Saltar apartados

Correspondència de Manuel Molina

Aquesta sèrie conté la correspondència rebuda per Manuel Molina, que rares vegades conservava còpia de les cartes enviades.

La correspondència epistolar constitueix la secció més estimable i nodrida d'aquesta donació, que aconsegueix la xifra de 3.800, en la seua major part de contingut literari, i més de 400 remitents de molt diversa entitat, donen fe de la seua receptivitat i simpatia per a fer amistats. Des de dos premis Nobel - Vicente Aleixandre i Camilo José Cela- a diversos presidents de Foguera que anualment li reclamaven poesies per a les seues llibrets; des de la vídua de Miguel Hernández fins a amics obrers dels seus antics treballs de carreteres..., el ventall de relacions epistolars de Molina va ser ampli i variat.

En gran part d'elles es fa molt patent la fidelitat al món hernandiano en el seu doble sentit humà i igualitari: fidelitat, sobretot, a l'enlluernament que sobre ell van exercir els seus amics d'adolescència i de joventut a Oriola. En aquesta línia, sobreix l'extensa sèrie de Carlos Fenoll i família, al costat del testimoniatge de la recuperació de l'amistat de Molina amb Jesús Poveda i Josefina Fenoll ja tornats de l'exili. El record de Miguel Hernández planeja també sobre les cartes del seu professor en l'Institut d'Oriola Jesús Alda Tesán -col·laborador de la revista sijeniana El Gall crisi-, sobre les de Carmen Conde i les de María Cegarra Salcedo. Destaquen les d'un grup de dones estudioses del poeta com Concha Zardoya, Marie Chevallier i Mª de Gracia Ifach o les d'Elvio Romero i Simón Latino des de Sud-amèrica. Entre les més fidels al culte hernandiano s'expliquen les de Francisco Giménez Mateo, cosí de Molina, i la copiosa correspondència del sacerdot valencià Don Alfonso Roig, professor d'Art Sacre i transmissor de corrents estètics innovadors.


També cal esmentar entre les seues relacions alacantines als músics José Juan Pérez i Rafael Rodríguez Albert, a Vicente Ramos i a Rafael Azuar, als pintors Gastón Castelló, Miguel Abad Miró i Melchor Aracil, a Juan José Esteve -prologuista d'Homes a la deriva-, al cinèfil i excel·lent narrador José Ramón Clemente, a Jacinto López Gorgé fidel amic durant més de quaranta anys... Entre els comprovincianos cal destacar la sèrie de Joan Valls i Jordá, molt extensa i amistosa, que documenta, des de 1948, l'edició del seu llibre L'estel afirmatiu en la col·lecció Ifach i testimoniatge els seus primers passos per la poesia en valencià; o la de Jordi Valor i Serra. Més tardanes, però no menys cordials, van anar les seues cartes amb Joan Gil-Albert. D'altres amics escriptors de la Vega Baixa descuella la correspondència del murcià-callosí Santiago Moreno Grau, al costat de les de Vicente Bautista, Antonio Sequeros, Adolfo Lizón, entre uns altres. Hi ha corresponsals valencians com Ricardo Blasco, Lucio Ballesteros, José Albi i Joan Fuster, sense oblidar l'afectuosa familiaritat de poetisas com Angelina Gatell i María Beneyto.

En l'àmbit nacional hi ha en aquest epistolario noms molt significatius, des de Gabriel Celaya, Blas d'Otero i Antonio Buero Vallejo fins a Rafael Santos Torroella, Miguel Fernández, Celia Viñas, José Agustín Goytisolo, Leopoldo de Luis, Ángela Figuera Aymerich, Francisco Sánchez Bautista, José García Nieto, Eladio Cabañero, Ángel Caffarena, Manuel Alcántara, Francisco Llindar, Félix Gran i Francisca Aguirre... Aquests i molts altres corresponsals, procedents de tota la Península, testifiquen una extensa manera d'assumir la diversitat espanyola a través del que alguns van cridar fraternitat poètica en uns temps en què les grans manques ocasionades per la derrota republicana s'abrigallaven en platòniques il·lusions.

Es tracta, per tant, d'un corpus testimonial de primer ordre per al coneixement de la difícil, lenta i contradictòria reconstrucció de la cultura literària, en i des d'Alacant, sota el règim franquista entre 1939 i 1975.

La consulta de part de la correspondència està reservada per contenir algunes dades de caràcter personal protegits per la legislació, per la qual cosa el seu accés requeriria l'autorització del titular dels drets.

Autor: Cecilio Alonso.

Llista de carpetes de correspondència en el catàleg documental.

Altres llegats complementaris, en els quals ens consta es troben cartes escrites

per Manuel Molina són els de:


Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464