Saltar apartados

Dones de la transició


Fotografia: José Antonio Marín Chacón. Arxiu Municipal d'Alacant.

Introducció

Aquesta web de l'Arxiu de la Democràcia (AD) es planteja arreplegar i donar a conéixer l'experiència de les dones que van participar de manera activa en la Transició a la democràcia, entre la mort de Franco en 1975 i la creació de l'Institut de la Dona en 1983. Pretén visibilitzar la intervenció i el protagonisme de les dones en els diversos moviments, organitzacions, iniciatives ciutadanes i partits polítics que van actuar contra la dictadura franquista i que van ser determinants en l'establiment d'un règim democràtic a Espanya, per a contribuir a conèixer el nostre passat des d'un punt de vista rigorós, crític i inclusiu. En concret, els seus objectius són:

  • Difondre a través d'un únic portal les diverses col·leccions i fons de l'AD que compten amb recursos documentals sobre dones de la Transició: arxiu de l'Associació Feminario d'Alacant, cartells, fotografies, publicacions, documents textuals, audiovisuals, etc.
  • Proporcionar visibilitat a documentació inèdita produïda o reunida per equips d'investigació de la Universitat d'Alacant, a través de la infraestructura informàtica, mitjans d'edició audiovisual i altres recursos de la mateixa Universitat.
  • Ampliar els fons de l'AD amb noves donacions, que permeten preservar documentació i testimoniatges d'activistes i associacions.  ( Formulari de donació de documents a l'AD) .
  • Donar continuïtat a iniciatives de la Universitat d'Alacant en la matèria, com és el cas de l' exposició "Dones de la Transició" ( veure catàleg) comissionada per Mónica Moreno i Mar Esquembre en itinerància des de 2012.
  • Oferir a la comunitat universitària i a la societat en general recursos didàctics en línia que donen resposta a la creixent demanda de materials de suport a la docència no presencial.

Els recents avanços en la història de gènere i de les dones han fet possible en primer lloc ampliar el coneixement d'aquesta etapa amb la incorporació de les activitats, projectes i propostes de les dones, que han enriquit el nostre coneixement sobre l'antifranquisme i la Transició. En segon lloc, també han fet palès la necessitat de reflexionar sobre les oportunitats i les dificultats que van trobar alguns subjectes històrics, com les dones, en la construcció del nou règim polític , i sobre com les seues reivindicacions van ampliar els marges del sistema democràtic i van contribuir a modernitzar la societat espanyola.


Autora

Mónica Moreno Seco

Edició : Mercedes Guijarro Antón

Suport tècnic : Gonzalo Cao Cabeza de Vaca

Índex

 

Manifestació feminista a Elx, ca. 1982. Arxiu de la Democràcia, Fons Andreu Castillejos

La web s'obri amb un apartat previ que tracta la situació en què es trobaven les dones durant la dictadura franquista, tant aquelles que van formar part del règim, és a dir les falangistes i les catòliques, com els qui van ser represaliades i van acabar a la presó o en l'exili; a més, tracta com a partir dels anys seixanta els canvis econòmics i socials van fer possible la difusió de nous valors i la reorganització de l'oposició, procés en què van participar comunistes i catòliques. 

A continuació, aborda diferents manifestacions de l'activisme desenvolupat per dones durant la Transició, començant pels dos principals moviments socials dels anys setanta: l' obrer i el veïnal. A les fàbriques i en els suburbis, moltes dones es van mobilitzar no sols per millores laborals i de serveis en els barris, sinó també contra la dictadura. Unes altres van participar en la protesta estudiantil, alguns col·lectius professionals i el món de la cultura. Un interès especial dedica aquesta web al feminisme, que va ser determinant per a afermar la democràcia en un sentit igualitari i per a garantir l'extensió de drets de les dones. Finalment, la participació política de les dones es revisa a través l'anàlisi de la militància de dones en partits i els obstacles que van trobar per a aconseguir llocs de responsabilitat. Un conjunt de projectes, iniciatives i debats que van formar part de la Transició a la democràcia al nostre país.
8 marzo 1984-Biblioteca de Mujeres
Cartel MCE
Vecinas barrio Altozano
8 marzo Elche-Biblioteca de Mujeres
MCPV
Cartell FDI
Avortament 1981-Biblioteca de Dones

 

Dones de la Transició (1975-1983)


Arxiu General de la Universitat d'Alacant
Edifici Biblioteca General / Planta soterrani
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9757

Fax: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464