polític (1960-1990); documentació sobre les visites a Alacant de polítics i jerarques i actes falangistes (1966-67); retalls de premsa (1960-1990); cartells del PSOE (1977-1978); títols, diplomes d'Enrique Louis.
200 llibres pertanyents a la biblioteca de Enrique Louis Rampa sobre temes de gran interès per als continguts de l’Arxiu: Guerra Civil Espanyola, franquisme, postguerra, transició política i socialisme

Data donació

febrero 2007/diciembre 2014

Luna González, Ángel

Història

Diputat per Alacant en les Corts Valencianes, les quals li van nomenar Senador (1983-1986), Diputat en Corts Generals, membre del Comitè Permanent del Grup Parlamentari i de la Diputació Permanent (1986-1991), Alcalde d'Alacant i Vicepresident de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (1991-1995) i Diputat en Corts Valencianes (2007-2014). Ha sigut portaveu i ha participat en diverses comissions parlamentàries en temes tals com sanitat, drogues, justícia i interior.

Descripció donació

Publicacions de temàtica política i pensament socialista; documentació del PSOE i PSOE-PSPV de diverses èpoques (programes i campanyes electorals, congressos, fullets, etc.), notes manuscrites i informes relacionats sobre la seua activitat política i documents relatius a la ciutat d'Alacant durant la seua etapa d'Alcalde.

Data donació

mayo 2015

Marín Chacón, José Antonio (Donado por su mujer Luisa Martínez Gómez)

Història

Va nàixer a Alacant. Es va llicenciar en Dret i també va començar els Estudis de Filosofia i Lletres. Les seues grans passions van ser la Fotografia, la Música i els llibres. Va conéixer la fotografia tard i per casualitat i des de llavors esta activitat ha constituït una part molt important de la seua vida. Preferia la fotografia de reportatge en blanc i negre, encara que li obsessionava tot el món de la imatge, inclús el no estrictament fotogràfic. Va publicar alguns treballs i va efectuar diverses exposicions individuals i col·lectives

Descripció donació

Material fotogràfic (negatius i positius) principalment d'Alacant en els anys setanta, publicacions, escrits i retalls de premsa.

Data donació

febrero 2014

Martínez Bernicola, José Antonio (donado por Josefina Samper García)

Història

(1940-2009) Nascut a Oriola. Casat amb Josefa i pare de 2 fills: Pastora i Pablo. Va estudiar Magisteri i Història. Va ser un dels iniciadors de l'Aula Cultural de la CAM. Secretari de formació del PSPV en la I Legislatura. Des de 1982 fins a 1994 Regidor d'Educació i Cultura i tinent alcalde. Impulsor de la Cultura alacantina i món del flamenc en el període de la transició.

Descripció donació

Col·lecció de revistes vàries dels anys seixanta i setanta com ara: Ozono, Ajoblanco, Teoria y Práctica, Educación y Sociedad, Poder y Libertad; Butlletins i revistes de l'Institut de la Joventut; Anals d'Economia; Estudis Sindicals i Cooperatius;  documentació interna de l'Ajuntament d'Alacant de la seua època com a Regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant entre 1983 i 1995 i documentació interna del PSOE.

Data donació

marzo 2012 /gener 2021

MARTÍNEZ CARRILLO, Vicente

Història

 

Descripció donació

Documentació relacionada amb l'Homenatge dels Pobles d'Espanya a Miguel Hernández a Orihuela, Elx i Alacant l'any 1976: Col·lecció de fotografies de distints actes i activitats realitzades durant l'Homenatge com els murals pintats en el Barri de Sant Isidre d'Orihuela, activitats teatrals, concerts i concentracions; Còpies i originals d'adhesions d'artistes, personalitats relacionades amb el món de la cultura, organitzacions educatives; Retalls de premsa; Catàlegs de la relació de serigrafies aportades per distints artistes; Treballs escolars sobre el poeta; Poemes i escrits aportats per diferents autors en record de Miguel Hernández, María Cegarra, Vicente Aleixandre, Blas de Otero, Gil Albert, etc; Notes, apuntes; Adhesius del cartell anunciador de l'Homenatge.

Data donació

abril 2010

Martínez García, Rafael

Història

Profesor

Descripció donació

Llibres i fullets originals del període de la transició política i altres publicacions relatives a la ciutat d'Elx i còpies digitals de: carta de familiar d'exiliat republicà a França de 1950 i documentació dels últims anys procedent de partits, sindicats i moviments ciutadans d'Elx i Alacant sobre: reforma laboral, retalls, desnonaments, convocatòries de sobres generals i manifestacions.

Data donació

diciembre 2015

Martínez Leal, Juan y Ors Montenegro, Miguel

Història

 

Descripció donació

Material fotogràfic sobre el fi de la Guerra Civil Espanyola i l'exili: Camp de concentració d'Albatera; retalls de notícies del setmanari Redempció; Reformatori d'Adults d'Alacant; Portades de publicacions penitenciàries.

Data donació

marzo 2014

Martinez Ruiz, Miguel Ángel

Història

 

Descripció donació

Àlbum d'adhesius de diferents temàtiques del periode de la Transició Política (1976-1982)

Data donació

Julio 2010

MATEO MARTÍNEZ, Carlos

Història

 

Descripció donació

Col·lecció d'audiovisuals (13 capítols) sobre la transició espanyola (des de desembre 1973 fins a juliol 1977).

Data donació

Enero 2006

MAURI GUIJARRO, Miguel

Història

 

Descripció donació

Col·lecció adhesiu dels anys setanta i huitanta de temàtica diversa (fonamentalment política).
- Una col·lecció de cartells de diversa temàtica: CNT (1979); 9 d´Octubre (1976-1977); Homenatge a Miguel Hernández (1976); 1r maig (1978); AEJES/MOJPE (1981); Cultura Catalana (1977); Amnistia i Anarquisme.
Per un altre costat ha Donat fullets i adhesius de la CNT, UGT, PSOE, Esquerra Unida, UPV i Llengua Catalana.
També ha Donat una interessant col·lecció de publicacions periòdiques dels anys setanta majoritàriament: Fragua Social, nosotros, Espoir, Castilla Libre, Tierra y Libertad, Kronstadt, així com diverses revistes de la CNT de distintes zones geogràfiques.
Adhesius dels anys setanta de temàtica diversa: política, sindical, llengua catalana.

Data donació

Enero 2006/ septiembre 2011/febrero 2012

MAZZELLA DI BOSCO NAVARRO, Margarita

Història

 

Descripció donació

Fullet editat per la Diputació Provincial d'Alacant que conté imatges i els discursos del General governador Militar, del governador Civil i de Pedro Martínez Carreres en representació de la Colònia Francesa a Alacant, amb motiu de la visita d'estos a Alacant en commemoració Espanya, el seu Cabdill, l'Exèrcit i el Moviment Nacional (23-XII-1970). Fullet del CEU (Centre d'Estudis Universitaris d'Alacant) sobre les divisions de Ciències i de Filosofia i Lletres (maig 1972).

Data donació

Abril 2010

MEDINA RAMOS, Agustí

Història

Nascut a Alacant l'any 1952. Als anys 70 cofundà grups autogestionaris com el MOA (Moviment Obrer Autogestionari) i el TAS (Treballadors Autogestionaris Socialistes). Milità en USO i en fou Secretari d'Organització, d'Implantació i de la Federació de Comerç. Fundador de l'Associació de Veïns del Pla-Carolines, en què fou secretari de Cultura, entre altres càrrecs. Del PSPV-PSOE, en fou secretario d'Organització i Coordinador Electoral a Alacante l'any 1982. Actualment és funcionari d'administració local, oficial d'Arxiu amb destinació a l'Arxiu Municipal d'Alacant. És llicenciat en Geografia i Història.

Descripció donació

Documentació de la Secretaria d'Organització i Coordinación Electoral de PSOE-PSPV, documentación interna d'associacoions de veïns, sobretot del Pla-Carolines; documentació interna d'USO i la CNT, de la Federació de Treballadors de Comerç (FTCO- USO), fullets polítics i sindicals, revista clandestina 'Vietnamita', creada per gent anarcosindicalista de la CNT, col·lecció de revistas dels 70 i 80 ('Triunfo', 'El Socialista', 'El Temps', 'Cambio 16', 'La Verdad', 'La actualidad Española').

Data donació

Marzo de 2005

MICÓ CATALÁN, JOSÉ (intermediari Jorge García García)

Història

Metge i polític valencià nascut l'any 1922 a Ayora (València). Llicenciat i Doctor en Medicina per la Universitat de València. Entre els múltiples càrrecs que va ostentar, va ser Secretari de l'Il·lustre Col·legi de Metges de València. Especialista en Puericultura i Pediatria. Diplomat en Medicina Escolar d'Ensenyament Mitjà i Medicina Esportiva. President de la Societat Valenciana de Pediatria i membre de l'Associació de Pediatries de les Nacions Llatines. President de la Comissió de Soci-Medicina de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País i Director General de la Conselleria de Sanitat i Seguretat Social del Consell del País Valencià. Expert en Medicina Tropical amb diverses publicacions. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de València i membre de l'Acadèmia de Ciències Médiques de Catalunya i Balears

Pel que respecta a la seua faceta política va ser militant de l'organització socialista clandestina de València des d'octubre de 1975. Instaurada la democràcia, va ocupar diversos càrrecs a l'Ajuntament de València, com el de Tinent d'Alcalde, Regidor Delegat de Sanitat i Delegat en la Junta de Govern dels hospitals: Clínic, General i La Fe.

Descripció donació

Documentació política reunida per ell de la seua etapa com a militant de l'organització socialista clandestina de València des d'octubre de 1975.

Data donació

Abril 2021

MIRA- PERCEVAL, Antonio

Història

 

Descripció donació

Programa d'Izquierda Democrática (ID) de 1976 i del Partido Socialista Popular (PSP), dos adhesius del PSOE i el PSP, un documento intern del Comité Executivo del Partit Socialista Popular, un documento del 1974 difós a Madrid i Barcelona i presentat en una roda de premsa a París per Santiago Carrillo i Rafael Calvo Serer, el documental 'Del Roig al Blau. La Transició Valenciana'.

Data donació

Octubre de 2005

MIRAVETE, Antonio

Història

 

Descripció donació

3 audiovisuals en format súper 8 sobre el període preelectoral. Dos d'ells contenen actes polítics: un acte amb Tierno Galván i Cayetano Sempere en Altábix (Alacant); Santiago Carrillo i Pilar Bravo a Alacant; acte del Partit Comunista amb Simón Sánchez Montero en Altábix; Felipe González a Alacant; Cartells electorals i pintades en les parets i Festa en Monnegre pel Partit Comunista i l'altre conté una sobra del calçat. Un DVD sobre manifestacions del 1r de maig a Elx.

Data donació

Febrero 2006

MOLARES MORA, Mª TERESA

Història

Ha sigut docent (contractada i funcionària) en distints nivells educatius, des de la primaria a la universitària. Ha sigut responsable de la formació del professorat no universitari en el programa de formació desenvolupat per la UA. És doctora en Sociología pel seu estudi sobre l' especulació del sòl en el procés de trasformació del sòl rústic en urbà. És professora jubilada i col·laboradora honorífica en el Departament de Sociología I de la Facultat d' Econòmiques de la UA. Ha sigut presidenta del Club de Amigos de la Unesco d' Alacant i representant dels ciutadans com a regidora en el Ajuntament d' Alacant. Ha participat en la creació d' Esquerra Unida. Entre 1986 i 2001 ha sigut membre de la direcció local d' Alacant, de la direcció autonòmica d' Esquerra Unida i de la Presidència federal d' Esquerra Unida. Des de l' àmbit federal ha coordinat la politica municipal. Després ha coordinat les àrees federals d' elaboració col·lectiva i els programes electorals de tots els àmbits.

Descripció donació

Documentació interna d'Esquerra Unida: direcció federal, àrees d'elaboració col·lectiva i programa, política municipal ; Esquerra Unida; grup parlamentari: Esquerra Unida; Ajuntament d'Alacant. Plens de l'Ajuntament d'Alacant entre 1950-1980, ordes del dia.
Ha ampliat el seu arxiu amb més documentació política de la seua època com a regidora en l'Ajuntament d'Alacant i una col·lecció de cartells de temàtica política.
Col·lecció de cartells de temàtica política, sindical, cultural i social (1970-1990).

Col·lecció fotogràfica de la seua època com a regidora a l'Ajuntament d'Alacant, com a membre de la direcció local d'Alacant, de la direcció autonòmica d'Esquerra Unida i de la Presidència federal d'Esquerra Unida. També des de l'àmbit federal com a coordinadora de la política municipal i de les àrees federals d'elaboració col·lectiva i els programes electorals de tots els àmbits.

Data donació

julio 2006/ octubre 2012/ marzo 2012 / desembre 2020

Molina Rodríguez, Manuel (donado por sus hijas Clemencia y Magdalena Molina Varó

Història

Escriptor, poeta i estudiós de l’obra de Miguel Hernández

Descripció donació

Documents biogràfics del context cultural alacantí; extensa col·lecció de revistes literàries, especialment del període de la postguerra; documentació relativa a Miguel Hernández; epistolari i obra literària publicada per Manuel Molina.

Data donació

2016

MOLLÀ SOLER, M. Dolores

Història

Catedràtica de Llengua Francesa, ha tingut diversos càrrecs a l'IES 'Jorge Juan' d'Alacant. Diputada a Cortes Valencians pel PSPV-PSOE de 1999 a 2003, hi va ser presidenta de la Comissió de Política Social, d'Educació i Cultura i d'Assumptes Europeus. Des de 2004, és membre del Consell Social de la Universitat d'Alacant.

Descripció donació

Relació de preguntes i respostes parlamentàries, de 1999 a 2003 a les Corts Valencianes, relacionades amb temes educatius.

Data donació

Septiembre 2005

MONTOYA ABAT, Brauli

Història

Nascut a Novelda en 1956. Ha sigut professor de secundària en Valls (Tarragona) i d'Universitat a Tarragona i Palma. Ara és Catedràtic de Filologia Catalana i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana des de 1999 i de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans des de 2002. La seua dedicació investigadora és la sociolingüística i la història social de la llengua. La seua aportació a l'arxiu de la Democràcia la fa perquè ha militat i seguix fent-ho en el valencianisme cultural i polític, com a membre de base del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) durant la transició i en l'actualitat milita en el Bloc Nacionalista Valencià (BNV).

Descripció donació

Documentació sobre la Unitat del Poble Valencià (UPV), el Movimient Comunista del País Valencià (MCPV), del Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional (BEAN) i el Partit Socialista del País Valencià (PSPV). Documentació sobre cultura catalana, cartells, butlletins interns, programes electorals, retalls de premsa, fullets, adhesius, etc.

Data donació

Noviembre 2005/ Diciembre 2005

MORENO MONTERO, Mamen

Història

Va entrar en el PTE (Partido del Trabajo de Esaña) en 1976 i va estar vinculada al Comité de Chamartín fins a 1978.

Descripció donació

Un llibre sobre El Cas Grimau de 1963; El llibre: Aportacions a la Qüestió Femenina de 1977; El llibre de Federico Engels: del Socialisme Utòpic al socialisme Científic de 1976; Dos fullets del 50 aniversari del vot de les dones de la Comissió Feminista per a la Commemoració del Cinquantenari del vot de les dones a Espanya de 1981; Un retall de premsa sobre el Dia Internacional de la Dona; el NÚM. 7 de la revista: Cap al Socialisme de 1975; Un tom enquadernat que conté informació confidencial (NODE) de febrer de 1946 del Ministeri d'Assumptes Exteriors; una col·lecció adhesiu dels anys setanta d'Esquerra Unida, de la Comissió antiOtan i altres.

Data donació

julio 2009

MORENO SÁEZ, Francisco

Història

Nascut a Alacant el 1942. Doctor en Història. Professor de grec en l'ensenyament secundari. Ha publicat diversos llibres i articles sobre les comarques d'Alacant, relacionats amb el moviment obrer i la cultura d'èpoques com la Restauració, la Guerra Civil, el franquisme i la transició democràtica. Actualment està treballant la història de la premsa d’Alacant.

Descripció donació

Documentació diversa sobre temes polítics, culturals i socials, en especial, del període 1960-1990, revistes generals i específiques d'EU (exhaurides o no publicades), revistes de l'STPV, documents interns d'EU, propostes de programes electorals . 1cartell de CCOO sobre el 8 de març (aprox. 80 revistes).També cartells i documentació relacionada amb les activitats culturals que programava l'Aula de Cultura de la Caixa d'Estalvis d'Alacant i Múrcia en els anys de la transició a la democràcia.
- Cartells electorals d´Esquerra Unida
- Documentació de les forces polítiques que es van presentar a les primeres eleccions generals de 1977 i més publicacions periòdiques (La Tiza, CNT, All i Oli, Unió, Cuatro Semanas, Mundo Obrero, Voces, Cal Dir, Clar i Ras, La Punxa, Informe, Veu Ciudadana, Gaceta de Derecho Social); Documentació interna d'Esquerra Unida País Valencià, PSOE i l'Associació d'Amistat amb Cuba Miguel Hernández d'Alacant.
- Ha completat la seua col·lecció amb més cartells electorals de la campanya 2007 i programes electorals (campanya 2007) i més publicacions periòdiques (Veu Ciutadana, El Clarión, El Socialista, All-i-oli i Suatea) . Una publicació especial de CCOO PV (1966-2006).
Documentació sobre els partits demòcrata-cristians en el període de la transició democràtica.

- Números de diferents publicacions periòdiques alacantines: Novel (revista del I.B. Jorge Juan, 1984-1985); Barataria (revista anarquista); La Traca (1982); Alakrant (Butlletí Informatiu del CGT, 2001); La Punxa (1995); MRT-Alacant (Portaveu del Moviment de Resistència Global d'Alacant, 2001). Fullets, octavilles i circulars de la CNT sobre vagues, manifestacions, reinvindicaciones, eleccions, ponencies aprovades en Congressos, propostes, crides.
Documentació de la CNT: publicacions periòdiques (Alcoi Confederal, La Oveja Negra), fullets, octavilles, documentació interna. Documentació de USO i del PCPV.
- Dos exemplars de la seua última publicació: La resistencia antifranquista y las comisones obreras en las comarcas del sur del País Valencià. 1939-1982. Més documentació de UGT (manuals, fullets, estatuts, circulars, retalls de premsa, informes, congressos, comunicats, cursos de formació ) de l'anys setanta. Diversos números de la publicació: El Europeo (1975-1976); Saida; Allioli; La estafeta literaria (1972-1977); Mundo (1969-1976); Opinión (1976-1977); Ciudadano; Reporter (1977-1978); Don Quijote (1968); Contrastes. Documentació interna d'EUPV; documentació electoral (eleccions autonòmiques 2007 i generals 2008).
Documentació relativa a les eleccions municipals autonòmiques de 2007 a les eleccions generals de 2008.
Un exemplar del llibre: El Genocidi Franquista a València.

- Més documentació de la CNT (Confederació Nacional de Treballadors (octavilles, fullets, circulars, paperetes, actes, publicacions periòdiques, actes) d'UPV (Unió del Poble Valencià (adhesius, fullets, circulars, paperetes electorals) i publicacions periòdiques (El Treballador, Avançada, Mundo Obrero, Así. La Revista de Alicante.
En el mes de novembre Francisco Moreno va ampliar la seua donació són més publicacions periòdiques (Nuestra Bandera, Opinión, Ciudadano, Doblón, Guadiana, etc.) i documentació sobre la Federació STPV Intersindical Valenciana (Quaderns, fullets, Congressos, Publicacions Periòdiques, circulars), propaganda electoral d'Esquerra Unida (IU) i Documentació del Sindicat Provincial de Banca, Bossa i Estalvi (1969-1970) i altres sindicats (CNS, USO, UGT).
Francisco Moreno ha donat més exemplars de diferentes publicacions periòdiques del periode de la transició: (Mundo Obrero, Crónica de la Guerra Española no apta para irreconciliables, Españoles en el Exilio, El Correo, Cuadernos de Pedagogía, Actual, En Punta, Allioli, Guadiana, Argumentos, El Temps, El Viejo Topo). Un exemplar del llibre: A Miguel Gutiérerez. La lucha por la justicia social de un obrero del Derecho. Futllets culturals i documentació del Club d´Amics de la UNESCO.
Cartells electorals del PSOE, CNT, CGT i Joventuts Socialistes i fullets d'Acció Cultural del País Valencià.
Dos exemplars del seu últim llibre: La transició a la democràcia en la província d'Alacant (1974-1977).
Documentació sobre la CNT (circulars, informes, actes, notes informatives, dictàmens, projectes, ponències, etc.); publicacions periòdiques dels anys seixanta i setanta (Hermano Lobo, Gaceta Ilustrada, Don Quijote, El Ciervo); Cicle de Cine d'Autor dels anys setanta; adhesius de IU i PCE principalment; Propaganda electoral i Fullets de IU.

Data donació

Mayo 2004/ Febrero 2005/ enero 2006/ septiembre 2006/ noviembre 2006/ mayo 2007/ julio 2007/ octubre 2007/ febrero 2008/ abril 2008/ junio 2008/ julio 2008/ sepytiembre 2008/ noviembre 2008/ febrero 2009/ julio 2009/ diciembre 2009/febrero 2012/mayo 2012/

MORENO SECO, Mónica

Història

Professora d'Història Contemporània i una de les coordinadores del \"Centre d'Estudis sobre la Dona\" de la Universitat d'Alacant. Les seues publicacions més importants són Conflicte educatiu i secularització a Alacant durant la II República (1931-1936) (Alacant, 1995) i La fallida de la unitat. Nacionalcatolicisme i Vaticà II en la diòcesi d'Orihuela-Alacant, 1939-1975 (Alacant, 1999). Ha publicat diversos articles en revistes com Ahir, Història Social, Història Contemporània, Hispània Nova, Spagna Contemporània i Memòria e Ricerca. Les seues investigacions se centren en la història de gènere, la història de l'Església i les actituds religioses i la història de l'educació.

Descripció donació

Col·lecció de cassets que contenen entrevistes. Els testimonis orals que s'arrepleguen en este fons revelen la història menys coneguda de l'Església catòlica durant el franquisme i la transició en la diòcesi d'Orihuela-Alacant, perquè pertanyen a l'Església compromesa i contestatària amb la dictadura franquista i amb la jerarquia eclesiàstica, des de posicions ideològiques progressistes. La majoria pot agrupar-se en diversos col·lectius:
- integrants d'Acció Catòlica): eren de classe mitjana, amb estudis i professions liberals; destaca entre ells un grup de Dones d'AC (com Josefina Alberola Manero, Mª Luisa López Rico, Pura Sánchez Vigrana). En la transició, algun d'ells es van integrar en Esquerra Democràtica.
- militants d'organitzacions d'apostolat seglar: obrers i obreres cristians, adults (HOAC) i jóvens (JOC). Molt implicats en la lluita sindical, van practicar el entrismo i van ser delegats de treballadors ben sovint (com Carmen El Campello, Juan Cantero López, Enriqueta Hernández, entre altres).
- sacerdots que van treballar amb HOAC i JOC, s'extracció social popular, es van identificar amb els interessos dels treballadors (com Antonio Vicedo Calataiud, José Lozano Sánchez, Antonio Cartagena Ruiz, Nicandro Pérez Bellot o Francisco Coello Cabrera). També alguns religiosos i religioses, com Pepi Zamora García i Aurita González González, que a més van col·laborar amb CC.OO., l'Associació de Veïns de la Tafalera i el moviment assembleari del calçat en la transició.
- sacerdots que es van enfrontar a la jerarquia diocesana: amb una sòlida formació religiosa, van ser responsables del seminari (Antonio Verdú Gregorio) o integrants del capítol de Sant Nicolau (Carles Alfons Monreal, Enrique Soriano Antón).
- Ha donat tots els arxius i documentació utilitzada per a la seua tesi doctoral sobre la diòcesi d'Orihuela- Alacant en el Franquisme: Documentació sobre la Germandat Obrera d'Acció Catòlica (HOAC), Acció Catòlica (AC), Unió Apostòlica, Sindicats Catòlics, Cursets sobre Cristiandat, Centre Catòlic d'Alacant, Encícliques, Joventuts Obreres Catòliques (JOC), així com també Arxius Privats. També ha Donat una col·lecció de llibres sobre política cristiana i joventut i Església, a més de cassets que contenen entrevistes a persones que van formar part dels fons orals que va utilitzar per a la realització de la seua tesi doctoral.
Documentació sobre LAOS, llibreria d'Alacant dels anys setanta. Fullets i programes culturals de parc de Queer.

Data donació

Mayo 2006/ septiembre 2011/ abril 2012

Moreno Soler, Francisco Manuel

Història

Va estudiar Geografia i Història en la Universitat de València. Col·laborador del Centre d´Estudis i Documentació en els anys 80. Ha realitzat estudis sobre el MC per a Wikipedia i va ser membre del MCPV entre 1985 i 1989.

Descripció donació

Fullets del MCPV i LCR (del període anterior i posterior a la fusió d'ambdós), de campanya de solidaritat del Poble Basc en les eleccions europees de 1987; d'Esquerra Verda de Paterna en les eleccions municipals de 1991. Notes i circulars del Secretariat Federal i del Consell del País Valencià del MC (1978-1988).

Data donació

junio 2012

Moviment d´Objectors de Consciència del País Valencià (MOC)

Història

L'any 2017, amb motiu d'una trobada intergeneracional a Llíria (València) , els veterans del Movimient d' Objectors de Consciència al País Valencià van posar damunt de la taula la conveniència d'arreplegar i preservar la memòria d'aquest moviment. Tots els presents van coincidir en la importància de deixar constància documental, col·lectiva, pública i accessible, del que ha sigut el MOC al País Valencià.

Donada la dispersió dels fons existents i amb l'assessorament del director de l'Arxiu Històric de Gandía, Jesús Eduard Alonso i López, es va marcar una línia d'actuació centrada a constituir un arxiu històric del MOC que reunixca els diversos fons conservats i així que es puguen plantejar processos d'investigació i anàlisis, així com una digitalització, difusió i aprofitament a través de web i altres mitjans.

A aquest efecte, al llarg de 2017 i els inicis de 2018 s'han reunit en l'Arxiu Històric de la Ciutat de Gandía un seguit de fons escampats per a constituir l'esmentat Arxiu Històric del MOC, la qual cosa va tenir lloc a Gandía en un acte específic.

Descripció donació

Aquest arxiu reuneix documentació original, cartells, publicacions i enregistraments procedents d'un total de vuit donants particulars (Santiago Almiñana, Jesús Eduard Alonso, Josep Tarrassó, Josep Francesc Blai, Pascual Pastor, Rafael Rodrigo, Josep Antoni Tomàs i Francesc Garcia Barberà) així com dos col·lectius del MOC avui vius: el grup Tortuga, d'Elx-Alacant, i Antimilitaristes -MOC de València) .

Data donació

octubre 2018


MULA FRANCO, Antonio

Història

 

Descripció donació

Còpies de fotografies personals sobre el Centre d'Estudis Universitaris d'Alacant (CEU) dels anys setanta.

 

Data donació

Febrer 2018


MUÑOZ HAEDO, Ramiro

Història

 

Descripció donació

Documentació interna i publicacions del Partit Comunista d'Euskadi (PCE/EPK), Esquerra Unida de Galícia i del Partit Comunista del País Valencià.

Data donació

Octubre de 2005

NAVARRO VALERO, Jesús

Història

(1928-2012). Vicepresident de l'Associació d'Empresaris Solidaris Valencians. L'any 1950 s'incorporà a Carmencita, l'empresa d'espècies del seu pare. En els anys 70 formà part de l'empresa de marbre Euromar S.A., que presidí durant més de 35 anys. Consellero de la Caixa d'Estalvis de Novelda, fins que es fusionà en la CAM. Actualment presideix Proaliment/Jesús Navarro, S.A. Expresident de l'Assemblea Local de Novelda de la Creu Roja. Té nombrosos premis i distincions.

Descripció donació

CD amb fotografies antigues de l'empresa Carmencita, el seu llibre 'De la nit al matí', prologat per Antonio Gil Olcina i amb epíleg d'Andrés Pedreño Muñoz.

Data donació

Juniy de2005

NAVARRO, Bonifacio

Història

 

Descripció donació

2 súper 8 sobre el 1r de maig a Petrer (1980-1982).

Data donació

enero 2005

Nietos de Lorenzo Carbonell Santacruz (Lorenzo y Joaquín Carbonell Soto)

Història

Lorenzo Carbonell Santacruz (1883-1968), fundador del Partido Republicano Radical Socialista i Alcalde d'Alacant entrel els anys 1931-1934 i en 1936.

Descripció donació

La donació comprén principalment el seu arxiu fotogràfic i biblioteca personal.

Data donació

Abril 2010

NOGUERA I ARTIGUES, VICENT (Intermediari Vicent Cremades)

Història

Viu i treballa a Pedreguer (Alacant). Soci de moltes associacions culturals i cíviques i col·laborador actiu en el Centre Excursionista de Pedreguer des dels seus inicis fa més de cinquanta anys. Ha fet moltes tasques d´investigació relacionades amb la llengua, política i cultura del País Valencià, dedicant especial atenció a la Comarca de la Marina Alta.

 

Descripció donació

Llibre: "La transició democràtica: mirades i testimonis" (2013) de Vicent Cremades i Arlandis i Jesús Eduard Alonso i López

Llibre: "L' esglèsia en la transició" (2013) de Vicent Cremades i Arlandis

Còpies digitals de documentació sobre la transició a la democràcia a Pedreguer:

- Planta asfàltica de Pedreguer, 1978 (circulars; manifestacions; escrits; fullets)

- Fullets i publicacions de la Marina Alta

Data donació

Maig 2019

Olivares Martínez, Pedro

Història

 

Descripció donació

-Documentació de l'Associació d'Antics Alumnes de Magisteri (1974-1976): Correspondència, Convocatòries i Actes reunions, Autoritzacions governamentals per a la celebració d'Assemblees, Debats i Col·loquis sobre l'ensenyança, invitacions a actes, Aprovació d'Estatuts.
-Documentació del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyança de la província d'Alacant (S.T.E.A.) i U.C.S.T.E (1975-1979): Fulls informatius, Congressos, Comunicats, Avantprojectes, Actes reunions, Grups de Treball, Escrits, Convocatòries de Sobres i Concentracions, Plens, Propostes de negociació, Dossieres, Resolucions, Fullets.
-Documentació de l'Associació de Veïns Unitat de Santapola (1977-1984): Retalls de premsa, Estatuts, Escrit de Pedro Olivares en el 25 aniversari del CP Cervantes, Butlletins i publicacions internes.
-Documentació sobre antimilitarisme (1983): Butlletins interns del Col·lectiu per la Paz i el Desarmament d'Alacant i cartells.

Data donació

Julio 2011

Pacheco Martínez, Carmina

Història

Candidata en les llistes d' EUPV per Alacant en les elecions generals de 2011

Descripció donació

Fullets sobre temàtica feminista i dosieres de premsa sobre feminisme, sexualitat i violència de gènere dels anys dels anys 70-80.

Data donació

junio 2015

PARTIDO COMUNISTA DEL PAIS VALENCIANO Comité Local. (Callosa de Segura) (Vicente Marco Marco).

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de fotografies de mobilitzacions a Sàhara en defensa d'un Sàhara Lliure (1975) i col·lecció de la revista Vent del Poble (1971-1978).

Data donació

Mayo 2006

Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN)(donado por Josep Guía)

Història

Professor en la Universitat de València i membre del Comité Executiu del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN)

Descripció donació

Correspondència, actes de reunions, circulars, cartells i altra documentació relacionada amb organitzacions antifranquistes i independentistes dels Països Catalans (Període: 1974-2010).

Data donació

2015

PASCUAL DEVESA, ÁNGEL (DONADO POR SU NIETA MERCEDES PASCUAL ARTIAGA)

Història

Ángel Pascual Devesa va nàixer a Finestrat en 1888 i va morir a Alacant en 1950. Es va llicenciar en medicina en 1911 i va ser mèdic de la Beneficència i especialista en Pediatria. Va intervenir en diferents activitats socials, culturals i polítiques. Pels seus ideals es va afiliar a partits polítics com a Acció Republicana, Aliança Republicana, Esquerra Republicana i el Front Popular i va participar en la divulgació de programes reformistes des de les seues línies. Va intervenir en el Cercle de Belles arts, en l'Ateneu i en els diferents Cercles republicans donant nombroses conferències, Va ser maçó i va impulsar la Lliga de Drets de l'Home i del Ciutadà. També va ser president de l'Agrupació Regionalista Alacantina i es va involucrar en la festa dels fogueres des de la Comissió Gestora. Va participar en l'organització de la Gota de Llet i es va implicar en la divulgació de les bones pràctiques pediàtriques a través de conferències, de xarrades radiofòniques de Radi Alacant i d'articles en la premsa de diversa índole. Sempre li va agradar escriure i per açò formava part de l'Associació de Periodistes sent inclòs en ocasions en els jurats que atorgaven diversos premis literaris i en ocasions es va presentar a alguns certàmens on va aconseguir alguns premis. Va escriure obres de teatre, poesia i ens va llegar unes memòries que va escriure en els últims anys de la seua vida on plasma els seus records i vivències. Ángel Pascual Devesa formava part d'aqueix grup d'intel·lectuals, progressistes, idealistes i burgesos que pretenia aconseguir una societat més justa i igualitària per a tots.

Descripció donació

Còpies de l'arxiu del metge Ángel Pascual Devesa (fotografies, reflexions i escrits, records, correspondència política i obra literària)

Data donació

juny 2018

PAVIA MOLINA, JOANA

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de llibres de temàtica variada: l'oposició democràtica al franquisme, materialisme històric, el País Valencià, la dona en la guerra civil espanyola, anarquisme, pedagogia socialista, educació, economia espanyola, la UGT i l'ensenyança, marxisme, antropologia. Publicacions periòdiques: Monthly Review (1977), Quaderns d´Alliberament (1977); Tiempo de Historia (1975); Materiales. Crítica de la Cultura (1977); Sistema 20 (1977).

Data donació

junio 2008

PEREA SORO, José Maria

Història

Nascut a Alacant l'any 1946. Periodista des de 1969, va treballar com a redactor de 'Primera página', 'La Verdad', 'Información', 'La Vanguardia' y 'Cambio 16'. Fou tinent d'alcalde de l'Ajuntament, diputat provincial i president de l'Associació de la Premsa. Durant molts anys ha sigut redactor en cap del diari 'Información' i del director del 'Club Información'.

Descripció donació

Revistes dels 70 com ara 'Valencia Semanal', 'Viento del pueblo', 'Mundo obrero', 'Clar i Ras' o 'Nuestra bandera'. Programes electorals autonòmics de diversos partits polítics. Tres dossiers de premsa sobre les eleccions a Corts Generals i a municipis d'Alacant. Dossier sobre el resultat de les eleccions generals del 29 d'octubre de 1989 a Alacant, diccionaris dels partits polítics, comunisme i franquisme de l'editorial Dopesa, llibres interns d'ús exclusiu dels militants del PTE, MCE, ORT, PSOE i UGT, fullets de la UNESCO, presentacions de llibres i estudis que es podien cursar a Alacant, dos quaderns 'Cenit', col·lecció de llibres de divulgació política dels 70 de l'editorial La Gaya Ciencia, revista d'economia editada pel Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, en què es realitza una divulgació d'idees i fets econòmicos rellevants, Pla de Desenvolupament Econòmic i Social (1972-1975), Informe d'Amnistia Internacional de 1982, llibre sobre la situació de l'agricultura espanyola (1971), documentació interna sobre la Fundació d'Investigacions Marxistes (FIM), Butlletí informatiu de Ciència Política (1969), llibres ('Sábado Santo Rojo', 'Una política para España', 'Je t'aime', 'La lucha de los Funcionarios Públicos'), programes electorals, fullets i diccionaris polítics, a més del CD '60 años en las páginas de Información' (volum: 0'60 m. lineals de prestatgeria).
Publicacions periòdiques (Mundo Obrero, Cal Dir, Viento del Pueblo, Misión. Boletín de las Fuerzas Armadas. Retalls de premsa sobre el PCE. Documentació interna del PCE (informes, textos aprovats en Congressos, correspondència, octavilles, manuscrits, reunions, propostes, fullets, circulars, acords i resolucions, actes, comunicats). Documentació de la JCPV(informes, congressos).

Data donació

Octubre 2005/Febrero 2005/Febrero 2009

PÉREZ PENEDO, ENRIQUE

Història

Descripció donació

Objectes de l'època del CEU: banda de l'estudiantina, banderin i medalla esportiva

Data donació

2019

PESQUERA MONTALVO, Luis

Història

Va ser militant del PCE, IU i CCOO. Membre de l´Associació Migueñl Hernández i la Comissió Cívica d´Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica.

Descripció donació

Diversos exemplars del llibre Los Amigos de la Unesco. Una experiencia democrática bajo el franquismo de José Vicente Mateo.
Col·lecció de vídeos en format VHS sobre l'Homenatge a Miguel Hernández (en procés de transformació a DVD).

Data donació

febrero 2009/ enero 2010

PICÓ MARTÍNEZ, José

Història

Nascut a Ibi. Va ser funcionari de sanitat local. Militant del PSOE. Va fundar en els anys
setanta la Unitat d'Emergència i rescat. Regidor de l'Ajuntament d'Ibi i Alcalde en funcions entre 1970-1978

Descripció donació

Una orde telegràfica del dia 22/12/1973 de la Direcció Provincial del Moviment al Cap Local del Moviment d'Ibi.
-L´acta de reunió de data 24/02/1931 a Ibi per mitjà de la qual es proposa constituir el Comité d'Aliança Republicanament i finalment, per unanimitat, va quedar constituït.
El LLIBRE D'OR DEL PARTIT REPUBLICÀ RADICAL que conté la història de l'organització des de 1864 fins al 31 de desembre de 1934, sent en esta data president de la República D. Niceto Alcalá-Zamora i cap del Govern D. Alejandro Lerroux.

Data donació

Mayo 2006/ Abril 2010

PLAZA GONZÁLEZ, Fernando

Història

 

Descripció donació

Documentació sindical (fullets, butlletins interns, congressos, estatuts, quaderns informatius, etc.)

Data donació

Noviembre 2005

Ponce de León, Álvaro (donado por su hijo)

Història

Va nàixer a Alacant. Tipògraf, cinematògraf i fotògraf, es va afiliar a la CNT durant la República. Va combatre en l'exèrcit republicà i es va exiliar a Orà (Algèria) en 1939, on va passar per diversos camps de concentració i treballs forçats. Va tornar a Espanya en 1961 i durant la transició va tornar a l'activitat sindical en la Federació local de la CNT d’Alacant. Ponce, com li deien els seus companys de sindicat, va practicar sempre l'honradesa, la solidaritat i la integritat. I com a bon anarquista, va deixar que els seus fills elegiren el seu propi destí.

Descripció donació

Selecció de fotografies sobre l'exili en el Nord d'Àfrica.

Data donació

febrero 2014

POVEDA GADEA, Albert

Història

Nascut l'any 1974, és llicenciat en Sociologia per la Universitat d'Alacant (especialitat Urbana). Actualment treballa a l'Autoritat Portuària d'Alacant. Ha escrit diversos articles sobre les Fogueres de Sant Joan.

Descripció donació

Selecció de quaderns d'història política del Centre d'Estudis F. Duprat de grups d'ultradreta dels anys de la Transició i de la revista 'Revolución Nacional' del Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE).

Data donació

Marzo 2005

PLA ALBEROLA, PRIMITIVO

Història

Va ser professor del Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat d'Alacant

Descripció donació

Exemplars enquadernats de la revista “La Llar i la Moda” (anys 1933-1934) revista femenina de tirada nacional fundada a Barcelona el 7 de juny de 1909. De periodicitat mensual, aquesta revista anava dirigida al perfil tradicional de dona, és a dir, principalment a les mestresses de casa que cercaven una estona d'entreteniment, la dona dedicada «a la seua família i la feina de casa». En realitat imita a les revistes de modes que havien triomfat a França. Un públic exclusivament femení, dones instruïdes, atretes per la modernitat, obertes al canvi, però que no deixaven de costat la seua dedicació a la llar i a la família.

Exemplars enquadernats de la publicació “Lolín i Bobito” (1933-1934) personatges que van fer famós al seu creador, el dibuixant espanyol Demetrio López Vargas. Es tracta d'històries  de xiquets per a majors.

 

Data donació

octubre 2020

PSPV-PSOE Alicante

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques enquadernades de l'època de la transició democràtica (1975-1982).

Data donació

enero 2007

Quiles Bri, José Luís

Història

Col·leccionista

Descripció donació

Còpies digitals de:Publicacions: La solució a un repte: UCD.1979; Paperetes sol·licitant el vot afirmatiu en el Referèndum Nacional de 15 de desembre de 1976; Bitllet de 5 pesos del Banc Espanyol de l'Illa de Cuba de 1896; Targetes d'abastiment de 1942, 1945 i 1948; Notificació de Reemplaçament de 1916; Carta de soldat amb capçalera del Sanatori Espanyol de Guadarrama (Madrid) de 7 d'octubre de 1936; 2 pamflets de crida dels treballadors de Messalina a la classe obrera i al poble d'Elx i la seua comarca (1976); Pamflet de les Joventuts Socialistes convocant a concentració a Elx (1976); Pamflet del 20 de novembre a favor del franquisme; Pamflet: A tot el poble d'Elx contra les mesures econòmiques del Govern, firmat per uns quants sindicats d'Elx; Pamflet de l'Agrupació d'Elx del PSOE amb motiu de l'aniversari de la mort de Pablo Iglesias (1976); Pamflet del PSOE d'Elx sol·licitant l'afiliació; Manifest electoral del PSOE de 1977; Fons de paper moneda lloc en circulació per l'enemic (Almagro, 1939).

Data donació

diciembre 2015

QUINTO TOMASETTI, Antoni

Història

Alacantí. Va ser un dels fundadors del moviment ciutadà i veïnal d'Alacant. Va ser el primer president de l'Associació de Veïns del Barri Verge del Remei d'Alacant.

Descripció donació

Revistes i la documentació interna de l'Associació de Veïns de Verge del Remei ('La Ratonera', 'El Barri', 'El Trabajador', 'El Remei') i la documentació d'altres associacions veïnals de les comarques d'Alacant, fotografies del barri des dels anys seixanta fins als noranta, de vagues, manifestacions, activitats pròpies de l’associació veïnal, correspondència entre l'Ajuntament i l'Associació de Veïns, gran quantitat d'adhesius i fullets sobre manifestacions, partits polítics d'esquerra, nacionalistes, la reivindicació lingüítica, manuscrits sobre plens de l'Associació de Veïns gran col·lecció de cartells de temàtica molt variada (associacions de veïns, activitats culturals, electorals, etc.) Diverses col·leccions de publicacions periòdiques: Canigó (1975-1978), Serra d´Or (1968-1970), Extra La Codorniz (1969-1973), anuari econòmic i social d'Espanya (1975) i Gorg (1969-1972), publicació que no es va arribar a distribuir. A més ha donat documentació relacionada amb la interrupció d'una assemblea de l'HOAC a Alacant que va tindre lloc en en el C.P Jesuïtes al juliol de 1975. Un cartell d'un homenatge a tres poetes ja morts,celebrat a València(1975). (Volum: 1 m. lineal d'estanteria).
documentació interna de la Junta Diocesiana d'Acció Catòlica; Documentació del Consell del País Valencià; Documentació interna de diferents Partits Polítics: del MCPV(Moviment Comunista del País Valencià);de l'AEPV (Agrupament d´Esquerra del País Valencià); del PSAN (Partit Socialista d´Alliberament Nacional); Documentació interna d'Acció Cultural del País Valencià; Publicacions periòdiques: Amanecer (de CNT), Declaracion (d'OIC), La causa del poble(del MCPV), Avui, Quadernos historia 16, Els Quaderns (de l'editorial Gorg); Documentació diversa sobre el 9 d´octubre; Fullets sobre la llengua al País Valencià i els Països Catalans; Documentació de totes les fogueres plantades al barri Verge del Remei (1969-1980).
- Paco Moreno ha donat mes documentació: Documentació de CCOO (1989): I Conferència Comarcal de la Joventut CCOO L´Alacant, materials de distints Congressos ; Documentació interna de DC (anys setanta): cursos, declaracions, circulars; Documentació interna DGT (1989): Acords i Actes; Publicacions periòdiques: Orto, Vanguardia Obrera, Nosotros, Debates, El Solidario, ¡Palante!, Libre Pensamiento, El Pardalot Engabiat, Mala Hierba).

Data donació

Agosto de 2004/ septiembre 2006/ octubre 2006/ junio 2007

Quiñonero Hernández, Llum

Història

Periodista, activista del feminisme i política alacantina de llarga trajectòria, iniciada en els últims anys del franquisme en el Moviment Comunista (MC). Des de maig de 2015 és diputada en les Corts Valencianes pel partit Podem.

Descripció donació

Documentació interna del Moviment Comunista (MC) corresponent al període 1970-1980; fullets i informes de temàtica feminista; diversos fascicles del Butlletí del MC (1977-1983) i un ampli dosier per a l'elaboració d'un informe feminista, realitzat a partir d'enquestes a militants del partit durant 1979.

16 fotografies del grup de teatre del Centre d'Estudis Universitaris (CEU)

Data donació

juny 2015/gener 2018

QUIRIELLO, Mª José

Història

 

Descripció donació

Junt amb Elias Alonso cintes en cassette amb entrevistes realitzades per ells mateixos a sindicalistes de CCOO (Manuel Parra, sindicalista d'ensenyança, Maite Fernández, sindicalista de transports i José Ruíz sindicalista del metall) en l'època de la transició a Alacant.

Data donació

marzo 2006

RAMÍREZ HERNANDO, Julián Antonio (donante: la família)

Història

Militant comunista que, durant 25 anys, va ser la veu de l'exili durant el franquisme des de Ràdio París en la seua emissió en castellà informant el que la premsa francesa, sense la censura que patia l'espanyola, informava d'interés sobre els exiliats, la lluita antifranquista i l'actualitat nacional i internacional.

Descripció donació

El llibre Viva la República; Alguns números de publicacions periòdiques dels anys 40, 50, 60, 70:Nuestras Ideas; Nuestra Bandera; Cultura i Democracia; Informaciones parlamentarias. Butlletí del Grup Interparlamentari de la República Espanyola; Mundo Obrero, Reconquista de España. Alguns números de publicacions de França sobre Espanya durant el franquisme: Arte y Lucha; Oficina Prensa Euzkadi; Democracia; España; Solidaridad Obrera; Libertad Española; Le Socialiste; L´Unité; Libertad para España; Express Español; Información Española. Material divers del Partit Comunista Espanyol i Francés: manifest-programa, fullets, octavilles, circulars sobre sobres, manifestacions i altres actes de protesta reivindicatius que se celebraven a París amb participació d'exiliats espanyols. Documentació interna del CISE (Comité d´Information et de Solidarité Avec l´Espagne): Dossieres, cartes i circulars dirigides als exiliats espanyols a França; Dossier de premsa clandestina a Espanya. Materials d'estudi de 1938 sobre la lluita de classes, marxisme i leninisme. Material divers editat a França sobre els exiliats espanyols a França (homenatges, actes, conferències, servicis socials als emigrants). Material sobre el III Congrés del PSU de Catalunya. Informe sobre la situació pastoral del Bisbat de Barcelona (1967); informe de la Comissió Nacional Organitzadora de la Lliga de Mutilats i Invadits de la Guerra d'Espanya (1971); El discurs pronunciat per Santiago Carrillo en una assemblea de militants de PCE a l'abril de 1969: El fracàs de l'estat d'excepció.

Data donació

Abril 2010

RAMÍREZ YÁÑEZ, Mario

Història

 

Descripció donació

Cinc vídeos en format súper 8 de la Transició Democràtica a Alacant (primera manifestació autoritzada, el 19 de juliol de 1976; parades del MC en la Santa Faç i el 14 d'Abril de 1977, en aquest cas amb visita de la policia per comprovar-ne l'autorització.

Data donació

Marzo de 2005

Revista Canigó

Història

- Xavier Dalfó i Hors (Figueres, 1933- Barcelona, 2016), periodista, que començà a treballar de molt jove en el negoci familiar de venda de roba, can Dalfó , i també de molt jove començà a participar en la premsa local i comarcal. El 1954 fundà la revista Canigó i la va dirigir fins el 1971. Xavier Dalfó, en companyia del seu grup de redacció \"tots ells eren de l’Empordà\" van iniciar una publicació que, poc a poc i sense l’oblit de les prohibicions, introduïa des del primer número alguna que altra referència a la llengua catalana, sense oblidar el subtítol de capçalera: \"Revista Literaria, Cultural y Deportiva\". Canigó havia passat de ser una revista mensual a ser un setmanari d’informació general. A partir del trasllat de la revista a Barcelona l’any 1973, Canigó esdevé una revista d’àmbit nacional, sense renunciar als arrels. A partir d’aquell moment, Xavier Dalfó s’encarrega de l’edició i la seua dona Isabel-Clara Simó passa a dirigir la publicació. L'any 2010 el periodista fou guardonat amb la Mosca del Col·legi de Periodistes de Girona. A l’octubre de 2014, Dalfó fou premiat amb una placa d’homenatge de la seua ciutat natal, Figueres, per la seua tasca com a periodista i editor.

- Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943), doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (1995) i llicenciada en Filosofia per la Universitat de València (1965). Ha estat professora d’ensenyament secundari i d’Universitat. Després de guanyar una plaça a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, ciutat on va conèixer a Xavier Dalfó, fundador de la revista Canigó i futur marit de l’escriptora, va començar a col·laborar en la publicació empordanesa fins aconseguir el seu trasllat definitiu a Barcelona l’any 1974, etapa clau per dues raons: l’edició completa en català i el cavi de mensual a setmanari. De fet, el 1972 aconsegueix el carnet de periodista que exigia la nova Llei de Premsa (1966) per tal de fer-se càrrec de Canigó durant l'etapa setmanal. Ja instal·lada al carrer Urgell, Canigó esdevingué principal focus de confluència entre la intel·lectualitat catalana en una etapa convulsa de canvis polítics, fins el seu tancament l’any 1983. A partir d’aquesta data, la periodista passarà a mostrar-nos la seua altra faceta de narradora que tots coneixem, reconeguda i premiada. Malgrat això, no abandonarà mai el periodisme militant. De fet, col·labora habitualment en la premsa en català (El Punt Avui Keep calm, entre d’altres). El 2013 també va ser reconeguda per l'Ajuntament d'Alcoi amb la concessió de la medalla d’or de la ciutat i el nomenament com a filla predilecta.

Descripció donació

La revista Canigó és una referència periodística única al llarg de la seua dilatada trajectòria (1954-1983). Aquesta està dividida en dues etapes ben diferenciades:
1- Període comprés entre 1954 i 1974: publicació mensual creada i dirigida per Xavier Dalfó i Hors, amb continguts principalment culturals i d’àmbit empordanès. A finals de 1971, l’edició de la revista va passar a ser redactada majoritàriament en català (passa de mensual a setmanari), aprofitant l'interés de la gent de la Catalunya del Nord per promoure i fer avançar la llengua i cultura catalana i de la necessitat del Principat, les Illes i el País Valencià per trobar un espai de llibertat a les acaballes del règim. Amb motiu de la nova Llei de premsa de 1966, la revista Canigó canvia de direcció l'any 1972. Serà la periodista i escriptora Isabel-Clara Simó Monllor qui continuarà la represa de la llengua fins el tancament de la revista l'any 1983.
2- Període comprés entre 1975 i 1983: setmanari català d’informació general editat a Barcelona que a posteriori esdevingué Setmanari independent dels Països Catalans. L’Arxiu de la Democràcia s’ha fet càrrec de la digitalització i catalogació dels 420 exemplars editats entre gener de 1975 i març de 1983, on es poden trobar articles i editorials que van servir durant aquells anys de transició com a plataforma d’expressió d’un desig de canvi social i polític que marcaria les pautes envers la normalització cultural i cívica de la cultura catalana. La reivindicació lingüística serà característica d’aquesta nova etapa.

Data donació

2014

RIBELLES BONIFACIO, José

Història

Nascut a Alacant. Xicotet empresari.Soci núm. 1 del Club d'Amics de la UNESCO d'Alcoi. President de l'Associació de Veïns de la Font Roja (durant diversos anys). Soci fundador de la Llibreria Crida.Membre de la Junta Democràtica.

Descripció donació

Documentació de finals dels anys setanta de la llibreria-galeria CRIDA d'Alcoi, una llibreria progressista que va lluitar contra el règim franquista (caricatures, fotografies, programacions de pintura, gravats, fotografia, dibuix, fang).

Data donació

Mayo 2006

RIPOLL YVARS, Juan (reunido y donado por su hijo José Ripoll Company

Història

 

Descripció donació

72 fotografies reunides per D. José Ripoll Company que documenten la biografia de son pare, D. Juan Ripoll Yvars, destacat membre de la societat obrera La Unió de Benidorm i president del Front Popular de Benidorm. Al finalitzar la guerra civil va poder escapar amb barca des de Torrevieja a Algèria junt amb altres companys, entre els que es trobava l'alcalde de Benidorm José Pagés. Després de passar per uns quants camps de refugiats a Algèria (Beni-saf i Relizane), es va instal·lar en la població de l'Algèria francesa de Lourmel i posteriorment en la ciutat marroquina de Kenitra, en la que va estar treballant en una almadrava fins al seu regrés a Espanya en 1962. Va morir a Benidorm en 1976.
Carnet i reglament de Societat La Unió de Benidorm.

Data donació

mayo 2010

RODA JORGE, Antonio

Història

Nascut en 1958. Participa activament des del 75 al 82 en els moviments esquerrans d'Alacant. En l'actualitat treballa en l'Aeroport i sindica a nivell de bases en CCOO. Bibliòfil de pro i col·leccionista d'edicions rares. Estudiós entre altres matèries, del Colonialisme i els Moviments d'Alliberament Internacional.

Descripció donació

Documentació de CNT-AIT i altres assumptes llibertaris: fotografia de la inauguració de la seu local a Alacant; comunicats i cartes de 1978; pamflets; manifestos; publicacions periòdiques dels anys setanta i huitanta. Publicacions diverses: Nuestra Bandera, Ajo Blanco, Integral, Bicicleta, Triunfo, El Viejo Topo, etc.

Data donació

marzo 2006

ROMANS NOGUERA, Vicent

Història

Nascut a Ondara, alumne del CEU i mestre de professió. Des de 1983 fins a 2019 ha estat exercint de mestre. Militant de diversos partits nacionalistes valencians i sindicats. Compromès amb  la cultura i l'educació. Va ser President de la Federació Escola Valenciana (1994-2001).

Descripció donació

Material nacionalista de les Comarques  de la Marina Alta i l´Alcoià, principalment. Documentació política i pedagògica dels anys de la transició democràtica

Data donació

octubre 2020


RODRIGO GINER, Beatriz

Història

 

Descripció donació

Expedients i fitxes personals de persones de la província d'Alacant que van ser afusellades, executades, detingudes i vigilades després de la Guerra Civil Espanyola.

Data donació

Diciembre 2008

RODRÍGUEZ CALDERÓN, Nieves

Història

Va ser membre de la Joven Guardia Roja (JGRE) des de 1976 fins a 1977. En enguany va ser destinada la Comité de Carabanchel-Latina (Madrid) del PTE. També va estar vinculada a moviments veïnals i a l'Asociación Democratica de la Mujer (ADM).

Descripció donació

Documents relatius al FRENTE DEMOCRATICO DE IZQUIERDAS (FDI): Vinil de 45 r.P.m.: Units per a véncer; Papereta de vot per al FrenteDemocratico de Izquierdas; Banderí del FDI; Escut (s'utilitzava per a posar en les pancartes); Cartereta de mistos (regal de cortesia); Publicitat del FDI dirigida als treballadors per la Federació de Sindicats Unitaris de Treballadors de l'Ensenyança; Fullet explicatiu del FDI per a les Forces Armades; Convocatòria al míting festival Les dones per la unitat del FDI; Invitació a un míting de presentació del FDI en Carabanchel; Programa del FDI.
Documents relatius a la JOVEN GUARDIA ROJA (JGR): La Veu de la JGR, NÚM. 10 desembre de 1976 (dos exemplars); La Voz de la JGR, NÚM. 5 novembre de 1976; Venceremos, suplement núm. 5; Materials de discussió interna:Declaracions internes l'1 de maig de 1977; Material de discussió sobre el Socialisme (1975); Material de discussió contra el liberalisme (1976); Per a construir el socialisme (1976); El marxismeleninisme guia d'acció (1976); Contra el liberalisme: Mao Tse Tung (1976); Fora l'Imperialisme Yanki (1977); Cartes internes de 1977; Material de discussió sobre Iossif Stalin. Himne de la JGR; Foto presentació de Ramón Llobató entre els jóvens. Nom de Guerra d'Eladio García Castro, secretari general del PTE; Fullet publicitari de la JGR; Un altre fullet publicitari de la JGR; Sobre l'assassinat de Javier Verdejo, membre de la JGR; Estatuts dels drets de la Joventut; La JGR i el Refedendum; Escola d'Estiu Javier Verdejo (juliol de 1977); Informació sobre locals de la JGR a Madrid; Orde del dia de la unificació de la JGRE i les Joventuts Comunistes d'Unificació; Jurament de la JGR; Pamflet informant els veïns de Pa Bendito de les gestions municipals desenvolupades pel PTE; Pamflet al Poble de Carabanchel (juliol de 1977); Pamflet Sobre la reforma política del govern (1976); Pamflet al poble de Madrid del PTE (juny de 1976).
Documents relatius al PARTIDO DEL TRABAJO DE ESPAÑA: Publicacions periòdiques El Correo del Pueblo (desembre de 1976- març de 1977); Declaració del PTE després del Referèndum (16 de desembre de 1976); Declaració del PTE després del Referèndum (29 de desembre de 1976).
Documents relatius a les FORCES ARMADES: Fullet publicitari de la Federació d'Unions de Soldats i Mariners Demòcrates (FUSMD); Bono de suport a la Unió democràtica de soldats (UDS); El Soldado, NÚM. 10 (Òrgan d'expressió de la UDS); El Soldado, NÚM. 11.

Documents relatius a l'ASOCIACIÓN DEMOCRATICA DE LA JUVENTUD (ADJ); Himne d l'ADJ; Pamflet informatiu; Postal dirigida a Joan Carles I demanant Amnistia
Fotografies: Concentració contra la carestia de l'Associació d'Ames de Casa de Carabanchel Davall (Madrid, 1976-77); Segona des de l'esquerra acatxada: Nieves Rodríguez Calderón, darrere i recolzada en ella Brolle-la i darrere amb yérsey negre Isabel Tello; Assemblea Moviment Ciutadà de Carabanchel-Latina (Madrid, 1976); Sopar del Partit del Treball de Carabanchel-Latina (Madrid, 1977); d'Esquerra a dreta assentats: Emilia Calderón, Florencio Rodríguez; Celestina Calderón; Felipa i Elia; de peu: Inmaculada Fernández Arrillaga (segona de l'esquerra).
Invitacions: Invitació al míting del Partit del Treball d'Espanya (PTE) en la plaça de bous de Vista Alegre; Invitació de la Jove Guàrdia Roja d'Espanya (JGRE) a un míting del PTE; Invitació al míting sobre la carta constitucional dels drets de la joventut; Programa d'una excursió de la JGRE; Fullet invitant a entrar com a militant del PTE; Sol·licitud d'ingrés en el PTE; Presentació del PTE a les dones de Carabanchel Llatina; Presentació del PTE en Estel-Batan (Carbanchel)
Altres: Carnet de delegat al Congrés de la Confederació de Sindicats Unitaris de Treballadors (CSUT); Invitació a xarrada col·loqui de la CSUT; Comunicat a la CSUT (juny de 1977); Comunicat del Sindicat Obrer de la Construcció (SOC); Diverses comunicacions del Sindicat i d'altres organitzacions democràtiques; Pamflets, convocatòries i assemblees de; Associació d'Ames de Casa de Carabanchel Davall; Associació de veïns de Carabanchel Llatina; Braçalet de Servici de Seguretat (1976); Retalls de premsa; Documents d'altres partits d'esquerra; Full informatiu dels llibres que s'oferien en les taules que posava el PTE en les eixides de les boques del Metre.

Data donació

noviembre 2008

ROMERO FERRE, Begoña

Història

 

Descripció donació

Còpies de fotografies i altres documents de la “moguda” a Alacant i Benidorm principalment.

  • Pedro Aspirantes: còpia de cassets, 3 portades de discos, 7 fanzines i 5 fotografies de la banda.
  • Morticia y los Decrépitos: 2 fotografies.
  • Muzak: 7 fotografies, 3 retallades de premsa i 4 portades de disc.
  • Fele Cafè Greco: 7 fotografies.
  • Hans Dupereux: 29 fotografies.
  • La Oscura Posibilidad: 10 fotografies i un nombre de la guia cultural d'espectacles “Traca” de l'any 1985.

Data donació

abril 2018

ROSSER MARIN, Pascual

Història

(1931 Alacant - 2011 Alacant). En 1956 acaba la seua llicenciatura de medicina i cirurgia en la universitat de Barcelona, especialitzant-se en  traumatologia.  En 1959 es trasllada a Alacant per a exercir la seua professió. En 1961 entra en contacte amb els ambients d'apostolat seglar. En 1962  és anomenat president dels Hòmens d'Acció Catòlica, càrrec de què cessa voluntàriament  en 1967. En eixa mateixa data comença a connectar-se  amb ambients polítics. Coneix a  D. Joaquín Ruiz Jiménez. Comença a participar en les setmanes socials d'Espanya. En 1968  funda a Alacant,  els cercles d'estudi Joan XXIII, per a l'aprofundiment  i divulgació de les encícliques d'este pontífex. En 1973, en plena clandestinitat, amb un xicotet grup de persones, funda a Alacant el primer comité d'Esquerra Democràtica  del que es convertix, un poc més tard en el seu President Provincial. En el Congrés d'Esquerra Democràtica, de l'Escorial  de 1976, és triat membre de la seua Executiva Nacional. Quan al febrer de 1977,  Esquerra Democràtica i  Federació Popular Democràtica s'integren  federativament  per a formar  la Federació de la Democràcia Cristiana, és triat membre  del seu Consell Polític Federal  En les primeres eleccions democràtiques de 1977, es presenta com a cap de llista per al Congrés de Diputats. Davant dels roïns resultats de les eleccions, en 1978,  es dissol Esquerra Democràtica,  cessant la seua activitat política.  

Descripció donació

Un cartell electoral de l'Equip Democràcia Cristiana (EDC); col·lecció de fotografies de campanyes electorals i Congressos de la Democràcia Cristiana de 1976-1977; programa electoral de FDC; manifest de la Unió Mundial demòcrata-cristiana; fullets de l'EDC; retalls de premsa sobre la FDC; un dominical de l'Informació sobre Pascual Rosser com a polític per a la transició; estatuts d'Esquerra Democràtica (ANEU) de 1976; projecte de reglament d'assemblea provincial- ANEU; projecte per a unes bases constitucionals elaborat per l'equip de D. Jorge d'Esteban al març de 1977.

Data donació

Marzo 2006

ROSSI GARCIA, Ángela Victoria

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de revistes dels anys setanta.

Data donació

Febrero 2006

ROVIRA SOLER, José Carlos

Història

Nascut l'any 1949, és catedràtic de Literatura Hispanoamericana en la UA, on ha sigut vicerector fins a finals de gener de 2005. Començà a militar en el PCE l'any 1970 i en fou responsable de la propaganda en la Facultad de Filosofia de la Complutense. Va ser detingut després d'una assemblea que va fer a classe, com a protesta per l'ocupació policial d'aquella universitat, perquè trobaren a l'aula una cartera amb 25 exemplars de 'Mundo Obrero', òrgan del Comité Central del PCE.

Descripció donació

La documentació del seu expedient personal de presó (manament de presió i de llibertat, protocol de l'intern, propostes de destinació, índex de vicissituds penitenciàries, conducta penitenciària, full de filiació, expedient de proposta de llibertat condicional, certificat d'alliberament definitiu, carta en què l'intern sol·licita al president del Govern la commutació de la possible sentència a pena de mort a l'anarquista Salvador Puig Antich.
La Declaració de Reparació i Reconeixement Personal per haver patit persecució i presó per raons polític i ideològic l'any 1972.

Data donació

Febrer de 2005/ Octubre de 2009

RUÍZ MONTOYA, José

Història

 

Descripció donació

Una fotografia emmarcada del Primer Congrés de CC.OO del País Valencià a Castelló.

Data donació

Maig 2006

SALINAS SALINAS, Carlos

Història

Nascut a 1953. En 1974 va ingressar en la Jove Guàrdia Roja, en l'organització de la Universitat Autònoma de Barcelona. En 1975 ingressà en el PTE al que representà en la Junta Democràtica d'Alacant. D'octubre a octubre 1976/77 roman en el Partit de Treball de Catalunya. I va continuar en el PT-País Valencià fins a la dissolució del partit en 1980.

Descripció donació

Documentació interna sobre el Partit del Treball d'Espanya (PTE) (retalls de premsa, adhesius, fullets, campanya electoral); Publicacions Periòdiques: el poble valencià, la causa del poble, kronstadt, albada roja, el corcó, la unió del poble, opinión, mundo, hacia el socialismo, yesca, avant, el correu del poble, crida dels comunistes, cnt, solidaridad obrera, butlletí, acció republicana, en lluita, mundo obrero, treball, lluita, la humanitat; Cartell de la LCR; Documentació sobre educació; fullets sobre manifestacions, vagues, distints partits polítics de la transició democràtica, documentació sindical, del Club d'Amics de la UNESCO i d'Acció cultural del País Valencià.

Carlos Salinas ha ampliat la seua donació amb més documents del PTE: circulars i declaracions del Comité Executiu Federal (1978); La Unión del Pueblo. Òrgano del CC del PTE (1977); El Correo del Pueblo. Òrgano central del PTE (1976-1977); Hacia el Socialismo. Revista teórica del PTE (1975); Escuela Pública. Boletín de la Confederación de Sindicatos Unitarios de Trabajadores de la Enseñanza; Avant!. Òrgano del CN de Catalunya del PTE (1976-1977); Fullets electorals; informe d'Eladio García Castro, del CC del PTE (1977); Id del CC del Partido de los Trabajadores (1979); Documents municipals: Documentació interna sobre la campanya antinuclear (1979): circulars informatives sobre la unificació PTE-ORT; informes i materials d'estudi i discussió per al Iº Congrés del PTE (1978); PTC, Federació de Catalunya del PTE: en defensa del leninisme (1978).
A més ha donat fullets de la Joven Guardia Roja de España (JGRE); Venceremos. Òrgano de la JGRE (1977); Fullets del PSOE, Bandera Roja, CNT, PSAN, Educadors d'Alacant, Grup de Dons d´Alacant, Front d´Esquerra Nacionalista del PV, URV, MCPV-OEC; Adhesius de la campanya institucional sobre la Constitució i Generalitat de Catalunya; informe sobre els desapareguts a Xile, 1973-79 (1979); Publicacions periòdiques: El Cárabo (1977-1979), Revista Mensual (1979), Avance/Intervención (1976) i Zona Abierta (1976).
Carlos Salinas ha ampliat la seua donació amb una col·lecció de llibres dels anys setanta de temàtica variada (marxisme, leninisme, trotskisme, maoisme, moviment estudiantil, emancipació de la dona, l'alternativa democràtica, materialisme històric, feminisme, comunisme, colpisme, revolució, capitalisme). Números de diverses publicacions periòdiques (Ajoblanco, El Viejo Topo, Actualidad Economica, Opinión, Doblón, Cuadernos para el Diálogo, El Ciervo, Argumentos, Crash, Pekín informa, Humea, Alfalfa, Dezine, El Víbora, Butlletins d'Acció Cultural del País Valencià, Ozono, Valencia Setmanal, Saida, Dos i Dos, El Correo del Pueblo, La Unión del Pueblo, Tigres, Mundo, Film Ideal, El Cálabo i publicacions dels anys 50 sobre cine). Fullets i adhesius de temàtica variada: Acció cultural del País Valencià, UPV, Sindicat de Treballadors de l´Ensenyament del País Valencià.
Carlos Salinas ha completat la seua col.lecció amb més números de publicacions periòdiques: Negaciones (1976-1977); El Cárabo (1976-1977); Ciencias Sociales (1981); La Pluma (1980-1982); Reseña. Literatura, Arte y Espectáculos (1971); Sistema. Revista de Ciencias Sociales (1973). Llibres maoistes, comunistes i socialistes (1973-1980). Foutllet del PTE (1978) i octavilla del Festival dels Pobles Ibèricss (1976) i papereta de vot de les primeres eleccions generals (1977).

Data donació

diciembre 2005/ junio 2008/ noviembre 2008/ febrero 2009

Sánchez Candela, Victorino

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de DVD de contingut divers:
- Reportatge en Camp dels Ametlers (2007)
- Marxes Republicanes a Alacant (2007)
- Presentació del llibre Mestres de la República (Club Informació, 2007)
- L'obra Sinó Sagnant representada en el Teatre Arniches d'Alacant (2010)
- Conferència El final de la guerra per E. Cerdán Germà gran (2001)
- Conferència Els camps d´extermini nazis per Paco Aura (2001)
- Conferència Mar d'ametlers per Juan Lluïu Mira (2001)
- Conferència de Mónica Moreno sobre la II República (2001).
- Testimonis de Gabriel Aguilera i Marcos Ana. Entrevista: Francisco Moreno (2005).
- Testimoni de Paco Navarro en la Seu de la UA (2005)
- Versos per la memòria (2006)
- Homenatge a les Brigades Internacionals
- Marxa cívica (2008)
- Entrevista a D. Ignacio Muñiz en la Seu d'Alacant (2005)
- Homenatge a Supervivents de la Guerra Civil. Local de la UGT Alacant (2005).
- Inauguració Monument a Miguel Hernández. Benalúa, Alacant (1998).
- Homenatge 27 afusellats republicans. Cementeri d'Alacant (2005).
- Homenatge víctimes del bombardeig del Mercat d'Alacant (2006).
- 70 Aniversari II República Espanyola i 62 aniversari del fi de la Guerra Civil (2001).
- II Marxa Cívica (2008).
- Homenatge a les Brigades Internacionals (1996).

Data donació

enero 2012

SÁNCHEZ SOLER, Mariano

Història

Nascut a Alacant l'any 1954. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid. Escriptor i periodista. Militant destacat d'esquerres. Va ser membre del Comité de Vagues de la construcció de 1978 i 1979.

Descripció donació

Fotografia sobre la vaga de la construcció del 1978, dossier sobre la infiltració política en les joventuts socialistes, publicació inèdita de l'Organització d'Esquerra Comunista d'Espanya, sobre la lluita en la formació de la consciència de classe i l'autogestió a Iugoslàvia, revistes 'El Socialista', 'Claridad' y 'Pensamiento Socialista', àlbums d'adhesius de tot tipus (llibertats, vagues, manifestacions, partits polítics, etc.), pamflets sobre l'avortament i el divorci, escrits i notes sobre extradició, el cas Correus, dos dossiers sobre el periòdic 'La Verdad Socialista', cartells de principi dels anys 80 (volum: una prestatgeria, 60 cm) i un Súper 8 de l'estiu de 1977 sobre manifestacions a Canet de Mar i Gandia entre una altra temàtica.
Col·lecció de llibres de diversa temàtica (1950-1995): moviment obrer, sindicalisme, primeres eleccions generals a Espanya, política a Xile, urbanisme, comunisme, intent del Colp d'Estat del 23F, Dictadura franquista, Moviments socials urbans, Terminologia política, Assassinat de Violant González, La Guerra del golf Pèrsic, Opus Dei, l'assassinat de Carreter Blanco, Perestroika i Socialisme.
Un exemplar del seu llibre Rics per la Pàtria (2001) en el que el seu autor, Marià, desvela com van forjar les seues fortunes a partir d'aquells primers negocis possibilitats pel franquisme, alhora que explica el funcionament polític de la banca i la modernització capitalista de l'aristocràcia tradicional.
Un exemplar de la revista Quaderns del Diàleg (1974) i Jove Revolucionari (1977).
Una fotografia d'una manifestació a Madrid al maig de 1968.
Una fotografia d'un tablao flamenc flotant en les platges de Torremolinos a fi d'oferir noves sensacions al turisme en 1964.
Col·lecció adhesiu de temàtica variada: desocupació juvenil, transports, Coordinadora de Col·lectius Juvenils, PCE, Alliberament de la Dona, OTAN no, CDS, CNT, Paz i Desarmament, Amnistia militar, Independència del Sàhara, Ecologisme, Nicaragua, Xile, PTE, UCD i Falange Autèntica.
Llibre que conté els noms dels Senadors que van integrar la I Legislatura (1979-1982), així com la indicació dels diversos grups parlamentaris a què pertanyien.
Guia del Diputat de la III Legislatura (1986-1989) que conté els Òrgans de la Cambra, la Diputació Permanent, el Tribunal Constitucional, Consell General del Poder Judicial i Tribunal Suprem de Justícia, així com també dades d'anteriors legislatures.
Documentació variada com a felicitacions de lectors pel seu llibre; diversos informes sobre la lluita de classes amb estadístiques, xifres i dades d'assassinats, detencions de manifestants, atemptats, sancions, morts i prohibicions (1977-1981). El número 19 (març 1984) de la publicació: Veu Rebel. Òrgan d'Informació Revolucionària. Informe sobre l'OTAN i els GEOS.

Data donació

Julio de 2004/ Noviembre 2005/ Enero 2012

SÁNCHEZ RECIO, Glicerio

Història

Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant

Descripció donació

Exemplars d'algunes de les seues publicacions i col·laboracions.

Col·lecció completa de la revista Trunfo i Cambio 16 de principis dels anys setanta.

Documentació relacionada amb la Internacional Catòlica: Pax Romana.

Col·lecció de llibres relacionats amb estudis de la població del País Valencià; la resistència antifranquista; memòria històrica i guerra civil; catolicisme en el període franquista; propaganda poètica en Miguel Hernández.

Data donació

Octubre 2017

SANCHIS SANZ, Bernabé

Història

 

Descripció donació

Colección de partitures originals: 'Estíbaliz Sanchis' (1985), 'Homenatge a Oscar Esplà' (premi de Fogueres de Sant Joan, 1984), 'Alma Hispana' (1999), 'Mora de Rubielos' (2001), 'Vanesa Sánchez' (pasdoble per a la Bellea del Foc 2003), 'Alacant Sempre' (1995), 'Margarita' ( 2004), 'Vicente Sol', 'El Cristo Morenet' (1994), Omar el Califa (1996). Luna Marina.
Partitures: Mar d'Ametlers (Suite en 4 temps); Segaria (Violoncel i pianao); Cançó de Bressol; Morató Azaustre (Pasdoble); Haro, Capital del Rioja (Pasdoble); Ramomar. Lluna Marina.

Data donació

Junio de 2005/ octubre 2007/ julio 2011/febrero 2012

SANCHO, RICARD y IBÁÑEZ, CELIA (Librería 7 i Mig)

Història

 

Descripció donació

Documentació sobre el Col·lectiu Benacantil (retalls de premsa, correspondència, articles d'opinió); Documentació de la Llibreria Set i Mig (1974-1979): (invitacions a actes, fullets, retalls de premsa, correspondència, documentació sobre les activitats que organitzaven com la Fira del Llibre, manifestacions i sobres, Retalls de premsa polèmics sobre temes de lingüística fonamentalment (català-valencià; Col·lecció de fotografies (1974-1979).

Data donació

febrero 2007

SANSANO i BELSO, Biel

Història

 

Descripció donació

Llibre d'una exposició de 'Arte y Fuego' a Alacant, selecció de revistes dels 70 i 80 ('La Brecha', 'Barreja', 'Ezquerra', 'Vila i Ravals', 'El País Valencià', 'El Poble Valencià', 'Arma del Pueblo', 'Emancipación', 'Bandera Roja', 'Guía Roja', 'En Lucha', 'No importa', 'La Voz Comunista', 'Juventud Obrera', 'Denuncia', 'Vanguardia Obrera', 'Forja', 'Lucha Obrera', 'Asamblea Obrera', 'Renovación', 'Lluita', 'Joven Revolucionario', 'La Veu Obrera', 'Avant', 'Combate', 'Amunt', 'Aplec', 'Gallo Rojo', 'CTC (Comunidades de Trabajo Confederadas)', 'Kronstadt', 'La Unión del Pueblo', 'Venceremos', 'Familia', 'Servir al Pueblo', 'La Causa del Poble'), documentació interna i programes electorals de diversos partits polítics (ORT, Joventuts Socialistes, PCE, PSOE, JUCE, MCPV, RSE, PSPV, PSAN; Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional del País Valencià), documentació interna de sindicatos (UGT, Unió Sindical Obrera, CNT), el manifest de l'HOAC a l'opinió pública, documentació sobre l'Associació d'Amics del Sàhara, la col·lecció completa de 'Diario de Ayer', que recull els diris que feren història.
- Biel Sansano ha completat la seua col·lecció amb cartells dels anys setanta i huitanta.
- Publicacions periòdiques del període de la transició democràtica i documentació d'Acció Cultural del País Valencià.
Biel Sansano ha ampliat la seua donació amb una col·lecció adhesiu de temàtica política-nacionalista i cultural: Acció Cultural del País Valencià, Bloc Nacionalista Valencià, Unitat del Poble Valencià, llengua i Països Catalans, Joventut Nacionalista del País Valencià, Bloc de progres Jaume I, Joves Nacionalistes d´Elx, Junta qualificadora de coneximents de valencià.
-Col·lecció de cassets de cantautors dels anys setanta com ara Lluís Llach, Victor Jara i Patxi Andion a més dels dos volums que componen el Recital de Madrid Raimon en 1976.
Al maig de 2015 ha incorporat noves publicacions a la seua donació anterior, entre les quals podem destacar: butlletins del moviment estudiantil de València de finals dels anys 70 i principis dels 80, així com revistes i diversos fullets de temàtica nacionalista i ecologista.

Documentació reunida sobre Falange Espanyola i Guàrdia de Franco; fullets i revistes soltes sobre la transició (amnistia, cultura, política)

Data donació

Febrero de 2005/febrero 2006/junio 2007/octubre 2007/ junio 2008/ octubre 2011/ març 2021

SANSANO SOLER, JOAQUÍN (donante: família)

Història

Va nàixer a Elx (1949-2005), administratiu de professió, des de molt jove va pertànyer a la J.O.C. El seu interés pel món obrer el portaria posteriorment a afiliar-se al PSOE i UGT, en este sindicat va treballar durant 25 anys en les seus d'Elx i Alacant. També va ser un dels creadors del Grup literari l'Alcúdia a finals dels anys 70. Va estudiar psicologia i dret en la UNED d'Elx, però mai va acabar.

Descripció donació

Publicacions periòdiques: Cuadernos para el Diálogo; Compra Maestra; Dinero y derecho; Ciudadano; El Socialista. Llibres: publicats per l'editorial Cuadernos para el Diálogo; llibres publicats per la JOC, CCOO i UGT; llibres sobre teatre, religió, moviment obrer, globalització, història d'Elx, cultura, política, comptabilitat, dret, economia manuals i llibres de text dels Col·legis Públics espanyols (anys cinquanta i seixanta).
Documentació del Grup Literari l'Alcúdia (comptabilitat, algunes actes, correspondència amb la gent que es presentava als premis del Grup Literari l'Alcúdia…) Els seus Carnets, entre els que es troba el de UGT del PSOE, expedit el 21 de març de 1981 (un mes després del colp d'Estat). Documentació interna de la UGT d'Elx: Cursos de formació per a treballadors, actes, plens, etc.
Monedes espanyoles del segle XX, fullets, guies, trofeus, adhesius, clauer, insígnies i pins de la UGT i d'Elx en general.
Les seues notes i apunts manuscrits de la seua època d'estudiant. Vídeos relacionats amb el món de l'esport en els anys huitanta i noranta.
Discos de vinil de cantautors de l'època de la transició.
Una col·lecció de discos de vinil i cassets de l'època de la transició; una ràdio casset, un walman i dos ràdios de l'època. Segells del Grup Literari La l'Alcúdia. El seu passaport l'any 1949, així com els gastos derivats de la tramitació del mateix. Els llibres: Tiempo de Rebeldes i La Hora de los Fósforos. Una col·lecció de postals de municipis d'Espanya amb encant en què va estar. Documentació interna de la UGT (calendaris, fullets, retalls de premsa, etc). Informació institucional sobre el Referèndum del dia 12 de març de 1986 sobre L'Aliança Atlàntica. Documentació sobre l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. Articles d'opinió seus.
Notes per a les actes d'un congrés tèxtil-pell de la UGT (1981) i adhesius i fullets de la UGT i del PSOE.
El subfons de Joaquín Sansano s'ha completat amb documentació de Juventud Obrera, de la UGT, del PSOE, calendari d'humor de 1983, de la Comissió de Defensa de l'Assegurat. Documentació cultural d'Elx, retalls de premsa, cartell sobre el 1r de maig, alguns números de publicacions periòdiques.

Data donació

febrero 2008/ julio 2008/ octubre 2008/ febrero 2009

SAURA GARCIA, Carmen

Història

Natural de Múrcia, infermera i militant del Moviment Comunista (Ara Liberación), del Moviment Feminista, comités de Solidaritat, Entrepueblos, Convivir sin racismo, STER i Asociación pro-derechos humanos de Murcia (APDH). Ha participat com a Observadora Internacional en els campaments civils per la pau en Chiapas (Mèxic) i en Brigades Internacionals a Nicaragua. Va formar part com a Observadora de la Caravana per la pau a Sarajevo.

Descripció donació

Revistes de pensament crític: Página Abierta (1993-2003).

Data donació

diciembre 2007

SEBASTIÀ CERDÀ, RAFAEL

Història

 

Descripció donació

Documentació política i sindical dels anys 1977, 1978 i 1979 d´Alcoi.
Documentació de la UCD (Unión Centro Democrático): referéndum per a la reforma política, programa electoral 1979, futllets electorals, candidats d´Alcoi per a les eleccions municipals de 1979; CNT (Confederación Nacional de Trabajadores): convocatòria manifestació 1º maig, cartell sobre un mitin a Alcoi (1977), futllet eleccions sindicals; UCE (Unificación Comunista de España): Circular contra el Pacte de la Moncloa (1977); USO (Unión Sindical Obrera): Futllet electoral (1978), mitin sindical, comunicat, circular informativa, futllet contra del Pacte de la Moncloa; Coordinadora de Sindicatos Independientes CGT-CTC: futllets; Papeletes electorals eleccions generals 1977 i locals i generals 1979; UGT (Unión General de Trabajadores): futllets, manifestos del 1er de maig (1979); AP (Alianza Popular): futllet; PTPV ( Partit del Treball del País Valencià); futllet electoral, mitin; PSOE (Partido Socialista Obrero Español): futllets i programes electorals, declaració de la legalització del PSOE (h) després del congrés de 1972; MCPV (Moviment Comunista del País Valencià): futllet; Sindicats d´ensenyament de temes lingüístics: circular contra l´orde ministerial que desenvolupa el Decret de Bilingüisme, nº 2 i 3 de la publicació El País Valencià; Falange: futllets electorals, adhesius, circulars, cartell, paperetes; Documents sobre activitats culturals a Alcoi (1981); CCOO (Comisiones Obreras): Avantprojecte de Conveni col.lectiu per a l´ industria del metall; Documentació interna d´AAVV d´ Alcoi: circulars, publicació La Veu del Barri (abril 1977); RSE (Reforma Social Española): adhesiu i futllet; Model d´examen de selectivitat dels anys setanta; EDC (Equipo Democracia Cristiana): futllet electoral; PCE (Partido Comunista de España): futllets, circulars, octavilles; Octavilles sobre Alcoi: mítins, vagues, manifestacions, activitats.

Data donació

Septiembre 2008

Sempere Candela, José (donado por su hijo Josep Sempere)

Història

Va nàixer en Torrellano en 1915 i va morir en 1988. Va pertànyer al Batallón Rojo d'Elx, PSOE i UGT. Va ser voluntari al Cos de Seguretat d'Assalt durant la Guerra Civil Espanyola. Al finalitzar esta, és detingut i empresonat en la Presó de Benalúa a Alacant compartint cel•la amb Miguel Hernández. Una vegada jutjat és traslladat a la Presó d'Elx (Calentura) i després a la de Navarra, eixint en llibertat en 1944 amb desterrament fora de la seua residència habitual.

Descripció donació

Documentació relacionada amb el seu càrrec de Guàrdia d'Assalt durant la Guerra Civil Espanyola, així com documentació sobre la seua posterior detenció i arrest per adhesió a la República.

Data donació

octubre 2013

SEMPERE I COVES, Rubén

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de fotografies  i un àudio sobre una sobra del calçat a Elx el dia 23 d'agost de 1977.

Data donació

Enero 2006/febrero 2006

Sempere Lloret Josep

Història

Va nàixer a Alcoi en 1941. Periodista, fotògraf de premsa i filmador de Televisió Espanyola. Va ser President del grup d'Espeleologia del Centre Excursionista d'Alcoi, reconegut a nivell internacional i fundador del Grup Ecològic Alcoi. Col·laborador en periòdics i revistes nacionals, va treballar per al diari Primera Pàgina d'Alacant des de la seua fundació fins al seu tancament (1968-1972). Els seus textos es van publicar en Les Províncies i va ser Cap de les seccions de Successos del periòdic de Còrdova Nou Diari. Va ser Director de l'Operació 500 Sota Terra que va batre el Rècord Nacional de Permanència Sota Terra en complet aïllament. Va dirigir i va protagonitzar l'expedició A l'Andalus 87 Cazorla-Doñana. Bon coneixedor del continent africà; l'arxipèlag canari va ser escenari de moltes de les seues expedicions. L'Expedició Lefa Solitària li va portar a recórrer a peu i en solitari la Serralada de l'Atles africà. Autor de diversos documentals en cinema i vídeo.
Direcció
Tipus de sortida

Descripció donació

Material magnetofònic (1 cinta) sobre el primer monument dels màrtirs a la llibertat en la época de Lassaletta, que no va arribar a terme.

Data donació

septiembre 2013

SERRA NÚÑEZ DE CELA, Mario

Història

Naix a Alacant l'any 1938. Molt lligat al tema dels nacionalismes, va ser soci fundador del diari 'Avui', tresorer del Club de Amigos de la UNESCO i membre d'Acció Cultural del País Valencià.

Descripció donació

Documentació relacionada amb el valencià, revista 'El Vitet', alguna edició del Consell Popular de Cultura Catalana al País Valencià i documentació interna d'Acció Cultural del País Valencià (biografia de Manuel Sanchis Guarner, documents sobre normes d'ortografia valenciana, la Guerra de Successió i el 25 d'Abril, el projecte d'Estatut del País Valencià i una exposició de premsa valenciana del segle XX). Selecció de revistes dels 70 i 80: 'Triunfo', 'Cuadernos para el Diálogo', 'El viejo Topo', 'Argumentos', 'El Pollo Urbano', 'Bicicleta', 'Situación', 'Ajoblanco', 'El Correo', 'Valencia Semanal', 'La Calle', 'El Temps'.

Data donació

Febrero de 2005

SIMÓN RODRÏGUEZ, José Mª

Història

Nascut a Alacant en 1949. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, Funcionari de l'Ajuntament d'Alacant des de 1973, Tècnic d'Administració General. Actualment és el de Cap del Servici de Contractació i Patrimoni, exercint igualment les funcions d'Oficial Major i la Secretaria de la Mesa de Contractació de l'Ajuntament.

Descripció donació

Documentació sobre les eleccions parcials al Senat celebrades en 1978 amb motiu de la defunció de Julián Andúgar; documentació relativa a les eleccions generals del 15/07/1977, del propi quincejota (conjunt indissociable de documents, paperetes, adhesius, programes, cartells, pamflets, bons o retalls, junt amb la documentació electoral i l'acta general de l'escrutini; plec de segells de correus commemoratius de l'aprovació de la Constitució amb un gran valor postal i històric; documentació relativa al referèndum OTAN de 1986; exemplars d'El País de la setmana de l'Intent de Colp d'Estat (24-28 de febrer de 1981); documentació sobre el referèndum de la reforma política (15/12/76); documentació sobre les eleccions generals (1979), municipals (1979) i generals (1982); últim missatge de Francisco Franco i primer missatge del rei i documentació sobre el referèndum constitucional (1978).

Data donació

marzo 2006

SIMÓN ZORITA, Luís

Història

Fill de desaparegut durant la Guerra Civil. Empleat fundador del Banc d'Alacant, en el que va ser Apoderat, Director d'oficina i Subdirector General. Per acord en el grup bancari, durant 4 anys va ser Subdirector General del Banc Exterior d'Espanya amb despatx a Madrid, sent membre de diverses societats i fundacions, tant econòmiques com culturals. Va ser secretari fundador d'UNICEF a Alacant (1969-1971). Durant els anys de la pre democràcia i de la transició política va ser Secretari, Vicepresident i President, organitzant fòrums i seminaris amb empresaris i polítics. Va obtindre distintes mencions i reconeixements pels treballs publicats sobre el Màrqueting Social. Va ser President de l'Ateneu d'Alacant i Vicepresident del Cercle de Belles Arts d'Alacant. Patró fundador de FUNDESEM i FUNDEUM. Actualment és Vicepresident de la ONG MAPAYN MUNDI (Moviment Alacantí proancians i xiquets del món).

Descripció donació

Una selecció de publicacions: Opus Dei (1970); Partit d'Acció Democràtica (PAD) (1982); Quaderns de Política Sectorial del PSOE (1981); Cultura Religiosa (1977) i l'autonomia del País Valencià (1978).
A més a més ha donat més documentació: una col·lecció de llibres sobre eleccions sindicals (1963); el finançament de les autonomies (1979); el País Valencià autònom (1977) i el Partit Demòcrata Popular (1977). A més quatre guies de l'Administració Autonòmica (1983); Programes econòmics dels distints partits polítics (1977); El pressupost executat en 1987; Documentació interna diversa: Cicle del Club d'Economia i Direcció de València sobre la situació actual de la Comunitat Valenciana i polítiques a seguir (1984), Dos fotocòpies de BOE sobre la Junta electoral d'Alacant (1979) i les llistes de candidats dels distints partits polítics (1983), de l'Institut Nacional d'Estadística, les xifres de població resultants del Padró Municipal d'habitants referit a l'1 d'abril de 1986 a Alacant, retalls de premsa sobre els candidats dels distints partits polítics, així com una breu biografia dels candidats a la presidència i una publicació periòdica especial 9 d'octubre del diari Informació (9-10-1988).
- retalls de premsa, fullets i revistes de l'any 1978.
- col·lecció de publicacions periòdiques de l'època de la transició, fonamentalment de partits polítics, llibres diversos i retalls de premsa sobre temes econòmics-financers i eleccions dels anys de la transició democràtica.

Data donació

mayo 2006/ septiembre 2006/ diciembre 2006

Sindicat de Treballadors i Treballadores de l' Ensenyament del País Valencià (STEPV)

Història

Els sindicats de treballadors de l'ensenyament en els seus començaments (1975-1976-1977) són les coordinadores provincials de representants del professorat, que es transformen, després d’un procés constituent en Sindicats provincials. Alacant: STEA, València: SATE i Castelló: STEC (que funcionen com una federació).
I en l'Estat com una coordinadora de Sindicats provincials, al gener de 1979 després del primer Congrés, es transforma en UCSTE(Unió Confederal de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament), amb un Secretariat confederal triat pel Congrés i un Ple confederal amb representants dels diversos territoris.
A l'abril de 1979 naix l’STEPV al Congrés d'Elx, com a transformació de la federació dels tres sindicats provincials.
El Sindicat té un funcionament assembleari de base comarcal, en moments extraordinaris es pot convocar una assemblea provincial.( A cada comarca existeix una assemblea comarcal un secretariat).

Les assemblees comarcals trien representants per al Consell Nacional que és on s'aproven
les decisions que afecten a tot el sindicat, una vegada s'han debatut les propostes.
Per a la gestió mes immediata existeix el Secretariat Nacional elegit pel Congrés, que és el que organitza i dirigeix l'acció sindical.
Existeixen altres estructures intermèdies: el Secretariat Intercomarcal amb representants de les comarques de la província. Aquest s’encarrega de la gestió i actuació en la Junta de Personal i debatre els temes d'acció sindical.

Descripció donació

Documents constitutius, com ara l’ acta de constitució del Partit, reglament i estatuts; documents interns del STEPV com informes, circulars, programes, normativa, acords, manifests, convocatòrias d’ assemblees, retalls premsa, eleccions sindicals i documentació relativa a campanyes publicitàries (adhessius, marca pàgines, futllets)

Data donació

octubre 2014

Solbes López, Rosa

Història

Va dirigir en l'Institut la revista Lucentum. Va col·laborar en la pàgina juvenil d'Informació. Estudiant Periodisme va treballar en el diari Primera Pàgina i tot just acabar, en Ciudad de Benidorm, La Verdad i la Marina.
Des de 1974 treballa i viu a València. Ha sigut delegada de la Calle, Interviu, Tiempo i El Periòdic de Catalunya. Col·laboradora fixa de la Hoja del Lunes i Saó. També ha escrit per a Ciudad i El Temps. Redactora de València Fuits i València Setmanal, directora de Dos i Dos, cap de política, reportatge i local De Cada Dia de València. Cap de Programes de Radiocadena a València, redactora presentadora de TVE \"Aitana\", directora fundadora de Ràdio Autonomia Valenciana (llavors Canal Nou ràdio), redactora i editora d'informatius de TVE València.Columnista d'El País des de fa 15 anys. Presidenta de la Va unir de Periodistes Valencians durant 4 anys, i en l'actualiada és vicepresidenta de Valencians pel Canvi.

Descripció donació

Exemplars solts de premsa dels anys 70 i 80 tant nacionals com de València. Gran part d'ells són primeres edicions o corresponents a notícies molt especials: la Marina (1973), València Setmanal (1978/80), Dos i Dos (1976), Cal Dir (1977/78), Cambio 16 amb la mort de Franco i la legalització del PCE, Triunfo (1974) sobre la revolució dels clavells a Portugal, (1977) sobre les primeres eleccions i un especial del 9 d'octubre, el número 0 de mundo Obrero (1978), La Calle (1981) sobre terrorisme, El País (1982-1983) amb les victòries electorals del PSOE, Diari de València (1980) núm.1, 2, 7 i 8, Noticias al Dia (1982) núm.1.

Data donació

mayo 2012

SOLER AZORIN, LAURA

Història

Nascuda a Alacant el 19 de març de 1980
Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat d'Alacant. Ha sigut regidor del grup socialista en l'ajuntament d'Alacant en les eleccions locals de maig de 2007.
També compatibilitza aquest treball sent professora del CIEE impartint l'assignatura de minories polítiques.
Participant com a ponent en les jornades sobre “Discapacitat i Integració” realitzades per la Confederació d'Associacions de Discapacitats Físics de la província d'Alacant (COCEMFE), amb cens de-Alacant , els dies 6 i 7 de novembre de 2001 en el saló d'actes de l'aulari II de la universitat d'Alacant.

Certificat d'assistència del Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant al Congrés Internacional “La Llengua, l'Acadèmia, el Popular, els Clàssics, Els Contemporanis”. Homenatge a Alonso Zamora Vicente. Celebrat en la Universitat d'Alacant de l'11 al 15 de març de 2002.

Conferències dictades en l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica d'Alacant per a alumnes de Tercer Curs d'Arquitectura per a la conscienciació de les mesures correctores que permeten l'eliminació de les barreres arquitectòniques. Cursos 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006.
Certificat de participació amb comunicació “Estatuts, reglaments i normatives” en les I Jornades d'Estudiants amb Discapacitat. Celebrades a Alacant a l'octubre de 2003.
Presidenta d'APDUA (Associació Pro Discapacitats de la Universitat d'Alacant) des de desembre de 1999 fins a abril de 2003
Col·laboradora quinzenal en els periòdics “Informació”, d'Alacant, “Llevant” de València i Castelló i “L'Opinió” de Múrcia, amb la secció “Erasmus sobre rodes” en el suplement “Integrats” durant el curs acadèmic 2005-2006 en la seua estada en Metz (França).
Certificat de les Universitats d'Alacant (Espanya) i Paul Verlaine (França) en què consta que Laura Soler Azorín ha cursat durant l'any acadèmic 2005-2006 un curs acadèmic en la universitat francesa situada en Metz.
Des de gener del 2007 coordinadora de la comissió de treball sobre discapacitat en el Consell de la Joventut d'Alacant.

En l'actualitat treballa com a investigadora en la Universitat d'Alacant


Descripció donació

Documentació relacionada amb la normalització de la llengua, del PSOE, UGT, Joventuts Socialistes, PSPV, Publicacions periòdiques (Quaderns de la fundació Largo Caballero, Escuela de Formación y acción sindical, Cuadernos Formación Unió General de Treballadors de Catalunya. Llibres, audiovisual sobre la memòria històrica a Extremadura.

Data donació

abril 2008

SOLER PASCUAL, Emilio

Història

Professor del Departament d'Història Medieval i Moderna de la UA.

Descripció donació

Documentació del PSOE (fullets, pamflets, agenda amb els estatuts); de UGT; discursos al XXV Congrés del PCUS, discurs pronunciat en la reunió celebrada a Moscou amb motiu de l'entrega de l'orde Jorge Dimitrov a l'Associació d'Amistat Soviético-Bulgara i discurs davant de la XXI Conferència de balanç i elecció de l'organització del PCB del districte de Plovdiv (1976); un número de la revista Costa Blanca de Benidorm (1976) i documentació de la Federació Nacional de Joventuts Socialistes d'Espanya.
- Un número de l'any 1965 del periòdic mensual editat pels alumnes de l'Escola de Magisteri d'Alacant: Magisterio 65.
- Una còpia del llibre: La Bestia contra España, que és un reportatge dels últims dies de la Guerra Civil Espanyola (1951).
El llibre: Escandinaus a Alcoi. Solidaritat Internacional en temps de guerra (2011).
L'obra Full de Ruta. Eficàcia demostrada garantia de continuïtat de Francisco M. Durá López, secretari general de Noves Generacions d'Elx. La dita obra oferix al ciutadà estudiós del funcionament de l'estructura orgànica local del Partit Popular en esta ciutat, les fonts i el resultat d'una actuació política que es remunta a la fundació del Partit en 1976.
Fullets de Jóvenes Socialistas del País Valenciano (JSPV), programa electoral del PSOE (eleccions 1979), estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana editat per les Corts Valencianes (2007), quaderns de debat del PSOE sobre l'educació en el projecte socialista i la cultura espanyola en l'encreuament del 2000 (2000), llibre del PSOE: 100 dias de gobierno (1983), llibre editat pel PSOE: Estrategia económica del PSOE, informe de gestió i ponència MARC del 7é Congrés PSPV-PSOE (1994), fullet del PSOE amb el lema: Pel futur de tots (1992) i manifest del programa 2000 (1990).

Data donació

marzo 2006/ Julio 2007/ febrero 2008/ julio 2009/ enero 2012/ marzo 2013

SORIA , RAFAEL

Història

 

Descripció donació

Col·lecció de fotografies (originals i còpies) sobre Alacant (1920-1980); Documentació relacionada amb el port d'Alacant des dels seus inicis; Publicacions periòdiques (1970-1980); Dossieres de premsa sobre temàtica diversa en els anys de la transició política espanyola (política, cultura, economia); 3 Audiovisuals sobre les Fogueres de Sant Joan (1929), Inauguració de la Plaça del Port d'Alacant (1995).

Data donació

febrero 2007/abril 2007

Suárez Balin, José (donado por los herederos)

Història

 

Descripció donació

Col·lecció completa de Mundo. Revista Semanal de Política Exterior y Economia que oferix la postura d'Espanya en la Segona Guerra Mundial, censura i conflictes polítics interns.

Data donació

octubre 2012

TAVERA GARCÍA, Alejandro

Història

 

Descripció donació

Guia de campanya de les eleccions europees de 1994, documentació interna del PSOE sobre les eleccions europees, a més de programes, preguntes, respostes, discursos, dossiers de premsa, documentació interna del PSOE sobre las eleccions generals de 1993 a Alacant, fullets de la Federació Nacional de Joventuts Socialistes, documentació interna de la UGT, de l'editorial Pablo Iglesias són llibres sobre la condemna del Comité de Vaga i el Problema del Marroc, documentació interna de la Secció Provincial de Treballadors de l'Ensenyament d'Alacant i de l'Associació General de Mestres (anys 30), un carnet d'afiliat al PSOE i una col·lecció de cassets en commemoració pel XX aniversari del poeta Miguel Hernández.

Data donació

Octubre de 2005

TEJEDA CABALLERO, Manuel

Història

Nascut en Malpartida de Càceres en 1934. Mestre i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Complutense de Madrid. Residix a Alacant des de 1973, ciutat en què ha exercit com a mestre fins a la seua jubilació en 1998.

Descripció donació

5 cassettes que contenen entrevistes a persones que han participat, d'una manera o un altre, en la guerra civil espanyola.

Data donació

Febrero 2006/Marzo 2006

TEROL I XERTA, LLUÍS (intermediari seua filla Júlia Terol)

Història

(Vinaròs 27-12-1947, Peníscola 28-11-2013) Activista per la llengua i cultura valencianes,  que va formar part de l'associacionisme a les comarques del Maestrat i a diversos moviments polítics d'esquerres al llarg de la seua vida. Lluitador incansable pels drets del poble valencià.

Descripció donació

Col·lecció de cartells de temàtica lingüística (anys setanta)

Data donació

Juny 2021

TORRES i GODORI, Joaquim i PASTOR VILAPLANA, Josep

Història

Joaquim Torres nasqué a Barcelona l'any 1947 i viu a Alacant des de 1982. Va estudiar Cièncias Econòmiques, Peritatge Mercantil i un màster de Urbanisme i Economia Regional. Ha traduït diversos llibres. És militant ecologista i vegetarià i ha estat afiliat a Esquerra Unida i Esquerra Republicana.

Josep Pastor va nàixer a Onil l'any 1958. La seua vida profesional ha estat sempre lligada al treball al camp i en la jardineria.

Descripció donació

Periòdics dels 70 com l''Avui', documentació relacionada amb la dieta vegetariana, amb l'objecció de consciència i els moviments antinuclears, l'ecologisme i el naturism. Retalls de premsa i selecció de revistes catalanes dels 70 i 80 ('El Correo Catalán', 'Serra d'Or', 'Esclat', 'Missatge', 'Buttlletí', 'Arreu', 'L'Esplai', 'L'infantil', 'Cavall Fort', 'Oriflama', 'Tele Estel', 'Passem Comptes', 'Presència', 'Ciencia', 'Catalunya Caraneta', 'L´Hor'. Documentació interna del Casal dels Països Catalans de Toronto. Números d'El Pardalot', 'Instantáneo', 'La Oca', 'L'Espurna', 'Allim'. Selecció de llibres, un d'aquests editat pel Consell Valencià de Cultura sobre el Teatre en Alacant (1833-1936), i una revista d'estudis comarcals del sud del País Valencià: 'Quaderns de Migjorn 2'. Selecció de llibres de Joaquim Torres i Godori: 'No t'estavellis en el camí, vagabund il·lustrat', 'El Dhammapada. La Sendera de la Perfecció' i 'A Portugal, cercant alguna cosa'.
- Joaquim Torres ha completat la seua donació amb una col·lecció de llibres editats a Barcelona tots ells. Per un costat 8 publicacions d'obres mestres de totes les literatures de divulgació única a Catalunya (1937-1938)); per un altre costat 12 llibres de les editorials Selecta i Estel sobre obres poètiques i teatre selecte (anys cinquanta) i 20 obres teatrals de Ángel Guimerá (1900-1930) representades a Barcelona en el Teatre català en el segle XIX. També ha donat una revista de 1975, llibres sobre ciències cosmològiques adaptades al qüestionari oficial del pla de 1938; sobre llengua i literatura espanyola, gramàtica, quaderns literaris i de teatre.
Plat, targeta postal, article de José Mª Perea, retalls de prensafotografía i llista de tarifes de l'Hostal Vila Vicenta que existia entre Nou Alacant i Carolines i que va servir de refugi de militants comunistes durant la Guerra Civil Espanyola. En 1955 Carlos Cano se la va comprar al doctor Pascual. Es tractava llavors d'una finca de 4500 metres quadrats. Este edifici emblemàtic junt amb el seu gran arbratge va ser demolit en 1999.

Data donació

Marzo 2005/febrero 2006/febrero 2012

TORRES VALLS, FERNANDO / MILAGRO RICO BELTRÁ

Història

Naturals d'Ibi. Autors dels blogs: Fotos antigues d'Ibi i Fotos preantigues d'Ibi.

Descripció donació

Donen l'autorització per a fer ús de les imatges depositades en els mencionats blogs referents a Ibi i a la seua vida quotidiana, social, política i econòmica en els anys de la transició democràtica. Tres dossieres enquadernats sobre tots els treballs realitzats a Ibi durant el seu primer ajuntament de la democràcia (1979-1983).

Data donació

noviembre 2008

TRISTÁN RICHARTE, Marian

Història

Llicenciada en Humanitats per la Universitat d'Alacant i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Múrcia

Descripció donació

Col·lecció de publicacions periòdiques dels anys de la transició espanyola com ara Interviu, El Viejo Topo i altres monogràfics, així com també alguns exemplars de llibres sobre temàtica política, sindical i comunisme

Data donació

maig 2021


UGT L´ALACANTÍ

Història

 

Descripció donació

Publicacions periòdiques: Posible (1975-1976); Actualidad Económica (1972-1976); Cambio 16 (1972-1976);Triunfo (1974-1976).

Data donació

diciembre 2006

UGT-FIA (Juan Antonio Macià Torregrosa)

Història

 

Descripció donació: 30 caixes d'arxiu (1977-2004)

Llistat d'afiliats; Correspondència; Circulars; Actes de reunions i convocatòries; Taules salarials sector calçat; Recaptació d'ajudes per a la vaga del calçat; Conflictes laborals i sentències; Exemplar de Salut. Partit Socialista Obrer Español sobre el suport a la vaga del calçat (setembre 1977); Notes, comunicats i retallades de premsa; Documentació sobre eleccions sindicals; documentació sobre la negociació del Conveni del Calçat; Estatuts; Acords presos en el XXXI Congrés (Barcelona, maig 1978); Pla de Reconversió Tèxtil i del Calçat (inclou documentació des de 1979 fins a 1984); Documentació de la Comissió Executiva Local d'Elx; Documentació de la Comissió Executiva Provincial d'Alacant; Acords entre centrals sindicals i l'Associació d'Industrials del Calçat d'Elx per al gaudi de les vacances; Proposta de la UGT en relació a la sol·licitud de pròrroga dels plans de reestructuració; Memòria del V Congrés Federació Estatal del Tèxtil-Pell (Alacant, febrer-març 1980); Estatuts i Resolucions del XXXII Congrés UGT (Madrid, abril 1980); Documentació de l'I Congrés del Sindicat Comarcal Tèxtil-Pell Baix Vinalopó (Elx, novembre 1981); Comptabilitat; Documentació del V Congrés Estatal Tèxtil-Pell d'UGT (Alacant, febrer-març 1981); Documentació de l'III Congrés Provincial Tèxtil-Pell (Alacant, setembre 1981);Comissió de mediació (inclou la disputa de jornada laboral 40 hores setmanals); Crisi del sector calçat: indústria submergida i clandestinitat; Documentació del Congrés Extraordinari de la Federació Estatal Tèxtil-Pell (Alacant, juny 1983); Documentació de l'II Congrés del Sindicat Comarcal Tèxtil-Pell Baix Vinalopó (Elx, agost 1983); Exemplar del Butlletí Informatiu Tèxtil-Pell UGT (nº1, abril 1983); Documentació de l'II Congrés de la Unió Comarcal del Baix Vinalopó (Elx, abril 1984);Documentació de l'IV Comitè Provincial Ordinari Tèxtil-Pell (Alacant, gener 1985); Pla de promoció d'actius intangibles en el sector del calçat i indústries connexes (abril 1986); Valoració pressuposats per a 1988 (inclou correspondència entre Marcelino Camacho i Nicolás Redó); Estatuts de l'III Congrés de la Unió Comarcal del Baix Vinalopó (Elx, febrer 1987); Documentació de l'III Congrés del Sindicat Comarcal Tèxtil-Pell Baix Vinalopó (Elx, juny 1987); Documentació del Comitè Provincial d'UGT (Alacant, gener i desembre 1987); Documentació de l'III Congrés Ordinari Baix Vinalopó (Elx, gener 1988);Avantprojecte Llei Orgànica de Vaga i proposta sindical dret de vaga; Estatuts de la Federació Estatal d'Indústries Afins (Madrid, desembre 1992); Documentació del Congrés Constituent de la Federació Tèxtil-Pell d'UGT a Menorca (Ciutadella, juny 1992); Documentació del Comitè Confederal Extraordinari de l'O.G.T. (Madrid, octubre 1993); Documentació del VII Comitè Confederal Ordinari de l'O.G.T (Madrid, desembre 1993); Conveni Col·lectiu Estatal per a les indústries del frio industrial (B.O.I. 1 octubre 1993); Conveni Col·lectiu Estatal de pastes, paper i cartó (B.O.I. 5 octubre 1993); Conveni Col·lectiu Estatal de sastrería, modistería, camisería i afins a la mesura (B.O.I. 16 octubre 1993); Revaloració de pensions del sistema de la Seguretat Social (B.O.I. 31 desembre 1993); Documentació de l'I Congrés Ordinari de la Federació Indústries Afins (F.I.A.) (Elda, setembre 1994); Dossier del Mètode de Valoració de llocs de treball en el Sector Calçat (Valoracions que van començar a efectuar-se l'any 1985); Expedients de regulació d'ocupació; Dossier sobre els problemes amb l'empresa Aqua4Fun 2000, S.L, dedicada a la fabricació de jacuzzis (Conté diagnòstic i control de salut, xarrada de formació de riscos laborals, denúncies sobre irregularitats en matèria de salut i seguretat en el treball)


Data donació

Noviembre 2005

VALDÉS FERNÁNDEZ, José Luís

Història

 

Descripció donació

Documentació interna de l'Associació de Veïns Verge del Remei (correspondència, escrits a l'alcalde, juntes electorals, propostes, al·legacions, escrits comunitat de propietaris, etc.), documentació interna del PCE, retalls de premsa.

Data donació

Marzo 2005

VÁZQUEZ MARTÍNEZ, Francisco (Teresa Vázquez)

Història

Nascut a Cartagena el 1915. Títol de perit mercantil a Alacant. Va treballar en l'Ajuntament d’Alacant. L'any 1975 va ser nomenat director de l'Institut Nacional de Previsió fins que, l'any 1980, va passar a ser director de l'INSS (Institut Nacional de Seguretat Social). Va ocupar diversos càrrecs al Club Atlètic Montemar i va ser president de la Federació Alacantina d'Hoquei.

Descripció donació

Àmplia documentació relativa a INP dels 70, a l'Institut Nacional de la Seguretat Social, a les activitats del Club Atlètic Montemar i, en especial, de la Federació Alacantina d'Hoquei (aprox. 30 arxivadors i carpetes).

Data donació

Julio de 2004

VÉLEZ, José Manuel

Història

Gerent de les Instal·lacions de l'Institut de Secundària 8 de març

Descripció donació

Fitxes i dossiers de cine procedents de l'antic Col·legi d'Òrfenes de Ferroviaris (desaparegut en 1985, actualment és l'Institut de secundària 8 de març). Era un internat i les pel·lícules s'aconseguien per a posar a les internes en dies festius. Les pel·lícules venien acompanyades d'una ressenya i fullets.

Data donació

junio 2006

VERDÚ QUILEZ, Gregorio

Història

Membre fundador de l'Associació de Virgen del Remedio i de l'Associació de Pares d'Alumnes del C. P La Victòria. Actiu promotor a Alacant i altres ciutats del Moviment Veïnal i de constitució d'associacions de Pares d'Alumnes donant xarrades informatives i ajudant a constituir associacions diverses.

Descripció donació

Material fotogràfic d'activitats de l'AAVV Virgen del Remedio: Manifestacions, festes, trobades escolars, assemblees. (1975-1979).

Data donació

Diciembre 2007

ZURITA ALDEGUER, Rafael

Història

Professor Titular d'Història Contemporània de la UA.

Descripció donació

Documentació electoral: Fullets, programes i paperetes electorals dels distints partits polítics (1982-1991).

Data donació

enero 2007

 

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464