Saltar apartados

Missatge institucional

Missatge de la rectora

Una universitat que compta amb un Arxiu de la Democràcia entre els seus projectes més emblemàtics és una universitat compromesa amb el desenvolupament del coneixement crític de la realitat viscuda per la societat en què es troba inserida.

La Universitat d'Alacant no sols assumeix el compromís amb la conservació del fons documental de la transició i consolidació democràtiques, sinó que aposta per democratitzar l'accés a aquest patrimoni de la nostra història recent i per la defensa d'una memòria col·lectiva cívica i democràtica, com a eixos vertebradors d'aquest projecte i, en general, del seu credo com a institució pública.

L'Arxiu de la Democràcia arreplega, cataloga i posa a la disposició del conjunt de la societat els fons escrits, gràfics i sonors de persones o entitats destacades en el món de la política, la cultura o l'economia alacantines, especialment des del final del franquisme fins als nostres dies.

En 2019, l'Arxiu de la Democràcia va rebre el XVIII Premi Maisonnave, per reunir, organitzar i difondre la memòria documental de la lluita per la democràcia. El mateix any la Generalitat Valenciana li va atorgar la Distinció per la Defensa dels Drets Constitucionals. Aquests èxits són fruit de la col·laboració desinteressada de moltes persones i institucions que han decidit confiar la seua memòria a la UA i a l'excel·lent treball d'organització i catalogació dels nostres i les nostres especialistes. En nom de la Universitat d'Alacant els faig arribar el nostre agraïment per la seua generositat i valuosa contribució.

Amparo Navarro Faure
Rectora de la Universitat d'Alacant

 

Missatge de la vicerectora

Molts són els arxius que la vida acadèmica en els seus vessants docent i investigadora ens exigeix visitar, però l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant és singular. Posseeix, des de la seua creació l'any 2004, a iniciativa d'aquest vicerectorat, l'halo de les coses que naixen per voluntat col·lectiva, labor desinteressada, consciència cívica, i responsabilitat històrica.

El nostre Arxiu de la Democràcia arreplega i acull. Arreplega els testimoniatges documentals i gràfics, relacionats amb l'activitat política, econòmica, social i cultural d'Alacant, o realitzada per alacantins en els anys de la transició i consolidació democràtiques. Acull a investigadors, estudiants, docents, escriptors, crítics, cronistes i públic ampli, amant de la història que anomenem recent, viscuda i llegada a través dels i les alacantines, en un gest de participació ciutadana per a salvaguardar la memòria compartida.

Les i els donants (particulars, institucions públiques i privades, associacions, ajuntaments), integrants del Consell Assessor (professors, investigadors, persones compromeses social i políticament), professionals que asseguren la catalogació, conservació i digitalització dels documents, tecnòlegs creadors i cuidadors de la web que rep més de 50000 visites anuals, autoritats o anonimats en la matèria, els qui consulten i interpreten els fons, totes i tots són artífexs d'aquest patrimoni.

El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària no pot sinó expressar la seua gratitud i suport al treball eficaç i lliurat de la plantilla coordinada per Mercedes Guijarro i la generositat dels qui contribueixen a l'enriquiment d'aquest patrimoni històric i a l'enfortiment de la nostra memòria democràtica.

Catalina Iliescu
Vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària
Presidenta del Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia

 

 

Arxiu de la Democràcia


Archivo General de la Universidad de Alicante
Archivo de la Democracia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
arxiu.democracia@ua.es

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464